Satikušies lielveikalā • IR.lv

Satikušies lielveikalā

Mārtiņš Plāsis ar mammu Marutu. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Novembra vakarā pirms pieciem gadiem Mārtiņš strādāja Zolitūdes Maxima kasē, bet Jūlija ar audžumeitu Diānu tur iepirkās. Klāt pienāca kaimiņiene Aļona ar vīru Andreju. Kā tagad klājas tiem trim no viņiem, kas izdzīvoja pēc veikala jumta iebrukšanas?

Mārtiņa smalkos, garos pirkstus atkal rotā iemīļotie sudraba gredzeni. Vienu taisījis pats, viens uzdāvināts 16. dzimšanas dienā, Nameju gan nācies pirkt par jaunu. Mediķi to pārgrieza pirms pieciem gadiem, cīnoties par puiša dzīvību. Glābēji viņu, pēdējo dzīvo lielveikala Maxima traģēdijā cietušo, ap plkst. 3 naktī izraka no drupām. Mārtiņa ķermenī faktiski salauzts bija viss. Klusais puisis, Zolitūdes veikala kasieris, tomēr izrādījās viens no retajiem veiksminiekiem 2013. gada 21. novembra traģēdijas sāpju jūrā. Tā sev līdzi aiznesa 54 cilvēku, arī trīs glābēju dzīvības.

Atpūšas retro volgā

Tādā pašā tumšā, mitrā novembra vakarā kā toreiz satiekamies Slokā, kur 29 gadus vecais Mārtiņš Plāsis padomjlaiku mājā mīt ar vecākiem Marutu un Imantu. Tik vēlu ierodos tāpēc, ka puisim jāpaspēj atgriezties no darba. Viņš stāv durvīs uzvalkā un baltā kreklā, rāmi smaida. Mārtiņš tagad ir «baltā apkaklīte», piegāžu kontroles speciālists Maxima galvenajā birojā Ķekavā. Katru rītu ceļas pussešos, lai ar vilcienu brauktu uz Rīgu, tur sēžas uzņēmuma busiņā un astoņos jau ir darbā. Izskata no veikaliem atsūtītos aktus par bojātiem produktiem, raksta rīkojumus, ja problēmas atkārtojas. Patīk? «Jā, ar papīriem kaut kā ir mierīgāk nekā ar cilvēkiem. Tagad arī viss ir citādi,» viņš runā, mulsdams no sev pievērstās uzmanības.

Vai nebija emocionāli grūti atgriezties uzņēmumā, kurā strādājot notika lielā nelaime? «Nē,» Mārtiņa sejā ir Budas miers. «Ofiss ir kaut kas pavisam cits. Veikalā gan atgriezties būtu grūti. Arī ārstu komisija pateica — nē. Tad Maxima man piedāvāja atbilstoši atļautajai slodzei piemērotu vietu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu