No hruščovkas pili netaisīju • IR.lv

No hruščovkas pili netaisīju

Foto — Evita Goze
Evita Goze

«Neesmu ieguldījusi daudz naudas, taču daudz laika gan,» saka digitālā mārketinga speciāliste Līna Ivanova (30). Viņa līdz nepazīšanai pārvērtusi mantojumā saņemto trīsistabu dzīvokli Mangaļu hruščovkā

Ieejot dzīvoklī, uzreiz aizmirstas, ka atrodies sērijveida piecstāvu daudzdzīvokļu ēkā, kuru celtniecība tika sākta 60. gadu sākumā, Ņikitas Hruščova valdīšanas laikā. Acīs nekrīt pat padomju būvniecībai raksturīgās nelielās istabas un zemie griesti. Dzīvoklis šķiet pietiekami plašs, un mēbeļu netrūkst. «Riktīgs mikslis,» Līna raksturo iekārtojumu. Pūralāde un citas lietotu preču veikalos samedītas mēbeles sadzīvo ar masveida ražojumiem, Alandeko dekoriem un ģimenes mākslas darbiem.

«Mērķis bija uztaisīt gaišu, patīkamu un omulīgu dzīvokli un nepārcensties. Nevajag iztaisīt no hruščovkas pili. Saturam ir jāatbilst videi,» Līna pārliecinoši saka. No vecvecākiem mantojumā saņemtais dzīvoklis bija iekārtots labākajās padomju tradīcijās. «Tu atpazītu gan ledusskapi, gan sekciju,» viņa pasmaida. Ilgu laiku Līna, neko daudz nemainot, tādā arī nodzīvoja. «Studijas, ārzemes, pārdomas — palikt Latvijā vai nepalikt, remontēt dzīvokli vai ne,» viņa atceras. Kādu laiku apsvēra arī domu dzīvokli pārdot un iegādāties mazāku, taču ar plašākām istabām un augstākiem griestiem. Tomēr neko par līdzīgu cenu apkaimē nav atradusi. «Man patīk Mangaļi. Aiz loga uzreiz ir Mežaparks, tuvu Ķīšezers, var aiziet izpeldēties, iziet mežā paskriet. Beigās izdomāju, ka palikšu šeit, un sapratu, ka tad arī dzīvoklis jāsaved kārtībā,» stāsta Līna.

Laiks un pacietība

Ja taisa remontu vecā mājā, Līna iesaka sākt ar elektroinstalāciju nomaiņu un netaupīt uz elektriķa rēķina. Arī iegādājoties dzīvokli, vērts pievērst uzmanību, vai elektrības vadi nomainīti pilnībā, nevis tikai saliktas jaunas rozetes. Iespējams, būs jānomaina arī santehnika. «Viena no kļūdām, ko izdarīju, — aiztaisīju tualetē stāvvadus. Lai arī kā gribētos visu smuki aizmūrēt, piekļuve stāvvadiem jāatstāj obligāti, jo caurules var pārplīst, un, pēc Mērfija likuma, tās noteikti pārplīsīs tavā stāvā tieši neilgu laiku pēc remonta,» Līna atceras skarbo mācību. Viņa nomainīja arī grīdas un durvis. Durvis ir vienas no lētākajām, kas nopērkamas veikalā Depo. «Koka, bet nemaksāja daudz. Nolakoju, piemeklēju rokturus,» stāsta Līna. Taču uzreiz brīdina, ka jāuzmanās, jo rokturiem ir dažādi standarti un nolūkotais var izrādīties nepiemērots durvīm. «Visi smukie nebija piemēroti Depo durvīm. Nācās ilgi meklēt, jo durvis jau bija nopirktas.»

Veicot pavisam nelielas izmaiņas, Līna pārveidoja arī mēbeles un interjera priekšmetus, kas salasīti pa dažādām vietām. «Jāiegulda vairāk laika, taču ietaupās nauda,» viņa piebilst. Viesistabas lampa iegādāta Alandeko, un tai pielikta garāka ķēde, lai varētu iekarināt tieši virs žurnālgaldiņa. Par puķupoda paliktni kalpo pārkrāsots ķeblītis. Skapīši pirkti veikalā Berry, arī tiem nomainīti rokturi. Turpat nopirkts arī viesistabas centrālais objekts — dīvāns. «Veikalu lielajās telpās viss izskatās krietni mazāks. Arī šis dīvāns izskatījās samērīgs — ne par lielu, ne par mazu. Tomēr, palūkojoties no interjera viedokļa, tas ir reizes divas par lielu šai istabai,» pasmaida Līna. Kad atvedusi mājās, staigājusi apkārt nedēļas divas, prātojot — paturēt vai pārdot. «Beigās atradu vienu plusu. Ja atnāk draugi, visi var sasēsties.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu