Grāmatas vērtība • IR.lv

Grāmatas vērtība

Foto — Aija Krodere
Marija Leskavniece

Vairāku grāmatu autore Zane Zusta stāsta par to, kā pie viņas atnākuši galvenie varoņi, cik būtiski ir veidot sarunu ar lasītāju un kā saglabāt ticību savai idejai

Cik lielu daļu dzīves aizņem rakstīšana?
Man vēl nebija desmit gadu, kad, tēta iedvesmota, veidoju ģimenes avīzi, rakstīju dienasgrāmatu, bet 12 gadu vecumā piezvanīju uz redakciju un pieteicos par žurnālisti laikrakstā Kurzemes Vārds. Šobrīd strādāju kā ārštata žurnāliste ar veselību saistītos medijos, bet vienmēr rakstu vēl kaut ko, kas pabaro vēlmi radīt ko savu.

Kā radās ideja par Ucipuci?
Man jau sen bija doma par to, ka vēlos rakstīt grāmatu. Savulaik strādāju žurnālā Rīgas Viļņi un bieži intervēju interesantas personības. Reiz devos pie aktrises Mirdzas Martinsones, kura teica: «Ak, kāds varētu uzrakstīt par mani grāmatu!» Šo frāzi uztvēru burtiski, vairākas dienas galvā malu domu par to, ka to taču varētu darīt es. Tomēr nobijos. Pēc sešiem gadiem ar ģimeni devāmies ceļojumā uz Itāliju, un pie skaistā Komo ezera dēls, tolaik piecgadnieks, aizmirsa miega mantu. Atgriežoties mājās bija lieli kreņķi. Mana mamma, to visu dzirdot, teica: «Par to jāuzraksta grāmata — tu taču gribēji!» Tēlu pie Komo ezera uzzīmēja mans vīrs. Arī pirmais grāmatas makets ir ar vīra ilustrācijām. Man bija svarīgi grāmatu izdrukāt — toreiz tā bija vienkārši burtnīca, bet, turot to rokās, varēju apjaust, ka visu iespējams realizēt. Nu jau ir divas grāmatas Ucipuci meklē mājas un Ucipuci domā ārpus kastes.

Vai otrās daļas stāsts arī ir patiess?
Nē, tas nav noticis, taču, kad stāstu rakstīju, domāju par mūsu mājām, brūno paklāju, pa kuru skrien Ucipuci, un trepes, pa kurām viņa nokrīt. Otrais stāsts man ir sirdij tuvāks, tāpēc priecājos, ka to atzina arī profesionāļi, nominējot Jāņa Baltvilka balvai un Literatūras gada balvai.

Ar ko šīs bērnu grāmatas atšķiras no citām?
Mums bija svarīgi, ka grāmatai ir pievienotā vērtība — Ucipuci meklē mājas vākā iestrādāts leļļu teātris, bet Ucipuci domā ārpus kastes uz vāka ar magnētu piestiprināta pūce, kura lido, «ja domā ārpus kastes». Pirmajai grāmatai ir arī audioludziņa, ko ierunājušas leģendārās radiobalsis Sandra Glāzupa un Gunārs Jākobsons, un Ucipuci dziesmiņa, ko kopā ar meitu iedziedājis Jānis Aišpurs. Radot Ucipuci, iedvesmojos no mīļiem tēliem, kuriem pati bērnībā dzīvoju līdzi, — Zīļuka, Vinnija Pūka, Diegabikša, Pifa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu