Hemingveja vasara • IR.lv

Hemingveja vasara

Andrejs Andrejevs, Irbe Šmite un Kārlis Roķis. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Šovasar 37 brīvprātīgie kļuvuši par Latvijas armijas rezerves karavīriem. Pēc smagiem treniņiem, nedēļu ilgas izdzīvošanas un apšaudes mežā un tulznām uz kājām brīvprātīgie nav zaudējuši humora izjūtu. Piecas nedēļas vasaras svelmē esot pavadītas kā spa kūrortā ar armijas elementiem

Šokēts esmu. Nebiju gaidījis, ka kursantiem būs tāda motivācija, Aizsardzības ministrijā lepni saka Kājnieku skolas komandieris majors Oļegs Dubovs. Viņa uzraudzībā šovasar grupiņa brīvprātīgo kļuva par rezerves karavīriem un pēc mēnesi ilgām militārajām mācībām deva svinīgu zvērestu pie 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa Alūksnē.

Rezerves karavīri nav jauns jēdziens armijas dzīvē. Tādu ir jau trīs tūkstoši. Taču līdz šim par rezervistiem kļuva izdienējušie karavīri vai zemessargi. Tagad par tādu var kļūt jebkurš 18—50 gadus vecs Latvijas pilsonis ar labu veselību, valsts valodas zināšanām un bez kriminālas sodāmības. Alūksne bija gatava uzņemt 50 kursantus, un pieteicās gandrīz uz pusi vairāk interesentu, taču galu galā zvērestu pie pieminekļa nodeva 37 brīvprātīgie, arī septiņas sievietes.

Brīvprātīgo vidū bija visdažādākie cilvēki — mamma ar dēlu, kas dzimuši Krievijā. Brālis ar māsu. Latvijas Televīzijas darbinieki, kas par pieredzēto veido dokumentālo filmu. Daži brīvprātīgie pa ceļam atbira, daži pārdomāja pie Ādažu militārās bāzes vārtiem. Lēmums bija jāizsver rūpīgi, jo rezerves karavīra zvērests ir uz mūžu. Nopietnāk nekā laulība, smejas brīvprātīgie. Ja armija reizi trijos vai četros gados mobilizē rezerves karavīrus uz mācībām, atrunām nav vietas. Tikai ar likumu noteiktos attaisnojošos gadījumos var neierasties. «Visi, kas izgāja šīs mācības, var veikt militāros uzdevumus,» skaidro majors.

Intensīvās mācībās jūlijā un augustā kursanti bez brīvdienām apguva armijas disciplīnu, reglamentus un tādas praktiskās iemaņas kā uguns un kustība, lauka kaujas iemaņas, šaušana ar dažādiem ieročiem, darbības ar prettanku ieročiem, pirmā palīdzība. Pēc tam zvērestu nodevušie rezerves karavīri kopā ar profesionāļiem piedalījās apjomīgajās militārajās mācībās Namejs 2018.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu