Igors Tkačenko, karoga aprūpētājs • IR.lv

Igors Tkačenko, karoga aprūpētājs

1
Igors Tkačenko pie Latvijas karoga AB dambī. Foto — Jānis Pipars
Ieva Jakone

Kad uz milzīgo Latvijas karogu AB dambja mastā skatās no apakšas, tas šķiet biedējoši liels. Lai 20 metrus garais un desmit metrus platais karogs turētos pie 60 metrus augstā, Turcijā ražotā masta, tajā ievērta kārtīga biezuma ķēde. Karogu pilsētai uzdāvināja biedrība Latvijas karogs, bet pašvaldība tā uzturēšanu nodevusi kompānijas Reck pārziņā. «Šis projekts ir kā bērns,» pastāsta kompānijas būvniecības projektu vadītājs Igors Tkačenko, kurš ikdienā rūpējas par plīvojošo valsts simbolu. Katru dienu viņš vai kāds no kolēģiem atbrauc uz dambi pārliecināties, vai ar karogu viss kārtībā. Un katrās brīvdienās kāds no kolēģiem neattaisot aliņu — jo jābūt gatavam reaģēt. Ja iegriežas pārāk stiprs vējš, karogs jālaiž lejā. Laika prognozēm Igors un kolēģi seko līdzi portālos Windguru un Meteo.lv un reizēm, ja vajadzīgs, sazinās arī ar lidostas speciālistiem. «Vējš ir lielākais karoga ienaidnieks,» saka Igors. Ja laika prognozes sola brāzmas 12 m/s, karoga komanda kļūst piesardzīga. Pie 15 m/s laiž zemē. Pēc pašreizējām prognozēm izskatās, ka karogs varētu netikt pacelts Lāčplēša dienā, Igors skumji noplāta rokas, bet cer, ka prognozes tomēr mainīsies.

Citreiz arī mazāks vējš nodara skādi. Ik pa laikam karogam ieplīst stūris. Vējš ar to spēlējas, līdzīgi kā reizēm dauzoties cilvēki mēdz uzsist ar dvieli, radot lielu skaņu un asu sitienu. Dažs kolēģis, ceļot augšā karogu, tā esot dabūjis atspirdzinošu pļauku. Lai būtu laiks bojājumus salabot, noliktavā stāv vēl pieci tikpat lieli karogi — maiņai. Reiz karogu saplēsis tajā ielidojis drons. Citu reizi to pasvilinājis privāti sarīkots salūts. Tāpēc karoga nebūs mastā arī valsts svētku salūta laikā — tas būtu pārāk bīstami. Karogu nepaceļ sēru dienās — konstrukcija neļauj to turēt pusmastā.

Lai 40 kilogramus smago karogu dabūtu augšā, nepieciešama sešu vai pat astoņu darbinieku komanda. «Kā tu iedomājies, vai jautri šādā vējā izklāt karogu,»  stāsta Igors. Karogs kā liela bura ceļas gaisā, un dažs darbinieks, tam pieķeroties, esot pat lidojis. Lai valsts simbols nebūtu jāliek uz zemes, tam apakšā paklāj brezenta kārtu. Laukums ir milzīgs — aptuveni tenisa laukuma izmērā.

Pāris reizes, kad pat uz AB dambja bijis bezvējš, karogs aptinies ap mastu. Tādā stāvoklī to nav iespējams nolaist zemē. Tomēr alpīnistiem vēl nav bijis jākāpj augšā — tiklīdz uzpūš vējš, karogs atrullējas vaļā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu