Zvērīgi skaisti • IR.lv

Zvērīgi skaisti

Kažoks — Denimo, svārki, apavi — H&M, soma — Lindex, kaklarotas — Accessorize. Stils Jūlija Volkinšteine, foto Kristīne Madjare, modele Laura, Moon Models, vide Aurora
Veronika Viļuma

Mākslīgās kažokādas izstaro siltumu un aicina pieskarties

Kažokāda ir viens no vispretrunīgāk vērtētajiem materiāliem modes pasaulē. Lai arī šodien nav problēmu izraudzīties mākslīgās zvērādas apģērbu, izvairoties no vainas apziņas par briesmīgos apstākļos ieslodzītām būtnēm un eksotisku dzīvnieku pakļaušanu iznīcībai, jautājums par kažoku pievilcību paliek aktuāls. Kas ir tas, kas mūs vilina iziet ielās pūkainiem kā trušiem, maigiem kā jēriņiem un raibiem kā leopardiem?

Meklē efektu

Kažokāda vienmēr bijusi kas vairāk par materiālu, kas pasargā no sala. Visdažādākajās kultūrās tā kalpojusi par statusa, labklājības apliecinājumu, retākās un dārgākās zvērādas rezervējot sabiedrības elitei. Leopardus — Senās Ēģiptes augstākajām kārtām, lapsas un sermuļus — Anglijas karaļiem. Jo dārgāka kažokāda, jo augstāks tās īpašnieka statuss. 20. gadsimta sākumā, kad mīksti, spīdīgi kažoki kļuva par neatņemamu Holivudas zvaigžņu garderobes sastāvdaļu, tos sāka iekārot arvien vairāk sieviešu. Līdzās meiteņu labākajiem draugiem dimantiem kažoks kļuva par absolūtu materiālās labklājības, spēka un seksapīla apliecinājumu. Šis priekšstats bija gandrīz neiznīcināms, un dāmas kažokos staigāja ar tādu pašapziņu, it kā savām rūpīgi manikirētajām rokām būtu uzveikušas pašu zvēru ķēniņu.

Arī pirmos mēģinājumus aizstāt dabīgās kažokādas ar mākslīgajām neveicināja ētiski, bet gan tirgus diktēti apsvērumi — vēlme atrast lētāku, pieejamāku alternatīvu, lai apmierinātu mazāk turīgo sabiedrības slāni. Vairāk nekā puse pagājušā gadsimta pagāja, meklējot jaunas tehnoloģijas pēc iespējas īstāka kažokādas efekta panākšanai. Ražotāji eksperimentēja ar vilnu, zīdu, vēlāk pūliņus krietni atviegloja sintētisko šķiedru — akrila, neilona, poliestera — ražošana. Arī pašlaik centieni izaudzēt kažokādu ar ilgtspējīgām metodēm zinātnes laboratorijās turpinās.

Tuvojoties 70. gadiem, kažoks no iekārojamas preces kļuva par dzīvnieku tiesību aktīvistu mērķi. Sākumā protestētāji pievērsās apdraudēto dzīvnieku sugu, it īpaši lielo kaķu, aizstāvībai, taču vēlāk iestājās par dzīvnieku labklājību kopumā. Kažokādu industrijas apkarošanā darbojas daudzas organizācijas, no kurām starptautiski skaļākā ir PETA. Tās saukli «Es drīzāk staigāju kaila, nekā valkāju kažokādu» kopš ikoniskās kampaņas deviņdesmitajos ar supermodeļu piedalīšanos skandējušas daudzas slavenības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu