Zviedrijā mirusi bēgļu laivu organizētāja Valentīne Lasmane • IR.lv

Zviedrijā mirusi bēgļu laivu organizētāja Valentīne Lasmane

Valentīne Lasmane balsoja 13. Saeimas vēlēšanās. Foto: Petra Inna Ininbergs

Pirmdienas naktī Stokholmā 102 gadu vecumā mūžībā aizgājusi Valentīne Lasmane (1916 – 2018), viena no leģendāro “laivu akciju” uz Zviedriju organizētājām Otrā pasaules kara noslēgumā, pretošanās kustības dalībniece, ziņo portāls LA.lv.

Ziņu par viņas aiziešanu, atsaucoties uz radiniekiem, apstiprināja dzīvesstāstu vācēja un pētniece Māra Zirnīte, kas gatavo grāmatu par Valentīni Lasmani un uzturēja ar viņu regulāru kontaktu.

Lasmane (dzim. Jaunzeme) piedzima Ukrainā. 1921. gadā ģimene atgriezās tēva dzimtenē Latvijā. Valentīne pabeidza Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātes Baltu filoloģijas nodaļu. Vācu okupācijas laikā viņa iesaistījās pretestībā vācu okupācijas režīmam, darbodamās Latvijas Centrālās padomes evakuācijas grupā Ventspilī. 1944. gada novembrī viņa pārcēlās pār jūru uz Zviedriju arī pati.

1970. gadā, Latvijas apmeklējuma laikā, gan viņu, gan vīru Albertu aizturēja čeka un 10 dienas pēc kārtas pratināja saistībā ar Alberta māsas Lidijas Lasmanes pretpadomju lietu. Piedzīvoto VDK Valentīne sauc par “valsts eksāmenu”. Kad 1983. gadā Lidiju Lasmani jau trešo reizi notiesāja par pretpadomju darbību, Valentīne veica milzu darbu, lai izvērstu skaļu starptautisku akciju, iesaistot starptautiskas cilvēktiesību organizācijas.

Atmiņas par 1944. – 1945. gada notikumiem un 130 laivu bēgļu liecības Valentīne Lasmane apkopoja grāmatā “Pāri jūrai”, kas Stokholmā iznāca 1990. gadā. Vēl viņas atmiņas publicētas 2010. gada grāmatā “Mēs nebraucām uz Zviedriju, lai kļūtu par zviedriem”.

Valentīne Lasmane ir prototips Valentīnai Jaunzemai 1965. gadā Latvijas PSR iznākušajā Arvīda Griguļa propagandiskajā romānā “Kad lietus un vēji sitas logā”. Tāpat 2011. gadā uzņemtajā Arvīda Krieva spēlfilmā “Dancis pa trim” viņa dzīvesstāsts izmantots Kristīnes Nevarauskas attēlotās latviešu meitenes Sandras tēla veidošanā un pavisam nesen Valentīnes Lasmanes darbību bēgļu laivu organizēšanā atspoguļojās Pētera Krilova dokumentālajā filmā “Uz spēles Latvija”.

Valentīne Lasmane apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Žurnāla Ir rakstu par Valentīni Lasmani Bailes jāizmet no galvas un jāelpo! lasiet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu