Ameriks atkāpjas no Rīgas vicemēra amata (papild.) • IR.lv

Ameriks atkāpjas no Rīgas vicemēra amata (papild.)

54
Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc preses brīfinga, kurā paziņoja par atkāpšanos no Rīgas vicemēra amata. Foto: Edijs Pālens, LETA

(papildināta ar rindkopām par jauno Rīgas domes priekšsēža vietnieka kandidātu)

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) nolēmis atkāpties no amata. Par šādu lēmumu Ameriks pirmdien paziņoja žurnālistiem, ziņo LETA. Viņš saglabās Rīgas domes deputāta mandātu.

Ameriks skaidroja, ka domē strādā 18 gadus. “Esmu strādājis pēc labākās sirdsapziņas, kam, manuprāt, pierādījums ir vēlētāju uzticība visu šo gadu laikā,” sacīja Ameriks. Politiķis akcentēja, ka katra politiķa dzīvē varot pienākt brīdis, kad reputācijas jautājums kļūst par pašu galveno. “Es negribu taisnoties par to, ko neesmu darījis,” sacīja amatpersona, piebilstot, ka viņš vēlas izklāstīt savus faktus situācijā, kad “versijas un pieņēmumi ir kļuvuši par it kā neapstrīdamiem pierādījumiem”.

Ameriks apliecināja, ka apcietināto uzņēmēju Māri Martinsonu viņš pazīst vairākus gadus – “līdzīgi kā daudzi citi Rīgā un Latvijā”. Ameriks uzskata, ka pazīšanās ar Martinsonu ir cēlonis visām aizdomām. “Nekad, kopš viņu pazīstu, neesmu iesaistījies nekādos nelikumīgos darījumos vai arī tos veicinājis,” uzsvēra politiķis. Viņš pārliecināts, ka izmeklēšana to arī pierādīs.

Ameriks uzsvēra, ka obligācijas, kas, viņaprāt, patlaban tiek minētas kā galvenais nodarījuma pierādījums, viņš iegādājies ar bankas starpniecību, piebilstot, ka šāda iespēja ir jebkuram cilvēkam Latvijā vai ārpus tās. Viņaprāt, viņa amatpersonas deklarācijās izsekojami visi darījumi, turklāt “nekad neviena uzraugošā vai tiesībsargājošā iestāde nav atradusi kādus pārkāpumus”.

“Varu vēlreiz apstiprināt, ka nekādā veidā neesmu bijis saistīts ar “Rīgas satiksmes” iepirkumiem un tās nelikumīgajām darbībām, ko izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Man nav un nekad nav bijis nekāds statuss pašlaik esošajā kriminālprocesā,” norādīja politiķis.

Ameriks uzskata, ka apstākļos, kad notiek izmeklēšana par konkrētiem likumpārkāpumiem Rīgas domē, viņa, Rīgas domes un partijas “Gods kalpot Rīgai” reputācija ir apdraudēta.

Ameriks sacīja, ka viņa vadītās partijas frakcija un valde tuvākajās dienās virzīs citu kandidātu domes vicemēra amatam. Atsakoties atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, Ameriks pēc sava paziņojuma, atstāja preses brīfinga norises telpas.

Amerika preses pārstāvis Mareks Gailītis aģentūrai LETA apstiprināja, ka patlaban Ameriks saglabās valdes priekšsēdētāja amatu Rīgas Brīvostas pārvaldē. Ameriks galvaspilsētas priekšsēdētāja vietnieka amatu ieņēmis kopš 2010.gada.

Partija “Gods kalpot Rīgai” (GKR) valdes sēdē pirmdienas pēcpusdienā Rīgas vicemēra amatam nolēma virzīt Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītāju Oļegu Burovu, apstiprināja Gailītis.

Viņš pastāstīja, ka izvērtēšana notikusi starp diviem kandidātiem – Burovu un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāju Daini Turlo.

Gailītis arī norādīja, ka valde pieņēmusi vēl trīs svarīgus lēmumus. GKR uzreiz plānojot doties pie “Saskaņas” ar iniciatīvu pārskatīt visu kapitālsabiedrību uzraudzības mehānismus. “Mēs zinām, ka ir liela neapmierinātība ar “Rīgas satiksmi”, “Rīgas namu pārvaldnieku” un citiem uzņēmumiem. Mēs aicināsim uz visām tukšajām valdes locekļu amatu vietām pašvaldības kapitālsabiedrībās nekavējoties izsludināt amatu konkursus, lai piesaistītu vislabākos profesionāļus šim darbam,” pauda Gailītis.

Tāpat GKR apņēmusies izstrādāt modeli, kā uzlabot sadarbību ar opozīciju, kā arī aktīvāk pievērsties pašvaldības budžeta jautājuma risināšanai, lai nodrošinātu tā ātrāku pieņemšanu, negaidot valsts kārtējā budžeta apstiprināšanu.

Kā ziņots, Amerika vārds pagājušajā nedēļā ticis minēts saistībā ar pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmuma “Rīgas satiksme” (RS) korupcijas lietu.

Mediji ziņoja, ka Amerika dzīvesvietā notikusi kratīšana, taču viņš nekādus komentārus par to nav sniedzis, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. “Es atkārtoju vēlreiz: man pat nav priekšstata par tiem iepirkumiem, tā nav mana sfēra,” TV3 raidījumam “Nekā personīga” apgalvoja Ameriks.

Viņš ne reizi neesot ticies ar šobrīd korupcijas lietā apcietināto RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu, tomēr nenoliedz, ka pazīst citu šajā lietā apcietināto – uzņēmēju Māri Martinsonu.

Savukārt nu jau šajā korupcijas lietā apcietinātais uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks ir Amerika partijas “Gods kalpot Rīgai” dibinātājs un partijai sešos gados ziedojis vairāk nekā 70 000 eiro.

Ameriks no Krjačeka norobežojas un apgalvo, ka viņu šonedēļ izslēgs no partijas.

Jau ziņots, ka KNAB ir sākts kriminālprocess par amatpersonu kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem.

No KNAB skaidrotā izriet, ka kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un RS atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar RS saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un RS atbildīgām amatpersonām saistībā ar trim iepirkumiem.

KNAB arī norādīja, ka biroja sāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās.

“Nekā personīga” ziņo, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju kukuļos maksāts vidēji 5%-7%. Trīs iepirkumu summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro, tādejādi kukuļos varētu būt samaksāti 13,5-20 miljoni eiro.

LETA jau vēstīja, ka KNAB izmeklētajā lietā par RS iepirkumiem tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi sešām no septiņām aizturētajām personām – RS valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram Volkinšteinam, “Škoda Transportation” amatpersonai Vladimiram Kozakam, citos kriminālprocesos figurējošajam uzņēmējam Martinsonam, Rīgas domes valdošās partijas “Gods kalpot Rīgai” biedram uzņēmējam Krjačekam un uzņēmējam Edgaram Teterovskim. Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma “Tram Servis Riga” valdes loceklei Elīnai Kokinai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Komentāri (54)

tonijs 17.12.2018. 16.41

Krišjānis Kariņš nosauc potenciālās valdības sastāvu; rosina to veidot bez ZZS
https://jauns.lv/raksts/zinas/309902-krisjanis-karins-nosauc-potencialas-valdibas-sastavu-rosina-to-veidot-bez-zzs

Labās ziņas nebeidz beigties. Tad jau uz nākamajiem Ziemassvētkiem cietumā iesēdinās arī Lembergu :)

+4
0
Atbildēt

3

    kolpants > letonijs 18.12.2018. 11.17

    А ничего, что для твоих заклятых друзей НО делают специальный пост типа министра по демографии?) “Небольшая” плата за готовность поддержать кабинет Кариньша?
    А потом Новое Единство запоет любимую песню старого Единства “не виноватые мы, мы не хотели, пришлось ради стабильности коалиции, кабмина и государства, но вот в следующих выборах мы такую ситуацию не допустим”?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 18.12.2018. 11.25

    Varbūt NA to demogrāfijas ministru izprasīja, lai neuzstātu uz ZZS koalīcijā?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > letonijs 18.12.2018. 11.38

    И на какие компромиссы еще пошли, чтобы не пустить СЗК? А как же борьба с бюрократией, оптимизация процессов и т.д.?
    И почему я не могу принять версию, что этот пост просто взятка НО, чтобы те просто согласились на Кариньша, не глядя, есть там СЗК или нет?

    То есть опять старая добрая ситуация подкупа через теплые места?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 18.12.2018. 11.56

    Politiskais tirgus var nepatikt, bet, manuprāt, tā notiek visās valstīs, kurās ir kaut cik attīstīta demokrātija un par varu cīnās vairākas partijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > letonijs 18.12.2018. 17.00

    Ну да, когда борьба за власть, то о своих предвыборных обещаниях и забыть можно. А как до выборов НЕ намекало, как им мешало НО качественно работать. А как вопрос власти возник, так вот вам даже новый пост!
    Тем более отмазка на 2021 уже готова-нам пришлось.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > letonijs 17.12.2018. 17.24

    https://www.la.lv/esmu-gatava-nolikt-mandatu-melbarde-apvainojas-uz-partijas-biedriem

    nu redz – šito ministri es arī nepavisam vairs negribu, galīgi nē –

    Papildus tam, ko saka šņore, es saku, ka viņa – ministre melo par kultūrpatēriņu – piemēram,
    ja 2 miljonus samaksāja pāris liteŗātu publicitātes nodrošināšanai ārzemēs – tas tiek ieskaitīts, kā kultūrpatēriņa pieaugums >? mēlo kā padlaiku partorgs ausis nepakustinot

    jā un protams – nu lasiet paši – vkkf apmaksā – gramata – latviešu autore – bet virsraksts – miļenkij ti moj – no ko darīt – ja latviešu valoda tik nabadzīga – tad jau nav vairanti – jāizlīdzas ar krievu valodu

    “Prieks, ka beidzot uzsākta pāreja uz vienotu izglītību latviešu valodā. Tomēr jāatzīst, ka latviešu valodas lietojums publiskajā telpā nepieaug, bet samazinās. Un tas noticis laikā, kad tieši mūsu partija pēdējos piecus gadus vadījusi integrācijas procesu un mediju politiku. Mediju telpa nav kļuvusi latviskāka, tā kļuvusi krieviskāka,” sacīja E. Šnore.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    tonijs > Drosma 17.12.2018. 17.40

    Kā mediju telpa varēja kļūt krieviskāka? Vai ir iznākuši jauni laikraksti vai žurnāli krievu valodā? Jaunas radiostacijas, jauni interneta portāli? Ko Šnore ar to gribēja teikt? Tā ir vienkārši esošo pozīciju nostiprināšana vai arī tiek gatavots kāds uzbrukums krievu medijiem? Vai arī notiek ierastā vēlētāju sasprindzināšana no sērijas “krievi nāk”?

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > letonijs 17.12.2018. 19.07

    Tev kauna nav! Es jau sen sen raudu
    gaužas asaras,ka Latvijā jādzīvo kā Krievijā, Tu pamosties un uzdod jautājumu –

    klau – nu ieej lsm.lv un atbildi man – mēs esam Latvijā vai Krievijā

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Drosma 17.12.2018. 20.58

    Es dzīvoju reālā, nevis virtuālā vidē un cik palasu vai paskatos Krievijas ziņas, tad mēs dzīvojam krietni labāk. Te viens neliels piemērs: https://www.svoboda.org/a/29660770.html

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > letonijs 17.12.2018. 21.07

    Bezkauni,kāpēc Tu krievu ziņas skaties…. ā sapratu, latviešu jau nav ….

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Drosma 17.12.2018. 21.14

    Es skatos krievu ziņas, jo mani interesē, kas tur notiek un ar ko tas ārprāts beigsies. Latviešu ziņas arī skatos. Un izbeidziet vienreiz tik negausīgi rīt tās konfektes!

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > letonijs 17.12.2018. 21.31

    Ltv1 panorāmā šovakar latviešu daktrris Latvijā interviju tv sniedza krieviski,nu preses konference – tik latviski vai ne ?

    Eh tu semjon semjonič

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > letonijs 18.12.2018. 11.40

    Ну, что Шноре хотел сказать, это давно понятно. Достаточно вспомнить его фразы про вшей.
    Только не понимаю, зачем все время используют слово “интеграция”, если все рассчитано как раз на сегрегацию?
    Да и в конце концов, почему нет? А да, я понял-это же финансы…на программы по интеграции, семинары, конференции, разработку различных планов, программ, потом исследований, анализа результатов..

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 18.12.2018. 12.01

    Kas ir Šnore- viens radikāls Nacionālās apvienības pārstāvis. Ne jau Nacionālā apvienība nosaka valsts politiku attiecībā uz minoritāšu integrāciju. Manuprāt, integrācija lielā mērā notiek pati par sevi – vecie iesīkstējušie komunisti aiziet, bet jaunie krievi, baltkrievi, ukraiņi u.c. labi runā latviski un iesaistās Latvijā notiekošajos procesos. Tāpēc piekritīšu, ka valsts integrācijas programmas drīzāk ir lieka naudas, laika un cilvēku resursu tērēšana.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > letonijs 18.12.2018. 16.59

    labi runā latviski

    Да, в том-то и беда, все понимание интеграци-а мы их сейчас заставим по латышски говорить и сразу все хорошо будет. Не смущает, что рейтинг ЦС не очень сильно упал, хотя вроде по логике старые коммунисты уходят, и приходит молодежь, которая латышский уже знает-а вот все равно за ЦС голосует?

    А хотя и тут просто ответ есть-а мы не виноваты, это все их Путин баламутит! Вот запретить бы российские СМИ, так русские и сами бы поняли, что запрет русского языка в школах и частных ВУЗах для их же блага.

    Русские же тупые сами по себе, они же не могут сами понять, где реформа делается с действительно благими целями, а где избирателя раскочегарить перед выборами.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > letonijs 18.12.2018. 16.56

    Ну во первых, он один из виднейших политиков НО. И если все молчат, что члены НО, что члены других партий, не требуя пояснений, то имею право считать, что они согласны с его точкой зрения насчет “вшей” и по другим вопросам.
    Во-вторых, именно НО во многом и отвечает, и через минкульт, и через комиссию в Сейме, которой до новых выборов руководил именно представитель НО

    http://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/26068-pilsonibas-migracijas-un-sabiedribas-saliedetibas-komisiju-vadis-ritvars-jansons

    И если Но выступает с различными инициативами, которые не вызывают никаких возражений у правящих партий, то можно считать, что они согласны.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Drosma 17.12.2018. 17.34

    starp citu – kas ar to filmu – Dvēseļu putenis notiek? Saeima tacu koruptīvā – pa sētas durvīm – pa blatu – veidā ieškieba naudu – man škiet baigi daudz bija –

    nu labi – pietiks šodienai

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Drosma 17.12.2018. 21.19

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > letonijs 17.12.2018. 16.55

    tiešām – labprāt nopirktu kaut ko no tava optimisma , tas man akūti trūkst

    nu par lembergu tu velti priecājies – tas zēns ir tādos uguņos nošķīstījies, ka neticu, nespēju noticēt , ka kāds viņam vēl ko var kaitēt

    savukārt, – savulaik tiešām priecājos par Ribkeviču – pirmais prata pateikt , kaut ko nopientu putina krievijai, bet nupat – tāds pats kā visi citi –
    ano kompakts – nu kā padlaikos – ja ne Kols no NA , mēs pat nezinātu, ka valdība – rinkevics vienpersoniski izlemj tautas likteni

    vai tagad lasu – rinkevics saka, ka Turcijai jāturpina sarunas par uzņemšanu ES – paga – puse turcijas salikta cietumos , bet rinkevicš paziņo , ka jāuzņem ES – nu kas tā par lietu?

    un tad tās šmuces ar to izšķērdību ministrijā , vēstniecībās – nē – rinkevics nav vairs labs ārlietu ministrs – nē

    Ārlietu ministriju. Kariņš norādīja, ka ārlietu ministra amatā vēlētos redzēt pašreizējo ministru Edgaru Rinkēviču (JV)

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Drosma 17.12.2018. 17.34

    Optimismu nevajag pirkt. Izejiet ārā no mājas un pašķūrējiet sniegu un papriecājieties par skaisti apsnigušajiem kokiem un mirdzošajām Ziemassvētku eglītēm. Un tad mājās iedzeriet kādu siltu dzērienu un papriecājieties par savu labi padarīto darbu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

J.šveiks 17.12.2018. 18.36

nav dūmi bez uguns , būs kautkas uzosts tajā amerika midzenī , kamēr šis pa Latvijas lepnumu tusēja. Tik viegli tik ienesīgu vietu nepamet visrūdītākie laupītāji. no otras puses raugoties , spiediens pārāk liels , un ja jau pāris ļimonu nobēdzināts , tad jau vecumdienām pietiks un vēl būs tur augšā vai lejā nobraukt, ko zārķelī ielikt , jo pierasts ka par labu vietu tak jāatškin

+3
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > J.šveiks 17.12.2018. 20.28

    Es arī grēkoju, man uzdāvināja konf kasti ,lielu un tagad viena pati ēdu,jau piekto,nu jau sesto

    Ko darīt, skaisti dzīvot neaizliegsi…..rīt ragi būs sūnās, jo man uzreiz vēders izspiežas

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 17.12.2018. 19.12

    Nu naivais vectētiņ!!!! Nu un ka uzosts?

    Tāpēc puišiem ir tie miljoni,ka ja pirķer,ir ko tiesāšanos samaksāt tiešām neesi to sapratis?

    Lūk, manu māsīcu nositu dzīvesbiedrs,bet nevaru samaksāt tiesām,rakstu jaunu sūdzību,bet gan jau to atbildēs ar pantu piesaukšanu un nekas nenotiks.

    Bet nopietni – kāds korumpabts sēž cietumā?

    Ja NA nogāzīs Ušakovu un saliks latviešus, principa pēc balsošu par NA

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Drosma 17.12.2018. 19.28

    lai esu vectētiņš , bet visas prāta paliekas neesu izkūkojis , nekur nesmu ierakstījis , ka sēdēs čohā , pie mums kam miljons tam indulgence nodrošināta. Mn sajūsmu izraisīja mūsu vēsturniece kreitūze , kad šās bildi ieraudzīju jūļa jubilejas viesu barā

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > J.šveiks 17.12.2018. 20.26

    O jā,bet tur jau daudzi vietējue svētie bija

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 17.12.2018. 17.13

https://www.la.lv/korupcijas-cena-miljardi

Patiesā korupcijas cena Latvijā ir daudz augstāka nekā tie desmiti vai pat simti miljonu eiro, kas tiek pieminēti dažādos korupcijas skandālos. Zaudējumi mērojami miljardos.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu