Asociācija: jārada iespēja ārstam nopelnīt savai profesijai cienīgu atalgojumu vienā darbavietā • IR.lv

Asociācija: jārada iespēja ārstam nopelnīt savai profesijai cienīgu atalgojumu vienā darbavietā

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Atsaucoties uz 11. decembrī laikrakstā „Latvijas Avīze” publicēto Māras Lībekas interviju ar ķirurgu asoc.prof. Haraldu Plaudi, Latvijas Ķirurgu asociācija vēlas izteikt savu viedokli par tajā pausto.

Latvijas Ķirurgu asociācija izsaka atbalstu kolēģa Haralda Plauža publiski paustajam viedoklim.

Ārstam ir jāspēj nopelnīt savai profesijai cienīgu atalgojumu vienā darbavietā, turklāt strādājot normālo darba laiku, kas ir 168 stundas.

Pašlaik, lai nopelnītu adekvātu algu, ķirurgi ir spiesti veikt ievērojamu papildus darbu, mēnesī nostrādājot pat 240 stundas, un daudzos gadījumos pēc intensīvas darba dienas, dodoties tālāk pie pacientiem arī citās ārstniecības iestādēs. Bet tā tas nedrīkst būt, jo no tā, pirmkārt, cieš pacientu drošība un ārstniecības kvalitāte un pacienti. Ārsti ir pārstrādājušies, pārguruši un izdeguši, un par to ir skaļi jārunā, jo tās ir tieši šīs kļūdainās veselības aprūpes organizēšanas sekas. Nesamērīgās slodzes un atalgojuma dēļ katru gadu Latviju pamet vairāk nekā 200 ārstniecības personas, un pie šādas situācijas ir maz cerību, ka viņi varētu atgriezties.

Latvijas Ķirurgu asociācija uzskata, ka Veselības ministrijai nav jānodarbojas ar ārstu algu politikas jautājumiem. Algu ārstiem maksā slimnīcas, bet slimnīcu naudas apjoms ir tieši atkarīgs no spēkā esošajiem veselības aprūpes pakalpojumu tarifiem. Ķirurģisko manipulāciju tarifi pēdējos gados nav pārskatīti. Tas nozīmē, ka slimnīcas par sniegtajiem pakalpojumiem no valsts nesaņem samaksu, kas būtu atbilstoša to reālajām izmaksām.

Viena un tā paša pakalpojuma izmaksas Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, atšķiras pat 10 un vairāk reizes. Piemēram, Nīderlandē par aizkuņģa dziedzera operāciju valsts vidēji ārstniecības iestādei samaksā 20 000 eiro, turpretī Latvijā valsts par tādu pašu operāciju samaksā vidēji 1500 eiro, gadiem ignorējot to, ka faktiskās izmaksas ir ievērojami lielākas.

Lielu ķirurģisko manipulāciju izmaksu sadaļu veido modernās tehnoloģijas, kuru cenas Eiropas valstīs ir ļoti līdzīgas. Rezultātā slimnīcām nav naudas, lai samaksātu ārstiem konkurētspējīgu atalgojumu.

Publiski skaļi tiek runāts par virsstundām, bet tā ir redzamākā problēmas daļa. Visaktuālākais jautājums šobrīd, kas atrisinātu arī samilzušās problēmas ar milzīgo ārstu pārstrādi, ir spēkā esošo veselības aprūpes pakalpojumu tarifu pārskatīšana atbilstoši mūsdienu situācijai. Tarifi, kas pilnībā nosegs slimnīcu izmaksas par veiktajiem pakalpojumiem, ļaus dinamiski pārskatīt algu politiku.

Latvijas Ķirurgu asociācija aicina politiskos spēkus aktualizēt jautājumu par tarifu pārskati atbilstoši reālajām izmaksām valstiskā līmenī, kas beidzot dos fundamentālu pavērsienu, lai sāktos virzība uz tiem pamatprincipiem, kā medicīnas sistēma funkcionē Eiropā, un ļaus apturēt ārstu aizbraukšanu uz ārvalstīm.

 

Latvijas Ķirurgu asociācijas valde,

Latvijas Ķirurgu asociācijas prezidents,

Artūrs Ozoliņš

Komentāri (1)

Sskaisle 13.12.2018. 14.48

kāpēc tikai ārstam vajag cienīgu atalgojumu , kāpēc ne visiem ?

Kāpēc apgalvo , ka Rīgas Domē ir korupcija, bet tad , kad varas elite par velti , nē – par
mūsu naudu . bauda kultūru un sporta spēles – to nesauc par korupciju?

Tagad korupciju sauc par izglītošanu ?

Runa ir par noturīgu padomju laiku tradīciju, ar kuru mākslinieki uzpirka un noturēja čekistu – komunistu labvēlību.

Un protams, a par to maksāja nodokļi maksātāji, nevis paši dziedoņi –
kāds kretīnisms valda Latvijā! Tāpēc esam nabadzīgakā un beztiesiskākā valsts Eiropā

https://www.tvnet.lv/…/kapec-tautas-kalpiem-par-ba…/comments

Kā skaidro Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārstāve Irbe Treile, lēmums uz šo pasākumu uzaicināt visus jaunievēlētos deputātus, ministrus un prezidentus tika pieņemts ar izglītojošu mērķi.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu