Gobzems pārtrauc sarunas par valdības veidošanu ar "Attīstībai/Par" (papild.) • IR.lv

Gobzems pārtrauc sarunas par valdības veidošanu ar “Attīstībai/Par” (papild.)

34
Partijas "KPV LV" prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems (no labās) un partijas "Attīstībai Par!" Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks tikšanās laikā ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kurā Valsts prezidents paziņo, ka valdības veidošanu uzticējis partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātam. Foto: Ieva Leiniša, LETA

(papildināta ar Attīstībai/Par! un Daniela Pavļuta viedokli)

Partijas “KPV LV” premjera amata kandidāts Aldis Gobzems nolēmis pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar partiju apvienību “Attīstībai/Par” (AP), aģentūrai LETA paziņoja Gobzems.

“Ar šo paziņoju, ka no turpmākajām valdības veidošanas sarunām izslēdzu “Attīstībai/Par”, kurai pielipis valdības gāzēja vīruss. Šim vīrusam jau ir recidīva raksturs un tā, acīmredzot, ir tā jaunā politika, ko partija solīja vēlētājiem,” teikts Gobzema paziņojumā.

Gobzems pārmet, ka jau no paša sākuma AP esot bijusi “vēlme spēlēt tikai Edgaram Jaunupam un tā sponsoriem saprotamu spēli”. “Neviena konstruktīva priekšlikuma, meli televīzijas kameru priekšā, gļēvulīgi smaidi, drosmes trūkums runāt seja un aizmuguriski kuluāru piedāvājumi vēl vakar vakarā ar mēģinājumiem izveidot (…) valdību ar Krišjāni Kariņu (JV) priekšgalā un centieniem trūkstošās balsis piepirkt no citām partijām,” AP kritiku turpina Gobzems, “es ļoti ceru, ka partijas šādiem netīriem kuluāru piedāvājumiem netaisās piekrist un netaisās iet Jaunupa pavadā, akceptējot iepriekš politikā pierastu deputātu pirkšanas scenāriju.”

“KPV LV” politiķis paziņojis, ka šīs Saeimas sasaukuma laikā neredzot iespēju sadarboties ar AP, “kamēr tās deputāti ir tikai marionetes Jaunupa kuluāru interesēs”.

“Ir acīm redzami, ka AP nav ieinteresēta medikamentu cenu samazināšanā, OIK atcelšanā, azartspēļu ierobežošanā. Ir acīm redzami, ka minētā partija dara visu, lai nenonāktu līdz lēmumiem, jo tai pie sarunu galda viss ir tikai slikti, bet konkrētu risinājumu vai piedāvājumu apzināti nav. Vienlaikus pateicos pārējām politiskajām partijām par konstruktīvu spēju paciest šo AP destruktīvo rīcību un pēc būtības spēt diskutēt par problēmjautājumiem,” turpina Gobzems.

Nedēļu valdības sarunas ir noritējušas neproduktīvi un bez reāla satura, tāpēc Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems esot rīkojies apsteidzoši, lai novērstu uzmanību no neizbēgamā fiasko viņa valdības veidošanā, aģentūrai LETA sacīja partiju apvienības “Attīstībai/Par!” (AP) līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts, komentējot Gobzema lēmumu pārtraukt sarunas par valdības veidošanu ar AP.

Pavļuts apgalvoja, ka šajā valdības veidošanas procesā AP esot centusies runāt par reformu jautājumiem, kā arī rast risinājumus domstarpībām nozīmīgās tēmās. Tomēr progresa neesot bijis un no valdības sarunu iniciatoru puses esot tikai pausts, ka viņi “pieraksta” jautājumus, kurus “kaut kad risinās”, līdz ar to esot radusies sajūta, ka tiek vilkts laiks, pauda politiķis.

Reizē esot dzirdēti “jocīgi pieļāvumi”, ka Gobzema valdību varētu veidot ar partijas “Saskaņa” balsīm, tāpat nav zināms, cik partijas veidošot Ministru kabinetu, norādīja AP līdzpriekšsēdētājs. Līdz ar to situācija “izskatās aizdomīgi” un paspilgtina centieni politiķa valdības veidošanas procesā uzspiest partneriem konfidencialitātes līgumu, kontrolēt informācijas plūsmu, neinformēt sabiedrību un ierobežot informāciju, kas pieejama medijiem. Pavļuts norādīja, ka situācija no pirmās valdības veidošanas sarunu dienas “Attīstībai/Par!” nebija pieņemama un politiskais spēks šādā režīmā strādāt nevēlas.

Tāpat piedāvājums par slepenām valdības sēdēm ir pretrunā ar “KPV LV” pārstāvju iepriekš pausto atbalstu atklātībai un liecina par vēlmi orveliskā stila veikt informācijas kontroli. Iepriekš ticis runāts par koalīcijas padomes likvidēšanu, taču tagad no valdības veidotājiem tiek piedāvāts samērā līdzīgs sadarbības modelis, līdz ar to secināms, ka “vārdi ar darbiem neiet kopā”, pauda AP politiķis. Viņš norādīja, ka “KPV LV” puses nebija izpratnes, kādas reformas jāveic un no satura viedokļa sarunas bija “nulle”. Pavļuts pieļāva, ka pēc AP lēmuma jautājumu par dalību šādā valdībā atstāt iekšējās demokrātijas procesam, Gobzemam “neizturēja nervi”, tāpēc arī viņš pieņēmis lēmumu par sarunu pārtraukšanu ar AP.

AP pabeigs sākto biedru aptauju par attieksmi pret sadarbošanos Gobzema valdībā, piebilda Pavļuts.

Partiju apvienība “Attīstībai/Par!” otrdien izplatīja paziņojumu, kurā teikts: “Valsts prezidenta nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems sapratis, ka AP! nepieļaus viņa izlolotos plānus par “Saskaņas” ievilkšanu valdībā pa sētās durvīm, ka AP! kategoriski iebilst bezprecedenta slepenības un mediju ierobežošanas idejām. Gobzema valdības sarunās  netika piedāvāts neviens reformu plāns. AP! atteicās nerunāt ar žurnālistiem, atteicās no Gobzema piedāvājuma sastiķēt jebkādu valdību, bet nerunāt par principiem un skaidru reformu plānu.”

Tāpat AP! pārstāves Lailas Spaliņas izplatītajā paziņojumā norādīts, ka AP! kategoriski nepiekrita Gobzema plānam atstāt Latviju uz pusgadu bez rīcībspējīgas valdības. “Diemžēl šobrīd piepildās mūsu jau pirms vēlēšanām izteiktās bažas par Gobzema saistību ar cilvēkiem, kuri skatās Krievijas virzienā un ir ieinteresēti situācijas destabilizēšanā Latvijā.”

Paziņojumā uzsvērts, ka Gobzems jau labu laiku saprot – valdību izveidot nespēs un tāpēc meklē, kā iziet no šī strupceļa, kur viņš nonācis pēc  Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa lēmuma. “Tās ir slīpēta populista spēlītes uz visas sabiedrības rēķina, apzināts un bīstams eksperiments ar valsti.”

“Visiem partneriem ir bažas par Gobzema saistību ar Šleseru un plāniem ar “Saskaņu”, vēlmi ierobežot plašsaziņas līdzekļus un slēgt valdības sēdes,” norāda Gobzema sarunu partneri. Gobzems jau kādu brīdi meklējis iespēju izslēgt AP! no sarunām, jo partiju apvienība ir neērts sarunu partneris, kuru interesē saturiskas sarunas par valdības darāmajiem darbiem un reformām, bet tās jau veselu nedēļu nenotika, jo nekādas programmas Gobzemam nav. Tikai tukšas frāzes un valsts drošībai bīstami likumu grozījumi.

“Tieši, lai nepieļautu Gobzema melus un spekulācijas,  AP! pārstāvju sapulce vakar vērsās pie biedriem, lai saņemtu skaidru mandātu,  “jā” vai “nē” dalībai Gobzema vadītā valdībā. Gobzema kungs acīmredzami šo demokrātijas testu nevarēja izturēt. Gobzems uzskata, ka partiju biedriem un sabiedrībai nav jājaucas “līderu sarunās”,” teikts paziņojumā.

“Aldis Gobzems, kuram ir problēmas ar pielaidi valsts noslēpumam, kurš par nopietniem pārkāpumiem izslēgts no advokatūras rindām, kurš vairākkārt pieķerts melos, kurš pievīlis un izmantojis Zolitūdes traģēdijā cietušos cilvēkus, kurš tiek turēts aizdomās par strādāšanu Šlesera interesēs, ļoti baidās no atklātības un žurnālistiem, jo zina, ka meliem īsas kājas,”nolēdzas AP! paziņojums.

Komentāri (34)

Sskaisle 04.12.2018. 11.50

laupa visās ministrijās, bet nu NA KM cenšas neatpalikt un kā saka – ar izrāvieniem mēdz būt priekšgalā

drausmīgi – cik drausmīgi – kā literāti LLC sāka ar to 100 000 eur notrallināšanu – tā kā saka -uzvaras gājiens turpinās

http://jauns.lv/raksts/zinas/307872-cilveki-sasutusi-dziesmu-svetku-virsvaditaji-sanema-nieka-500-eiro-bet-sipkevics-par-vienu-koncertu-nosmelis-tukstosus
Par simtgades koncertu “Mīlestības vārdā. 18+”, kas notika 19. novembra vakarā pie Gaismas pils, šī koncerta izpildproducents Jānis Šipkēvics autoratlīdzībās saņēmis vairāk nekā 17 tūkstošus eiro, videografiku autors Gatis Mūrnieks ap 6400 eiro, Reinis Sējāns – ap 5800 eiro, liecina LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” publiskotā informācija no pašas Kultūras ministrijas mājaslapas, kas pēc lielās intereses par šī pasākuma izmaksām no tās gan tika izņemta. Plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, “Prāta vētras” dalībnieks Renārs Kaupers – 1000 eiro. Savukārt Jānis Jubalts, arī no “Prāta vētras”, kurš arī uzstājās šajā koncertā raidījumam norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies draugu aicināts.

Vēl pamatīgas summas saņēmuši šī koncerta organizētāji no Kultūras ministrijas puses. Kopējās autoratlīdzību summas pārsniegušas 57 tūkstošus eiro, un nekāds konkurss par šī koncerta producēšanu nav bijis rīkots. Mākslinieku izvēle un autoratlīdzību lielums bijis Jāņa Šipkēvica ziņā.

+8
-2
Atbildēt

0

Jānis Lakijs 04.12.2018. 12.44

Ārkārtas vēlēšanas arvien tuvāk. Par to varam pateikties Latvijas politikas “makronizācijai”, ko sarīkoja neoliberāļu sagrābtie masu mediji. Tādi “jaunie spēki” Saeimā, ka tik turies!

+5
-4
Atbildēt

0

lindab456 04.12.2018. 15.23

Lai nenonāktu strupceļā, pie šauras interešu valdības vai sabiedrības šūpošanas un ārkārtas vēlēšanām, domāju būtu veselīgi uz esošo situāciju ar līdzīgo balsu sadalījumu starp partijām paskatīties no cita skatu punkta, nevis kā uz problēmu, bet kā uz pozitīvu zīmi vai apliecinājumu, ka Latvijas sabiedrība ir līdzsvarota, nav polarizēta un visas lielākās sabiedrības grupas ir spējušas izvirzīt savus pārstāvjus. Veidojot valdību, ir jāņem vērā šis sabiedrības vēstījums un jācenšas maksimāli pārstāvēt un līdzsvarot iespējami plašākas intereses.

+2
-1
Atbildēt

2

    kolpants > lindab456 04.12.2018. 16.21

    Чем больше колхоз, тем труднее управлять. Не знаю, как могут договориться НО и ЗА в вопросе о госязыке в частных вузах.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > kolpants 04.12.2018. 17.06

    Varētu teikt, ka tā ir atšķirība starp demokrātiju un autoritāru valsti, vai “nozagtu” valsti. Ja nopietni, tad izvēle ir starp to, kā vieglāk un to, ko no valdības vai valsts sagaida.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > lindab456 04.12.2018. 18.16

    При чем тут что проще?
    Это просто диаметрально противоположные взгляды двух частей общества. Одна считает, что в частных вузах вопрос языка преподавания государство не должно регулировать,, то есть хотят русские получить высшее на русском – их проблема. Другая считает, что неважно какой вуз, частный или нет-раз вуз в Латвии, все должны быть на латышском или языке ЕС. Потому что русских надо продолжать наказывать. Обе части считают, что они правы. Как будут договариваться? Никаких компромиссов тут нет, один должен уступить.
    Хотя скорее всего ЗА ради власти уступит, учитывая, что Пабрик весьма националистичен

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > kolpants 04.12.2018. 23.21

    “…Tādēļ, ka krievus jāturpina sodīt…”
    Varbūt problēma vai alošanās ir iekš tā, ka visā, kas nesaskan ar Jūsu interesēm, izvēlaties saskatīt slēptus nolūkus, sodus vai atmaksas.
    Vai tiešām nevarat pieļaut domu, ka nacionālā valstī augstākā izglītība ir saistīta ar valodu un tās attīstību. Attieksme pret valodu nevar būt formāla, dekoratīva, valoda ir jālieto un tai ir jāfunkcionē visās jomās un līmeņos, t.sk. arī augstākajā izglītībā un zinātnē.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > lindab456 05.12.2018. 09.57

    Я специально отметил, что речь идет о ЧАСТНЫХ вузах. Где нет никакого госфинансирования, где учатся в том числе и иностранные граждане.

    И во-вторых. А вы не в курсе, что уже издревле прекрасно известно, что запретами никогда ничего не удавалось эффективно достичь?
    Что доказывает только то, что на самом деле цель этих реформ именно наказать и отомстить?
    И что еще год назад сами националисты говорили-латышский в гос.вузах, на то это и гос.вузы. А в своих частных вузах делайте что хотите, это ваши проблемы, если потом не сможете работу в Латвии найти. И тут раз тебе-перед выборами такая инициатива!
    Почему вы так уверены, что русские такие идиоты, что неспособны понять, где реальная забота, а где именно желание прижать, отомстить, наказать?

    Ну почему я должен поверить, что школьная реформа должна решить якобы проблему сегрегации, но при этом министр не может объяснить технически, как эта сегрегация будет искореняться? Школьники будут тянуть лотерейные номера и на основе их распределяться по школам? Распределение по школам будет делать “антисегрегационный совет”? Нет, ответ был “ну как-то само собой рассосется”. Охрененный ответ! Просто прям убедительный на все 100%!

    А следующий шаг какой будет? Под такой же логикой Attieksme pret valodu nevar būt formāla, dekoratīva, valoda ir jālieto un tai ir jāfunkcionē visās jomās un līmeņos запретите русским между собой говорить?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    lindab456 > kolpants 05.12.2018. 14.05

    Jūs uzsverat – PRIVĀTĀS, runājat par finansējuma avotu, bet neminat būtisku prasību, ka tām ir jābūt LV licencētām un akreditētām izglītības iestādēm, tātad LV uzņemas atbildību pār studentiem un garantē studiju programmu un diploma kvalitāti.
    Gribas domāt, ka Latvijā dibināta privāta augstskola vai atvērta ārvalstu augstskolas filiāle ir paredzēta t. sk. studentiem, kas ir Latvijas iedzīvotāji un, tātad tā ir daļa no Latvijas izglītības sistēmas un tās radītais izglītības produkts, zināšanas un jaunie speciālisti, gala rezultātā, ir vistiešākā veidā saistīti ar Latviju un tās nākotni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > lindab456 04.12.2018. 15.57

    čekistainie zagļi – tieciet galā ar korupciju kultūras jomā un tad te kladziniet par sabiedrības interešu pārstāvēšanu – cietumā jūs salikt –

    Simtgades svētkus par kārtējo apzagšanos iztaisījāt!

    kretīni – naciķi !

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > Drosma 04.12.2018. 16.25

    Drosmiņu ar visiem viņas maģistra grādiem ir apzaguši kretīni :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 04.12.2018. 17.22

    NA valsts simtgades naudu ir izsaimniekojusi – man no tā ir ticis vien bezmaksas kino tv – nu protams, salūts , parādē patika tikai lidmašīnas tas arī viss

    elle un indija -6 milj? un tas ir viss ?
    nekā nav – medicīnā haoss – nemēgini kādu palīdzību meklēt – iedurs ar lietotu adatu un dziesma nodziedāta
    policijai nav resursi – nav un viss – ja ne pistoli, tad gāzes baloniņu jānēsā līdzi un es jau nēsāju –
    putins jau iekārtojies pir Rīgas lidostas, bet mūsu čomi saka – tas ok

    RD Rīgas satiksme – jau 13 milj parādā – klau –

    nu es saprastu, ka vismaz kultūra vēl saglābtu to gaišo skatu , to cerību, ticību, paļāvību – bāc – tie cukas naciķi arī to vieni paši norijuši

    tautai tik vien ir kā tumsa un tv

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    QAnon > Drosma 04.12.2018. 20.34

    Kur tu lien, nodzītā krople, kamēr vēl Sprance un Ozoliņš nav uzrakstījuši paskvilas par NA “simtgades naudas izsaimniekošanu”, bet Korena rokaspuiša, Solncevas stipendiāta Kazlovska, kantoris nav safabricējis krimināllietu sējumus?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > Drosma 04.12.2018. 17.27

    Drosmiņa ar visiem maģistra grādiem nespēj pat normālu pensiju nopelnīt.
    Ja darbalaikā var stundām netā dirnēt, uz neko citu jau nevar cerēt.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 04.12.2018. 17.32

    vispār man darbs ir internetā – kaza t vecā – – ko tu iedomājies -es grāvjus roku, vai istabas slauku vai ?
    jā es neprotu tā zagt – kā tie , kuri vispirms iestajas partijās – lai ir droša aizmugure un tad sāk darboties – alga viena vai pārdod brīnumūdeni, vai gŗamatu vai koncertu – galvenais, ka partija gādās lai neliek cietumā – lai cik lai ko esi apzadzies

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu