Meklē premjeru! • IR.lv

Meklē premjeru!

Indra Sprance

Pēc otrā nesekmīgā mēģinājuma valdības veidošana sāk atgādināt Antiņa grūto ceļu stikla kalnā. Uz kādiem kompromisiem gatavas partijas?

Izbaudījis valdības veidošanu nesteidzīgās sarunās KPV premjera kandidāts Aldis Gobzems prezidenta dotā divu nedēļu termiņa beigās piedzīvoja strauju krahu. Koalīcijas kāršu namiņš sabruka piektdien, kad par Gobzema skaļāko aizstāvi pieteicās Ainārs Šlesers un abi vienlaikus kā labāko Latvijai piedāvāja nepolitisku profesionāļu valdību. «Oligarhu iedēta ola,» no Gobzema norobežojās JKP frakcijas vadītāja Juta Strīķe. «Mērkaķis ar granātu,» neitralizēt premjera kandidātu aicināja Attīstībai/Par līderis Juris Pūce, kura apvienību kā iespējamo valdības gāzēju Gobzems jau iepriekš bija izslēdzis no sarunām. Arī Nacionālā apvienība tādiem eksperimentiem nebija gatava, ZZS izbrīnā raustīja plecus, bet paša Gobzema partijas līderis Artuss Kaimiņš paziņoja, ka šāds risinājums neder, jo vairotu Saskaņas ietekmi.

Pirmdien konstatējis, ka vairākuma atbalsta Gobzemam nav, prezidents atsauca viņa nomināciju un otrdien noturēja jaunu sarunu apli ar visām Saeimas frakcijām.

Prezidenta izvēli atviegloja trešais «jauno spēku» kandidāts Artis Pabriks no Attīstībai/Par — neredzot vairākuma atbalstu, pats atteicās tērēt laiku neauglīgās diskusijās. Viņa vietā apvienība ieteikusi prezidentam nominēt mazākās frakcijas Jaunās Vienotības premjera kandidātu Krišjāni Kariņu, par kuru pozitīvi atsaukušies arī NA un JKP pārstāvji.

Kariņš pats Saeimas vēlēšanās nekandidēja un turpina deputāta darbu Eiropas Parlamentā. «Jūs esat trešā žurnāliste, kas zvana, es tikai no preses avotiem to uzzinu,» Kariņš otrdienas pēcpusdienā bija pārsteigts, taču gatavs sēsties pie sarunu galda. Viņa partija gan uzstāj, ka nākamais mēģinājums jāuztic A/P.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu