Ar datoru zem palmām • IR.lv

Ar datoru zem palmām

Ilze Vītola

Ceļot apkārt pasaulei un strādāt virtuālajā vidē, — tāds ir digitālo nomadu dzīvesveids. Linda Nezduļkina un Kristaps Baskers, bloga Travel Lit autori, šādi dzīvo jau gadu

Doma par digitālo nomadismu mūs vilināja jau sen. Kurš gan nevēlētos redzēt pasauli un būt sev priekšnieks?! Taču lūzuma punkts notika pērnā gada vasarā, kad nesen bijām absolvējuši bakalaura studijas Hāgas Universitātē Nīderlandē. Es (Linda) — Eiropas un starptautiskajās tiesībās, Kristaps — starptautiskajā biznesa vadībā. Paralēli studijām bijām sākuši strādāt. Tā, sēžot katrs savā birojā, kādu dienu viens otram WhatsApp sūkstījāmies, cik ļoti mums nepatīk šāda «no deviņiem līdz pieciem» ikdiena. Sapratām, ka tā vairs nevaram: uzrakstījām atlūgumu, lauzām īres līgumu un devāmies ceļā. Aplēsām, ka mūsu iekrājumi ir pietiekami, lai gadu ceļotu. Skaļi spriedām, ka pēc tam atgriezīsimies Nīderlandē, sāksim maģistra studijas, taču patiesībā klusībā bijām vienojušies, ka darīsim visu, lai neatgrieztos birojā.

Sapņojot par pasaules apceļošanu, sekojām līdzi neskaitāmiem ceļotāju videoblogiem vietnē YouTube. Ja viņi var, kāpēc lai mēs nevarētu? Ja sanāks — sanāks; ja nesanāks — vienmēr iespējams atgriezties balto apkaklīšu rindās. Sākām pētīt, kā virtuālajā vidē iespējams nopelnīt, līdztekus attīstījām prasmes fotografēt, montēt, rakstīt blogu. Paralēli ar vietnes Upwork.com starpniecību sāku strādāt ārštatā par juridisko konsultanti pie kāda amerikāņu uzņēmēja. Desmit stundas nedēļā, 25 dolāri stundā. Savukārt Kristaps digitālajā platformā Steem.io, kas darbojas ar kriptovalūtu, sāka pelnīt, veidojot digitālos materiālus — bildes un video mūsu blogam, sociālajiem portāliem.

Līdztekus arī uzstājāmies dažādos semināros, stāstot par savu dzīvesveidu. Jautājums, ko parasti uzdod kāds no klausītājiem, — kā iekrāt naudu digitālās klejošanas sākšanai? Izvērtē prioritātes un esi radošs: trenažieru zāles abonementu maini pret krosu parkā un malko vīnu nevis bārā, bet nopērc to veikalā un izbaudi mājās. Taču arī bez iekrājumiem var sākt ceļot, piemēram, vietne Workaway.info piedāvā gultasvietu un maltītes apmaiņā pret dažām darba stundām dienā. Brīvajā laikā vari apgūt zināšanas par digitālo vidi. Nav pat jāņem maksas virtuālie kursi, vietne YouTube ir pilna ar dažādām pamācībām.

Šobrīd mūsu iedzīve, mantas, kas nav nepieciešamas ceļojot, bet no kurām nevēlamies atbrīvoties, atrodas Hāgā, drauga bēniņos. Taču plānojam iegādāties mājokli Spānijā vai Taizemē, kur nobāzēties un kuru izīrēt, kad atrodamies ceļā. Šāda «drošības saliņa» tādiem digitālajiem nomadiem kā mēs arī nepieciešama, lai būtu apziņa, ka vienmēr ir, kur atgriezties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu