Jāsaskata caurumi • IR.lv

Jāsaskata caurumi

Ilze Aizsilniece. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Jaunā Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece ir politiski neitrāla, bet nesaudzīga, kad ir iemesls kritikai. Pārliecināta, ka mediķi beidzot spēs ietekmēt veselības politiku

Divpadsmit gadus vadījis Ārstu biedrību, Pēteris Apinis to atstāja ar skaidrojumu, ka cilvēkam bez ietekmes uz politiskiem lēmumiem nav, ko darīt šīs sabiedriskās organizācijas vadībā. Viņš bija kritizējis gan neveiksmīgo e-veselību, gan valsts veselības apdrošināšanu tikai tiem iedzīvotājiem, kas maksā nodokļus noteiktā režīmā. Bet neviens iebildumus neņēma vērā. Vai politiķi ieklausīsies ģimenes ārstē Ilzē Aizsilniecē, ko Ārstu biedrības prezidenta amatā ievēlēja 21. novembrī? Pieredzējusi, pacientu iemīļota un atzīta par vienu no labākajām, sabiedriski aktīva, līdz šim viena no biedrības viceprezidentēm. Viņa nav tik ironiski asa kā Apinis, bet līdzšinējo veselības politiku ir kritizējusi tikpat nesaudzīgi. Kā panākt diskusiju ar politiķiem, saglabājot politisko neitralitāti un drosmi saukt lietas īstajos vārdos — par to runājām ar Ilzi Aizsilnieci, satiekoties pusdienās kafejnīcā La Kanna Tērbatas ielā.

Nojaušot, cik blīvs ir darba grafiks, esmu izbrīnīta par Aizsilnieces mieru pusdienās, kurām nolikto laiku darbu dēļ nokavējām mēs abas. Rāmi viņa stāsta, kādu Veselības ministrijas un citu valsts pārvaldes darbinieku attieksmi mediķi piedzīvoja, protestējot pret slikti uzprogrammēto e-veselību. It kā ģimenes ārsti tikai aiz slinkuma negribētu strādāt ar jauno elektronisko sistēmu. «Mēs gadu cīnījāmies par to, lai darba nespējas lapā netiktu norādīta diagnoze. Jo slimības publiskošana ir pretrunā ar cilvēktiesību normām. Bet, kad mēs par to runājām, ierēdņi izturējās pret mums tā, it kā mēs gribētu krāpties. Šāda nostāja — «mēs, valsts pārvaldē strādājošie, un viņi» — nav tikai veselības aprūpē,» stāsta Aizsilniece. Līdzīga vienaldzība bijusi daudzos citos jautājumos: gan par ģimenes ārstu kopprakšu veidošanu, kas, pēc Aizsilnieces domām, varētu būt izdevīgas tikai lielajiem privātās medicīnas uzņēmumiem, gan par veselības aprūpes sasaisti ar nodokļu nomaksu.

Tomēr arī pēc visa piedzīvotā Aizsilniece saka — jāveido dialogs ar politiķiem un valsts pārvaldes darbiniekiem. Vai tas izdosies, esot «atkarīgs no tā, kādi cilvēki veidos nākamo valdību un kas būs viņu padomdevēji». «Nozīmīga loma valsts pārvaldē ir tiem cilvēkiem, kas ir blakus ministriem,» saka Aizsilniece.

Aizsilniece nepieder nevienai partijai un līdz šim bijusi politiski neitrāla. Ārstu biedrības prezidenta vēlēšanās ģimenes ārste Līga Kozlovska, Latvijas Zemnieku savienības biedre, izteica šaubas, vai Aizsilniecei būs ietekme uz politiskiem lēmumiem. Taču Aizsilniece ir pārliecināta: «profesionālā organizācijā labāk strādāt cilvēkam, kurš nav saistīts ar partijām».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu