Lēni un ekskluzīvi • IR.lv

Lēni un ekskluzīvi

Zaiga Gaile. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Arhitekte Zaiga Gaile (67) savu biroju atvēra pirmajos gados pēc neatkarības atgūšanas. Ar vēsturiskās koka arhitektūras rekonstrukcijas projektiem viņai izdevās kļūt par vienu no prominentākajām Latvijas arhitektēm. Tagad Gaile būvē JRT un ambiciozu privāto mākslas muzeju Zuzeum

Novembra vidū, pirms sešiem no rīta, kad Rīgā vēl valda piķa melna tumsa, arhitekte Zaiga Gaile ir nopeldējusies Daugavā pie Ķīpsalas un ar riteni dodas uz Zaigas Gailes biroju Berga Bazārā. 6.30 viņa sāk darbu.

Zaiga Gaile patlaban strādā pie diviem grandioziem projektiem: Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas un privātā mākslas centra Zuzeum būves Rīgā.

Gaile bija viena no pirmajiem arhitektiem, kuri pēc valsts neatkarības atgūšanas izveidoja savu biznesu. Sākotnēji strādāja viena, nebija pat sava biroja. Par lielo tramplīnu kļuva sastapšanās ar uzņēmēju Justu Karlsonu no ASV, kurš Rīgā atguva dzimtas īpašumus un vēlējās tos kvalitatīvi atjaunot. Gailes slavas gājiens arhitektūrā sākās ar Berga Bazāra atjaunošanu. Turpinājās ar tā saukto koka Rīgas projektu Kalnciema ielā un Ķīpsalā.

Gaile vienmēr bijusi Latvijas arhitektūras panteonā ne tikai ar saviem darbiem, bet arī ar aktīvu viedokli, kā jānotiek pilsētas attīstībai. Tagad viņas fokusā nokļuvis koncertzāles projekts Rīgā. «Es domāju, ka Kongresu nams ir vislabākā vieta Rīgas akustiskajai koncertzālei. Valdība nevar izšķirties par divām alternatīvām: Anda Sīļa projektu uz AB dambja — tas būtu komplekts ar Nacionālo bibliotēku. Es dotu priekšroku Kongresu namam, jo vieta ir izcila: parka mala,» viņa interviju iesāk pati. Dod arī vēsturisko kontekstu: «Sākotnēji tur bija koka celtne, kur pirmoreiz Rīgā spēlēja teātri. «Kongresu nams» ir šausmīgs nosaukums, komunistisks. Bet, ja reiz tas ir, to var pārveidot. Kongresu nama zāle ir brīnišķīga, bet mums Latvijā ir lielummānija, ka vajag zāli ar divtūkstoš vietām. Kur mēs dabūsim tik daudz klausītāju? Dižkoncerti un lieluzvedumi ir diezgan labi ieriktējušies Arēnā Rīga. Jābūt arī īstai akustiskajai zālei, nevis tā, ka ik reizi jāpārtaisa zāle, jācilā krēsli dažādas mūzikas klausītājiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu