Ietiepīga vēlme būt kopā • IR.lv

Ietiepīga vēlme būt kopā

Zulas lomā Joanna Kuliga, Viktors — Tomašs Kots
Kristīne Simsone

Aukstais karš — viens no pēdējās desmitgades skaistākajiem mīlasstāstiem

Poļu režisora Pāvela Pavļikovska iepriekšējā filma — aizkustinošā Ida (2013) par jaunu novici, kura atklāj savas ebreju saknes — savulaik saņēma, šķiet, visas iespējamās balvas, sākot no Eiropas Kinoakadēmijas statuetēm, beidzot ar Oskaru. Pavļikovska un Idas operatora Lukaša Žala jaunākais kopdarbs drāma Aukstais karš vizuāli it kā turpina iepriekšējās lentes melnbalto estētiku, taču savā emocionālajā tonalitātē ir pavisam cita filma: temperamentīgs mīlasstāsts, kas izstāstīts gluži vai pieklusinātā manierē.

Šis, iespējams, ir viens no skaistākajiem aplamās mīlas jeb amour fou vēstījumiem, ko pēdējās desmitgades laikā kino esam pieredzējuši. Tas vēsta par divu savstarpēji it kā nesaderīgu mūziķu attiecībām 50. gadu Polijā, kuri izmisīgi mēģina pārvarēt ne tikai raksturu atšķirības, bet arī dzelzs priekškara nospraustās politiskās robežas.

No pelēka uz melnbaltu

Lēmums veidot melnbaltu filmu nav tikai estētiski motivēts — ne režisors, ne operators nav varējuši piemeklēt konkrētajam laikmetam un vietai piemērotu krāsu. «Polija grima dažādās pelēkā nokrāsās. Tolaik krāsu nebija,» sarunā ar izdevumu Variety atklāja operators Lukašs Žals. Un, jāsaka, filmas melnbaltā tonalitāte ir krietni vien pārlaicīgāka, jo atšķirībā no krāsaina attēla tās pienākums nav atsevišķu vides elementu autentisks atainojums. Melnbalts kadrs šajā filmā darbojas kā apzināta, taču nepārspīlēta stilizācija, kas ļauj pievērst uzmanību galvenajam, un tās ir abu galveno varoņu — Viktora (Tomašs Kots) un Zulas (Joanna Kuliga) attiecības.

Fokusētība tieši uz šo mīlasstāstu, kas allaž sāpīgi atduras pret kādu šķērsli, ir redzama arī filmas stāstījuma struktūrā. Filmu veido savstarpēji nedaudz nošķirtas ainas: lērums dažādu notikumu tā arī netiek izskaidroti, vienkārši atstāti skatītāja interpretācijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu