Atziņas pēc ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanām • IR.lv

Atziņas pēc ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanām

Foto: AFP/LETA
Māris Andžāns

ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanās demokrāti ir ieguvuši kontroli pār Pārstāvju palātu jeb apakšpalātu, bet republikāņi nostiprina vairākumu Senātā. Vai tas uzskatāms par neuzticības balsojumu prezidentam Trampam? Drīzāk nē, jo arī līdz šim prezidenta partijai Kongresa vidustermiņa vēlēšanās nav veicies tik labi. Jāņem vērā, ka Tramps ar savu neviennozīmīgo politiku ir veicinājis Demokrātu uzvaru Pārstāvju palātā, mobilizējot tos cilvēkus, kas viņa izteikumu rezultātā jutušies aizskarti.

Ir vairāki faktori, kas šo vēlēšanu kontekstā ir būtiski gan ASV, gan pasaulei kopumā. Pirmkārt, demokrāti iekšējās debatēs ir mēģinājuši nonākt pie jaunas nostājas daudzos jautājumos, un jāraugās, cik kreisi noskaņoti politiskie uzskati varētu būt tiem cilvēkiem, kas tiks ievēlēti pārstāvju palātā. Otrkārt, ir jautājums, cik no republikāņu pārstāvjiem būs lojāli prezidentam Trampam un cik daudzi mēģinās īstenot no prezidenta neatkarīgāku politiku. Skaidrs, ka šajos apstākļos prezidenta iespējas virzīt savus likumprojektus būs apgrūtinātas.

Savukārt komitejām, nonākot demokrātu rokās, radīsies daudz neērtu jautājumu, uz kuriem prezidentam būs jāatbild.

Vai vēlēšanu iznākums nozīmē prezidenta atstādināšanas procesa sākšanu? Diez vai, jo Senātā ir vajadzīgs 2/3 vairākums, un tā demokrātiem nav arī pēc šīm vēlēšanām. Teorētiski procesa sākums ir iespējams Pārstāvju palātā. Taču jāņem vērā, ka tas, iespējams, nemaz nebūtu izdevīgi pašiem demokrātiem, kam drīzāk varētu palīdzēt tas, ka Tramps ar saviem asajiem izteikumiem turpina strādāt, palīdzot mobilizēt demokrātu vēlētājus nākamajām vēlēšanām.

Fokuss ASV pēc šīm vēlēšanām vairāk varētu tikt pārnests uz iekšpolitiskiem jautājumiem – veselības aprūpi, imigrācijas politiku, infrastruktūras atjaunošanu.

Diez vai ārpolitika spēlēs centrālo lomu tālākajās debatēs, līdz ar to nekādas radikālas pārmaiņas mēs sagaidīt nevarētu.

Vienas vēlēšanas beigušās, taču tuvojas jau nākamās, 2020.gadā paredzētās ASV prezidenta vēlēšanas. Pamazām sākas ieskriešanās vēlēšanu kampaņai. Raudzīsim, pie kādiem secinājumiem demokrāti būs nonākuši, kādi kandidāti sāks cīņu par demokrātu partijas nomināciju un cik lielas izredzes varētu būt prezidentam Trampam saglabāt amatu. Jāteic, ka izredzes Trampam iegūt otro prezidenta termiņu saglabājas pietiekami labas, jo, lai arī atbalsts ASV kopumā prezidentam nav augsts, viņš ir diezgan populārs starp republikāņiem. Ja daudzi no viņiem aiziet uz vēlēšanām un nobalso, tad Trampam ir pietiekami lielas izredzes turpināt būt Baltajā namā.

Autors ir Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) vadošais pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētājs. Komentārs video formātā tapis RSU un LĀI veidotajā sērijā 100 sekundes ārpolitikas fokusā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu