Vino, tartufo e amore • IR.lv

Vino, tartufo e amore

Albas baltā trifele (Tuber magnatum pico), dārgākā un aromātiskākā no trifeļu ģimenes. To ievāc no 21. septembra līdz 31. decembrim
Dace Salmane

Kā es braucu Tuber magnatum pico lūkoties

Mans suns ar mani nerunā, es nemierīgi teicu kolēģiem. Viņi skatījās uz mani ar aizdomām, līdz paskaidroju — sarunātais trifeļu mednieks vai, precīzāk, viņa saimniece Bruna joprojām nav atbildējusi uz e-pastu, un nezinu, vai ņemt līdzi gumijniekus. Pēdējā mirklī pirms došanās uz lidostu saņemu ziņu, ka mani gaidīs gan suns, gan zābaki.

Braucot ar sabiedrisko transportu, nokļūšana no Milānas līdz Verņei (Vergne, sīks ciematiņš Barolo pašvaldībā) nav garlaicīga — vispirms ar vilcienu līdz Turīnai, tad ar nākamo vilcienu līdz Bra vai līdz Albai un tālāk, kā paveicas — var pats mēģināt atrast kādu transportu uz Verņi, vai arī jābrauc ar taksi 15 km (50 eiro). Meklēšanā iesaistot stacijas bufetnieces, veiksmīgi atrodu autobusu, kurš dodas vēlamajā virzienā un turklāt viss ir man vienai! Runātīgais autobusa vadītājs, uzzinājis ceļojuma mērķi, aizrautīgi piekrīt — jā, pilnai laimei nepieciešamas tikai trīs lietas: vino, tartufi e amore (vīns, trifeles un mīlestība).

Verņē ir tikai viens, toties lielisks restorāns Buon Padre (Labais tēvs) — ideāla vieta, lai sāktu iepazīšanos ar Albas balto trifeli jeb Tuber magnatum pico. Galdiņu gan vēlams rezervēt iepriekš, jo restorāns ir iecienīts ne tikai 80 ciematiņa iedzīvotāju vidū.

Un tad pienāk brīdis, kad viesmīlis noliek priekšā pasūtīto Macinata di Vitello (malta, jēla teļa gaļa) un dāsni rīvē virsū balto trifeli — varētu pat neēst, tikai elpot un elpot šo dīvaino, valdzinošo un uzbudinošo aromātu. Krodziņa saimnieki Viberti ģimene ir Barolo vīndari, un trifeļu smaržu grezni papildina viesmīļa ieteikta vīna aromāts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu