Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē



Spriedze pie Krimas

Pēc svētdien notikušās triju Ukrainas militāro kuteru sagrābšanas un viena taranēšanas Ukrainas prezidents Petro Porošenko pirmdien parakstīja rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī līdz nākamā gada 25. janvārim. Krievija apsūdzēja Ukrainas jūrniekus, ka viņi divreiz pārkāpuši Krievijas «teritoriālo ūdeņu» robežu pie Krimas. Krievija kuterus apšaudīja, aizturēja 20 jūrniekus, trīs ir ievainoti. ASV pirmdien ANO Drošības padomē brīdināja Krieviju par tās nelikumīgām darbībām.

Pēc 20 mēnešus ilgām pārrunām svētdien 27 ES dalībvalstu līderi Briselē apstiprināja vienošanos par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija 2019. gada 29. martā izstāsies no ES. Svarīgākie punkti attiecas uz robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām un uz Lielbritānijas pēdējo maksājumu bloka budžetā. Lielbritānijas parlaments par Brexit vienošanos balsos 11. decembrī.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā otrreiz noraidīja Itālijas populistu valdības izstrādāto valsts budžeta projektu, paverot ceļu līdz šim vēl nebijušām Briseles sankcijām. EK Itālijas 2019. gada budžeta projektu kritizēja jau pagājušajā mēnesī par pārlieku lielu deficītu. Tagad Itālijas populistu valdība dod signālus, ka tā tomēr varētu iepriekš plānoto 2,4% budžeta deficītu samazināt vismaz līdz 2%.

Polijas parlaments atcēla normas par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu, tā pakļaujoties ES Tiesas prasībai. Varšava tiesu reformas skaidroja ar to, ka jāatbrīvojas no komunistiskā režīma mantojuma un jāizskauž tiesu sistēmas korumpētība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu