Hamburga • IR.lv

Hamburga

Jaunais Hamburgas simbols Elbas filharmonija
Zane Valtere

Pilsēta, kurā ieelpot brīvību


Esmu dzimusi rīdziniece, bet jau piekto gadu sevi dēvēju par hamburgieti jeb «hamburgeru» — kā mēs te smejoties sevi saucam. Studējusi Latvijas Universitātē angļu filoloģiju un jurisprudenci, strādājusi šajā jomā, tad vairākus gadus apceļojusi pasauli ar kuģi, sekojot savam vīram, kuģa kapteinim, un izdzīvojot šīs profesijas cieto garoziņu, esmu nonākusi ostas pilsētā Hamburgā. Lai cik dīvaini, bet tieši šeit esmu «atradusi» savu aicinājumu — latviešus un latviešu lietas, darbojoties kā projektu vadītāja Latviešu biedrībā Hamburgā.

Varbūt kādreiz ir vērts arī aizbraukt, lai atrastu sev to vistuvāko.     

Kurš no pirmajiem priekšstatiem par pilsētu ir pilnībā mainījies, tur dzīvojot ilgāku laiku?
Lielpilsēta ar 1,8 miljoniem iedzīvotāju un ar vienu no lielākajām Eiropas ostām pilsētas sirdī — vai tādā pilsētā vispār var elpot? Var! Un kā vēl! Tas ir Hamburgas fenomens — atrodies pa vidu mutuļojoši kūsājošam notikumu virpulim, apkārt zib un ņirb viss — kultūras, valodas, ēdienu smaržas, ostas blīkšķi un cilvēku straumes , bet nez kāpēc jūties mierīgs, jūties labi. Varbūt tas ir spirdzinošais, sāļais jūras gaiss, kas ar vējiem tiek atnests no Baltijas un Ziemeļu jūras, varbūt jaunatrastais draugs — ritenis, bet varbūt kūpošā karstvīna krūze, ko lēnām var baudīt, sēžot uz Alstera ezera lielajām trepēm.

Satiksme Hamburgā — manas pirmatnējās bailes tagad ir mans lielākais draugs. Sabiedriskā transporta tīkls ir pārdomāts un ērts (S-bahn, U-bahn (metro), autobusi un Elbas upes kuģīši), un automašīnas reti kad pārsniedz 50 km/h. Spraigā riteņu satiksme un daudzās ielas ar vienādas nozīmes krustojumiem arī paveic savu darbiņu. Vaicāsit — bet kā tas iespējams? Atbilde ir vienkārša — sakārtotība un harmonija rodas noteikumu skaidrībā. Mazos hamburgiešus jau no mazotnes radina, kā ar riteni pareizi iekļauties kopējā plūsmā. Hierarhija uz ceļa visiem ir skaidra: pirmais ir gājējs, tad — riteņbraucējs, tam seko autobuss un pēdējais šajā ķēdē ir auto. Arī Hamburgas pilsēta īpaši rūpējas par velosatiksmes veicināšanu. Hamburgā ir vairāk nekā 200 StadtRAD Hamburg jeb pilsētas riteņu īres novietņu ar 3000 riteņiem. Nepieciešama tikai kredītkarte, un vislabākais veids, kā ieraudzīt un izceļoties pa Hamburgu, ir kabatā! Vēl viens draudzīgs risinājums — ja esi saguris, tad droši vari ņemt savu riteni līdzi S-Bahn vai U-Bahn un uz upju kuģīšiem bez papildu maksas. Jā, un arī ziema Hamburgā ir velolaiks! Cimdi, cepure un šalle, un ar riteni var doties pa Elbradweg jeb Elbas upes veloceliņu no Landungsbrücken upju kuģīšu stacijas uz pilsētas daļas Altona pusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu