Desmitgades stils. 2010—2018 • IR.lv

Desmitgades stils. 2010—2018

Marija Leskavniece

Par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. Eiropu līdz pamatiem ir satricinājuši ne tikai terorakti Parīzē, Briselē un vairākās Vācijas pilsētās, bet arī Brexit. Latvija valsts simtgadi sagaida, pārdzīvojusi Saeimas atlaišanu un oligarhu norietu, cenšoties atbalstīt vietējos ražotājus gan biznesā, gan sadzīvē un joprojām apskaužot kaimiņus igauņus par ekonomisko sakārtotību. Tikmēr ārvalstnieki pērk īpašumus Latvijā, lai iegūtu uzturēšanās atļaujas.

Mazi brūži un kafijas meistari
Craft jeb amata alus kustības aizsācējs Latvijā ir Valmiermuižas alus darītava, kas alu brūvē kopš 2009. gada, bet 2011. gadā atver veikalu Rīgā. Līdz 2018. gada beigām Latvijā darbojas vairāk nekā 50 lielāku un mazāku alusdarītavu. Savukārt par izsmalcinātas kafijas kultūras karognesējiem kļūst Innocent Cafe, kuri uz Latviju atved zīmolu Illy. Modē nāk mokas kanniņas, franču preses un kafijas karafes. Un arī tepat Latvijā grauzdēta kafija; tāda top gan Andrito grauzdētavā, gan Rocket Bean Roastery.


Bārda un brilles
Sākotnēji hipsterus raksturo tikai ārējas pazīmes — vintage kleitas meitenēm, šauras bikses, pavalkāti džemperi, apaļas brillītes un garas bārdas puišiem. Vēlāk parādās arī viņu iecienītākās izklaides vietas Rīgā — hipsterus var sastapt kafijotavās (parasti ar Apple klēpjdatoru priekšā), klubā Piens un Kaņepes Kultūras centrā ar tinamās tabakas dozi kabatā. Bet no ārējām dzīvesstila pazīmēm arī hipsteru kultūra izaug līdz veselas paaudzes vērtību izpratnei — samazināt patēriņa kultu un dzīvot ekoloģiski atbildīgāk. Daudzas ceļojumu meklēšanas vietnes Rīgu min kā hipsteru galvaspilsētu.


Dukuru fenomens
Desmit gadus pasaules skeletona elitē dominē latvietis Martins Dukurs — divkārtējs olimpiskais vicečempions, astoņkārtējs pasaules kausa izcīņas uzvarētājs, pieckārtējs pasaules un deviņkārtējs Eiropas čempions. Viņam uz papēžiem neatlaidīgi min arī vecākais brālis Tomass. Bet abu tēvs Dainis Dukurs ir ne tikai treneris, bet tiek uzskatīts par skeletona aizsācēju Latvijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu