Stila meistars • IR.lv

Stila meistars

Anšlavs Eglītis 30. gadu sākumā. Foto no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma
Pauls Raudseps

8 pārsteidzoši fakti par rakstnieku Anšlavu Eglīti

Septembra beigās uz kinoekrāniem nonāks filma Homo Novus, kas veidota pēc Anšlava Eglīša romāna motīviem. Eglītis (1906—1993) neapšaubāmi ir viena no spilgtākajām un ražīgākajām personībām latviešu literatūrā. Rakstnieka Viktora Eglīša dēls, pirmo slavu ieguvis jau 30. gadu beigās Latvijā, Eglītis arī pēc kara trimdā bija tik populārs, ka varēja gandrīz katru gadu izdot pa grāmatai. Atklājam dažus mazāk zināmus vai pārsteidzošus faktus par viņa dzīvi.

Kristītais vārds Ļevs
Eglīša tēva dzimta ir no Lazdonas apkaimes un, kā jau nozīmīgs daudzums tās Latvijas daļas zemnieku, formāli skaitījās pareizticīgie, lai gan neesot bijuši sevišķi reliģiozi. Viktora Eglīša pirmā izglītība bija Lazdonas Nikolaja draudzes skolā, un literārās karjeras sākumā viņu visdziļāk ietekmēja krievu simbolisti — Brjusovs, Belijs, Baļmonts. Tā arī Viktora pirmajam dēlam kristībās tika dots vārds Ļevs, un tēvs par dēla dzīvi speciāli veidotas dienasgrāmatas sākumā atzīmē, ka dēls dzimis tajā pašā dienā kā Jānis Poruks un «daiļākais krievu dzejnieks» Ļermontovs. Ironiskā kārtā pats Anšlavs savos rakstu darbos ir ārkārtīgi neiecietīgs pret visu krievisko. Šo attieksmi noteica ne tikai pirmajā padomju okupācijā piedzīvotais, tēva nāve padomju ieslodzījumā 1945. gadā un rūgtums par nepieciešamību doties trimdā, bet arī Pirmā pasaules kara laikā bēgļu gaitās Iekškrievijā pieredzētais, ko Eglītis aprakstījis Homo Novus: «Skolā viņu sargāja disciplīna, bet ārpus skolas tikai žiglas kājas. Akmeņi bira kā krusa, tā ka ne izlocīties nevarēja. (..) Gandrīz pie katra ielas stūra lūrēja pulciņš krievēnu, kas to vien gaidīja kā piedunkot ienīsto latvieti.»

 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu