Uz mīļu vietu • IR.lv

Uz mīļu vietu

Franču draugi puiku brīdinājuši, ka Latvijā nav futbola, bet ir gan — Rafaels ar savu velosipēdu regulāri brauc uz treniņiem Liepājas Futbola skolā. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Astoņus gadus Nora dzīvoja vīra Kristofa dzimtenē Francijā, bet tā arī neatrada darbu, kas ļautu viņai profesionāli pilnveidoties. Tāpēc Kristofs ierosināja — braucam uz Latviju!

Kristofs un Nora kopā ar abu dēlu Rafaelu Latvijā atgriezās šovasar. Ne tik daudz aiz ilgām pēc mājām. Kristofs Ferebēfs (Ferreboeuf) ir francūzis, arī piecgadīgajam Rafaelam mazliet skumji, jo mīļie vecvecāki, tāpat kā kalni un pirmie draugi, palika Francijā. Bet Nora Ferebēfa ir latviete, kurai astoņu gadu laikā šajā valstī tā arī neizdevās izveidot tik interesantu profesionālo dzīvi, kāda tā bija Latvijā. Lai Nora nenonīktu, ģimene pēc ilgām pārdomām nolēma no Provansas pilsētiņas Lakanurgas (La Canourgue) pārcelties uz Liepāju. Vienkārši tas nebija, un ne visi viņus sagaidīja atplestām rokām. Taču Ferebēfi ir pārliecināti — būs labi!

Satikās lidostā

Kristofs latviski runā ļoti labi. Uz Latviju atbrauca pirms 13 gadiem. «Pirmo reizi satikāmies lidostā,» atceras Nora. Viņai toreiz bija uzticēts sagaidīt brīvprātīgo kultūras dzīves rīkotāju no Francijas, kurš bija jāaizved uz Dobeles rajona Penkules ciemu. Nora toreiz tur dzīvoja.

Protams, Kristofs nebija sapņojis par dzīvi Penkulē. Pieteikdamies brīvprātīgo darbam Erasmus+ programmā, viņš gribēja braukt uz kādu no Skandināvijas valstīm. Bet 2005. gadā nav bijis neviena projekta brīvprātīgo darbam ziemeļvalstīs. Savukārt jaunajās Eiropas Savienības valstīs darba bija daudz, un Kristofs piekrita strādāt Latvijā. Tā atbraucis, viņš Rīgas lidostā iepazinās ar Noru. Bez iedziļināšanās sentimentālās atmiņās tāpat skaidrs — viņi kļuva par svarīgākajiem cilvēkiem viens otram.

Desmit mēnešus Kristofs nostrādāja Penkulē, pēc tam vēl četrus gadus — Rīgā, Francijas vēstniecībā. Nora savukārt šajā laikā pabeidza Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultāti un sāka strādāt Valsts izglītības attīstības aģentūrā Rīgā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu