Acīmredzamais noslēpums • IR.lv

Acīmredzamais noslēpums

Aivars Ozoliņš

Nevienam no diviem premjera kandidātiem nav vairākuma atbalsta

Raimonds Vējonis otrdien secināja, ka nevienam no diviem kandidātiem, pēc Jānim Bordānam (JKP) neizdevās izveidot valdību, pašlaik nav Saeimas vairākuma atbalsta, un deva partijām vēl nedēļu laika, lai vienotos par iespējamo valdības koalīciju. Tas ir labāks lēmums nekā uzreiz aicināt Aldi Gobzemu (KPV) vai Arti Pabriku (Attīstībai/Par!).

Tiesa, Gobzems pēc sarunas ar prezidentu bija paziņojis, ka viņam jau esot vairākums Saeimā, kas būšot tad, kad prezidents viņam uzdos to nodrošināt. Un aicināja citus atteikties no «sarkanajām līnijām», liekot minēt, vai valdībai ar Saskaņas atbalstu, vai paša par citiem runātajam. Advokātiem valoda mēdz būt kā blēžiem. Taču vienu grūti nomudžināmu līniju Gobzemam novilcis arī prezidents.

Kad Vējonis 19. oktobrī nosauca trīs iespējamos kandidātus, viņš uzsvēra, ka izvirzīs tikai tādu, par kura iespējām saņemt atļauju pieejai valsts noslēpumam nebūs šaubu. Nebija jābūt Pinkertonam, lai izšerlokholmizētu, par kura iespējām prezidentam bija tik nopietnas šaubas, ka pirmo reizi Latvijas valdību veidošanas vēsturē šī jebkuram valdības vadītājam pašsaprotami nepieciešamā kvalifikācija bija publiski jāmin kā kritērijs valdības veidotāja nosaukšanai.

Skaidrs, ka šaubas bija ne jau par bijušo tieslietu ministru Bordānu, kuru jau 7. novembrī prezidents aicināja izveidot valdību. Un tak jau arī ne par Pabriku, kurš ir bijis gan ārlietu, gan aizsardzības ministra amatā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu