Eigima aizturēšana saistīta ar 4 miljonus vērtiem skolu pārbūves līgumiem ar "Modus būve" • IR.lv

Eigima aizturēšana saistīta ar 4 miljonus vērtiem skolu pārbūves līgumiem ar “Modus būve”

14
Daugavpils domes deputāts Rihards Eigims. Foto: Ivars Soikāns, LETA

Bijušā Daugavpils mēra Riharda Eigima (“Mūsu partija”) aizturēšana un Korupcijas novēršanas apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess saistīts ar 4 miljonus vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA “Modus būve”, aģentūrai LETA apstiprināja avoti domē.

Minētais būvnieks pēdējos gados ir uzvarējis vairākos domes iepirkumos – ieguvis tiesības veikt Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas sporta zāles korpusa atjaunošanu un šajā objektā veicis papildu būvdarbus. Šo darbu izmaksas pārsniegušas 1,2 miljonus eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Vēl lielāka summa figurē iepirkumā par citas izglītības iestādes ēkas pārbūvi – 2,2 miljoni eiro bez PVN.

2,2 miljonus vērtā iepirkuma dokumentācija liecina, ka konkursā startējuši četri pretendenti, un pilnsabiedrība “Vanpro un Nordserviss” iesniegusi par uzvarētāju dažus desmitus tūkstošus lētāku piedāvājumu, taču šis pretendents iepirkumu komisijai neesot iesūtījis visus nepieciešamos dokumentus un apliecinājumus.

Kopējā iepirkumu, kas figurē KNAB kriminālprocesā, summa esot 4,2 miljoni eiro, ieskaitot PVN.

Pirmais līgums ar “Modus būve” par darbiem poļu ģimnāzijā noslēgts vēl 2016.gadā, kad pilsētas mērs bija Jānis Lāčplēsis (Latgales partija), taču ar viņu aģentūrai LETA otrdien nav izdevies sazināties.

Savukārt domes deputāts un bijušais domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S), lūgts komentēt situāciju, klāstīja, ka viņa politiskais spēks nevienu no līgumiem ar būvnieku nav atbalstījis.

“TV3 ziņu” rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB konfiscējis Eigima personīgo datoru, kā arī domē izprasīti dokumenti par būvniecības iepirkumiem, kas saistīti ar uzņēmumu “Modus būve”.

“Modus būves” īpašnieki ir Jānis Sprūga – 60%, Ainārs Butkus un Jurijs Malahvejs – pa 20%. Pērn uzņēmums strādājis ar aptuveni 11 000 eiro peļņu un 3,5 miljonu eiro apgrozījumu. Gadu iepriekš uzņēmuma apgrozījums bijis līdzīgs, bet peļņa – ap 38 000 eiro. KNAB datubāze liecina, ka Sprūga savulaik Zaļo un zemnieku savienībai ziedojis 5000 latu jeb ap 7 100 eiro.

Atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja publiskotajai informācijai, “Modus būve” šogad atzīta par uzvarētāju arī 2,1 miljonu eiro vērtā iepirkumā par Piejūras internātpamatskolas ēkas un pieguļošās teritorijas pārbūve Siguļos, Carnikavas novadā. Tāpat būvnieks īstenojis telpu pielāgošanu Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas prokuratūras un Kurzemes rajona prokuratūras darba nodrošināšanai Kalnciema ielā 14, Rīgā, un šajā gadījumā līguma summa ar VAS “Valsts nekustamie īpašumi” bijusi 1,4 miljoni eiro, neieskaitot PVN.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) otrdien lietā par 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu aizturēja bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu (Mūsu partija), liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Otrdien KNAB veica kratīšanu Daugavpils pilsētas bijušā mēra un deputāta Eigima kabinetā, liecina Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija.

Septembrī KNAB sāka kriminālprocesu par to, ka Daugavpils pilsētas domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils pilsētas domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Patlaban aizturētas divas personas un birojs šajā lietā šodien veic procesuālās darbības Daugavpils domē.

Likums paredz, ka personu var aizturēt uz laiku līdz 48 stundām. Ja persona tiek atzīta par aizdomās turēto un ir nepieciešams, tad izmeklētājs var piemērot drošības līdzekli. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, kuru pēc izmeklētāja ierosinājuma piemēro tiesa. KNAB pieteikumus par apcietinājuma sankcijas piemērošanu parasti vērtē Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka šajā tiesā KNAB ierosinājums patlaban nav saņemts. Tāpat pieteikums par apcietinājuma piemērošanu pašlaik nav saņemts Daugavpils tiesā.

Izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju par kriminālprocesu birojs patlaban nevar sniegt. Tiklīdz tas būs iespējams, neapdraudot izmeklēšanu, KNAB sniegs papildu ziņas un skaidrojumu.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, iekams tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (14)

J.šveiks 18.12.2018. 19.22

ja iepirkums pa 4 milj. tad ar 10 taukšķiem neviens muļķis neies nagus smērēt . nav tarifa zemāka par 10%, Rīgā tie ir visi 20, 400 000, tas jau reāls cipers , ar kuru riskējis eigims , par 10 jau nu nav jēgas pārdoties, reku mentam par acu pievēršanu miljons tika piedāvāts , mente nobijās , par resnu , moteikti nebija treniņa , amerikam tas būtu ka divus pirktus apmīz… pardon , aplaist. Ja grib dzīvot vienos priekos , jāstājas ir deputātos.

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 18.12.2018. 17.29

klau – vējonis -bļedj nelietis – kad AAE vajadzeja lobēt šļesera biznesu – sēdeja kā štiks –
bij ir laiks, i parunāt vareja un pat pasmaidīt

kad valstij ir tādas problēmas ar valdības izveidošanu , ar milzu korupciju – miljardīgu !!! – tas maukas bērns, kurš tādas privilēģijas no mums saņem !!! nespēj atrast laiku , lai runātu ar saiedrību – kas un kā notiek – ko un kāpēc vinš ir darījis tā kā ir darījis

klau – naciķu baiba broka – rīga tv24 saka – ka NA jau sen zinot, ka Rigas Satiskmē ir problemas, bet netiek klāt – likumi neļaujot – elle un indija – nu NA

0
0
Atbildēt

2

    QAnon > Drosma 18.12.2018. 17.49

    Zini taču, ka SC žulikus un pretvalstiskos elementus piesedz viņu koaļicijas biedrs, Solncevas stipendiāts Kazlovskis un Krievijas FSB struktūrvienības: DP un SAB. Vējonis, ja kas, ir tavējo: Vienotības un SC, pocu čekas kuratoru izraudzīts.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > altinyildiz 18.12.2018. 21.40

    te jau vairs nevar saprast kurš kuru piesedz , ļoti gudri sashēmots , Jums jau zināms , ka Hašeks atstājis mani bez diplomatiskās izglītības, mans redzējums , ka muūsu mazās valsts kruttēvs ir bijis LV bankas prezidents rimševics , pirmkārt visaugstākais postenis valstī , pēc satversmes neaizskarams , viņš uzņēmis netveramus apgriezienus valsts korupcijas mērogā , liekas bez viņa padoma nav notikusi neviena valsts apzagšana pa lielo. un visam tam veicinātājs ( starpnieks) pa vidu uzņēmējs martinzons. Bet vai šo astoņkāja shēmu kāds vispār grib atrisināt? Tas ir jautājums.

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > J.šveiks 18.12.2018. 21.51

    Īstais kremļa astoņkājis https://www.biedriem.lv/jaunumi.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Drosma 18.12.2018. 17.33

    visus šos gadus ir gan valdībā , gan saeimā – nu ja ir aizdomas , ka notiek zagšana – vai tiešām nebija un nav iespejams kustināt likumdošanu – purināt tos nenormālos zagļus

    vai tiešām jāgaida, ka ārzmenieki sāk mums ar pirkstiem acīs bakstīt –

    Latvijā latvieši ir uz izmiršanas robežas – kāda ir kultūrpolitika ? vai tiešām arī tā ir jāpurina ārzemniekiem un jānorāda, ka paši latvieši griež zaru , uz kura sēž

    kā kučinskim mēle neraustās jūrmalā turēt truksni , bet nu tēlot varoni , ka ušakovu gāzīs – fuj

    jebkurš atejpods ir tīrāks kā varas elites domas un mutes

    cik ilgi vēl oik bandītisms turpināsies?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 18.12.2018. 16.53

Tāds iespaids, ka KNAB, Potapovas un Juraša personās, atbrīvojies no pudu smagām svara bumbām pie katras kājas. Ja temps tiks saglabāts, drīz cietuma meiteņu korī dziedās Dombrovskis, Kampars, Ašerādens, Pavļuts un pārējie kremļa pakalpiņi.

+1
-2
Atbildēt

1

    Sskaisle > altinyildiz 18.12.2018. 17.25

    Ko tu tur murgo ?!

    viena lieta, ka neviens korumpants vēl nesēž cietumā un manta nav konfiscēta –
    otra lieta, truksnis ?! ušakovs?! oik?! – kurš tiek ņemts ciet un kurš nē?
    trešā lieta , Jūlija Krūmiņa jubileja – medijos bija un ir pilns ar informāciju, ka visādos noziegumos – tai skaitā koruptīvos – apsūdzēts – bet jubilējā pils ar valsts ziedu – piemēram , Valsts Kancelejas vadītājs – biedrs – CITSKOVSKIS

    paskatieties bildes no pēdējām olipmpiskajām spēlēm – mūsu valsts elite – rio spēlēs – ar kādiem smagos korupcijas noziegumos apsūdzētajiem sēž kopā un bauda dzīvi – pie tam daļa par mūsu naudu

    nē – viss, kas pagaidām notiek jau ir redzēts desmitām reižu , gribas tomēr reālus cietumniekus , kam zeķes adīt un sūtīt

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Drosma 18.12.2018. 17.43

    Es ticu, ka drīz varēsi “valsts glābējam” Dombrovskim sūtīt vazelīnu, vai labāk smiltsērkšķu eļļu, kā lubrikantu un plīsumu dziedinātāju.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > altinyildiz 18.12.2018. 17.58

    Uzreiz var redzēt, ka komentē lietpratējs.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > letonijs 18.12.2018. 18.09

    Nemaz nemaz jābūt lietpratējam, lai zinātu, ka anāla izmantošana Dieva neparedzētiem mērķiem, noved pie tā traumēšanas. Slikti, ka vecāki tevi nemācīja, neņemt končas no šaubīgiem onkuļiem.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > altinyildiz 18.12.2018. 19.11

    sis zēniņš laikam ņēmis bumbakus no tēvaiņiem , jo zin rezultatu

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > J.šveiks 18.12.2018. 19.58

    Tu taču arī, līdzīgi koprofāgam Toņkai, par kaku stumdītāju nepiedzimi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Drosma 18.12.2018. 17.57

    Es gan neadīšu zeķes ne Lembergam, ne kādam citam mūdzim. Es to nedarītu, pat ja prastu adīt. Bet cietums raud pēc daudziem, tur Jums taisnība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu