«Situācija aizies līdz absurdam pati» • IR.lv

«Situācija aizies līdz absurdam pati»

5
Aldis Gobzems. Foto — Edmunds Brencis
Indra Sprance, Aivars Ozoliņš

Prezidenta nosauktais valdības veidotājs Aldis Gobzems savu nākotni politikā skata desmitgadēs, bet par izredzēm tagad izveidot Ministru kabinetu ir kodolīgs — jāsagaida 10. decembris!

Partijas KPV līderis Aldis Gobzems pirms vēlēšanām bija devis rīkojumu partijas biedriem nerunāt ar žurnālu Ir. Taču pēc vēlēšanām partija ir mīkstinājusi gan radikālo reformu solījumus, gan agresīvo attieksmi pret medijiem. Kad pirmdienas pievakarē tiekamies frakcijas telpās Saeimā, premjerministra amata kandidāts ir laipns un draudzīgs, bet, sēzdamies pie galda sarunai, uzsver — mums jānovērtē, ka esam «izredzētie», kas tikuši pie šādas intervijas.

Pēc Jāņa Bordāna (JKP) neveiksmīgā mēģinājuma izveidot valdību Valsts prezidents daudziem negaidīti un pretrunā ar paša iepriekš uzsvērto, ka premjerministram no pirmās dienas jābūt pielaidei valsts noslēpumam, veidot valdību 26. novembrī aicināja Gobzemu, par kura pielaidi Satversmes aizsardzības biroja pārbaude var ilgt pat vairākus mēnešus. Gobzems ir pārliecināts, ka valdību izveidos. Taču arvien izvairās skaidri atbildēt, vai cer uz Saskaņas atbalstu, un sarunā uzsver, ka mēs vēl nezinot, kas notiks šīs nedēļas laikā. Jau nākamajā rītā pēc intervijas valdības veidotājs paziņoja, ka izslēdz no sarunām apvienību Attīstībai/Par!, bet otrdienas pēcpusdienā — ka aicinās jau piektdien Saeimu balsot par viņa valdību.

Valsts prezidents nav sabiedrībai pamatojis, kāpēc valdības veidošanu izlēma uzticēt jums. Vai viņš jums minēja kādus argumentus?
Demokrātija un arī skaitliskais deputātu sastāvs pieprasīja to, ka viena no lielākajām, faktiski labēji centrisko partiju blokā uzvarējusī partija var pretendēt uz šādu posteni. Un arī pēc politiskās loģikas mūsu partijai pastāv potenciāli vislielākās iespējas izveidot valdību.

Vai to teica prezidents?
Prezidents norādīja uz matemātisko loģiku un uz demokrātiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu