Saldākai dzīvei • IR.lv

Saldākai dzīvei

SIA Tarte īpašniece Zane Oja. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Jau otro gadu Jelgavā veiksmīgi vadot saldumu studiju Tarte, Zane Oja ir pierādījusi — arī novados kafejnīcas var kļūt par pelnošu biznesu. Vislielākais pārbaudījums bija negaidītā popularitāte jau pirmajās dienās, kad kūciņas tika izgrābtas, vēl neaiznestas līdz letei

Katrā lielākā Latvijas pilsētā ir kāda kafejnīca, kuras dēļ pat rīdzinieki ir gatavi mērot garu ceļu: Boulangerie Liepājā, Goldingen Room Kuldīgā, Jāņoga Cēsīs. Jelgavā par tādu ir kļuvusi maza konditoreja Tarte. Tā atrodas necilā vietā, bet — kas par kūkām, desertiem un kanēļmaizītēm! Tās ir slavējusi Anna Panna jeb Anna Birmane, pēc Mārtiņa Rītiņa ieteikuma te tapa 80. dzimšanas dienas torte eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Visparastākajā darba dienā kafejnīcā gandrīz nemitīgi ir rosība. Kāda jelgavniece te ienāk, lai paņemtu savu dienišķo kafiju, pusdieno ģimnāzistes un tērgā ģimenes ar bērniem. Bet vēl pirms trim gadiem šajā vietā lauksaimniecības augstskolas dienesta viesnīcas telpās bija nolaists gaļas veikals. Tarti 2016. gadā izveidoja divas jelgavnieces, kuras tolaik bija aizrāvušās ar mandeļu bezē cepumiņu un citu našķu gatavošanu. Līdz pat šai dienai uzņēmumu vada viena no viņām — Zane Oja, kurai negaršo saldumi.

Mandeļu bezē bums

Kādreiz Zanes ikdiena nekādi nebija saistīta ar smalkmaizīšu smaržu. Lauksaimniecības universitātē ieguvusi ekonomista izglītību, viņa strādāja laikrakstā Zemgales Ziņas, bet pēc tam 15 gadus savu ikdienu veltīja Eiropas fondu projektiem.

Pēdējā darbavieta — VASAB jeb sekretariāts programmas Vīzija un stratēģijas apkārt Baltijas jūrai īstenošanai. «Bet neredzēju jēgu savam darbam,» saka Zane. Projektu vadībā viņa ieguvusi skarbu secinājumu, ka iespēja tikt pie milzu naudas tikai labi uzrakstīta projekta dēļ nelabvēlīgi ietekmē daudzu izpratni par naudas izlietojumu. Ja nauda būtu nopelnīta grūtā darbā, iespējams, to izmantotu atbildīgāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu