Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Pasaules tirgi


Biržas bažīgi gaida gada nogali
Tuvojoties gada beigām, investori pasaules akciju tirgos bija nogaidoši un norūpējušies par Brexit izlīguma likteni, par svārstīgo naftas cenu un arī par patēriņu Ziemassvētku laikā. Tas viss pēc oktobra, kuru ASV biznesa televīzijas kanāls CNBC raksturoja kā «katastrofālu» ar cenu kritumu pasaules biržās kopumā piecu  triljonu dolāru apjomā. Savukārt ASV finanšu koncerna Goldman Sachs galvenais globālo vērtspapīru analītiķis Pīters Openheimers uzskata, ka jau sākusi iezīmēties globāla ekonomikas atdzišana.


Prognozē bumu, bet ir skeptiķi
Medijos parādījušās prognozes, ka Ziemassvētku iepirkšanās sezona, sākot ar t. s. Melno piektdienu 23. novembrī ASV un dažos citos tirgos dos impulsu mazumtirdzniecības uzņēmumiem. ASV mazumtirgotāju asociācija National Retail Federation uzskata, ka apgrozījums, salīdzinot ar 2017. gadu, kāps līdz pat 4,8% un sasniegs gandrīz 721 miljardu ASV dolāru. Taču ziņu aģentūras Bloomberg analītiķis Berijs Ritholcs uzskata, ka šādas prognozes balstās uz minējumiem un sliktu metodoloģiju. Īstie skaitļi būs pieejami janvārī.


Mākslīgā intelekta tirgum uzrāviens
Virkne analītisko firmu ir vienisprātis, ka tuvākajos gados strauji augs AI risinājumu tirgus un arī to izstrādātāju tirgus vērtība. Tomēr konkrētas prognozes un skaitļi krasi atšķiras, secina informācijas tehnoloģiju portāls Techemergence.com. Piemēram, analītiķu firma Tractica uzskata, ka globālie ieņēmumi no AI risinājumu pārdošanas sasniegs 36,8 miljardus dolāru 2025. gadā, salīdzinot ar 643 miljoniem dolāru 2016. gadā. Citas analīzes arī prognozē AI risinājumu noieta izaugsmes tempus ap 30% gadā.

Izejvielas


Naftas tirgus gaida lielāku ieguves samazinājumu
Jēlnaftas barela cena novembra beigās pakāpās līdz pat 1,1%, reaģējot uz Saūda Arābijas un naftas karteļa OPEC nodomiem samazināt naftas ieguvi par 1—1,4 miljoniem barelu dienā. Kā ziņo Reuters, analītiķi neuzskata, ka šīs izmaiņas būtiski kāpinās naftas cenas, jo ir pazīmes, ka pieprasījums pasaulē var samazināties. Tādēļ tirgus spēlētāji nerēķinās ar būtisku jēlnaftas cenas kāpumu. Vienlaikus ASV kāpina iekšzemes naftas ieguvi līdz rekordaugstiem līmeņiem, kas ietekmē pieejamo šīs izejvielas daudzumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu