Vējonis pieļauj, ka 7.novembrī varētu nosaukt nākamās valdības vadītāja kandidātu • IR.lv

Vējonis pieļauj, ka 7.novembrī varētu nosaukt nākamās valdības vadītāja kandidātu

1
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Zane Bitere, LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc pirmās jaunievēlētās 13. Saeimas sēdes nākamnedēļ vēlreiz tiksies ar trīs potenciālajiem premjera amata kandidātiem – Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, KPV LV kandidātu Aldi Gobzemu un Attīstībai/Par! pārstāvi Arti Pabriku. Ja partijas nebūs tikušas skaidrībā par koalīciju, trešdien, 7.novembrī, prezidents varētu nosaukt vienu kandidātu, kuram būs uzdevums izveidot valdību.

Par to Vējonis paziņoja ceturtdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā. Turklāt viņš piebilda, ka šādā gadījuma prezidents varētu arī noteikt kandidātam konkrētu termiņu, jo nevar gaidīt un runāt mūžīgi.

Iepriekš Vējonis 13.Saeimā ievēlēto partiju darbu pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtēja kā neapmierinošu, tādēļ šonedēļ Rīgas pilī tikās ar triju partiju premjerministra amata kandidātiem.

Prezidents skaidroja, ka jau zināmu laiku partijām bijusi iespēja tikties, taču līdz šim sarunu progress kopumā nav apmierinošs. Viņš teica, ka uz pirmo Saeimas sēdi partijām vajadzētu tikt skaidrībā, lai gan pašlaik izskatās, ka partijas nav gatavas vienoties un vēlas gaidīt brīdi, kad Valsts prezidents pats izšķirsies par labu kādam no kandidātiem.

“Ja partijas līdz 6.novembrim nebūs panākušas vienošanos, būs jaintensificē darbs no manas puses, trešdien mēģinot ar trim premjera kandidātiem runāt vēlreiz, lai panāktu kādu risinājumu,” piebilda Vējonis, norādot, ka varētu izdarīt izvēli par labu vienam no kandidātiem pēc tikšanās trešdien, ja tāda būs nepieciešama. “Ja partijas nevar neko piedāvāt, tad jādod konkrēts uzdevums vienam cilvēkam un varbūt jānosaka arī kāds termiņš,” teica Vējonis.

Viņš minēja, ka pirms kādu cilvēku izvirza par premjera kandidātu, ir jābūt pārliecībai, ka šī persona saņems pielaidi valsts noslēpumam. “Gala pārliecība par kandidātiem būs tad, kad attiecīgie dienesti pieņems gala lēmumu, bet priekšizpēte ir jāveic,” piebilda Valsts prezidents.

“Dienesti vērtē daudz dažādus jautājumus un dienesti var iedot pamatotāku izvērtējumu tikai tad, kad izvērtēta kandidāta iesniegtā anketa. Vadīties tikai no informācijas, kas pieejama dienestiem, vai vadīties tikai pēc tā, kas ir publiski izskanējis, nebūtu korekti pret trim kandidātiem,” uzsvēra Valsts prezidents.

Vējonis gan nevarēja prognozēt, kad drošības iestāde varētu pabeigt pirmspārbaudi par trijotnes atbilstību augstākās kategorijas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saņemšanai. Satversmes aizsardzības birojs pagājušā ceturtdienā aģentūrai LETA paziņoja, ka personu izvērtēšanas process notiks “maksimāli īsā termiņā”, proti, ne ilgāk kā pāris nedēļās.

Ja SAB konstatēs, ka ir saskatāmi riski atļaujas saņemšanai, tad birojs informēs Valsts prezidentu. Ja prezidents premjera amatam nominēs vienu no šīm personām, tad SAB pabeigs pārbaudi un biroja direktors pieņems atbilstošu lēmumu, iepriekš norādīja SAB.

Ar SAB aģentūrai LETA ceturtdien nav izdevies sazināties, lai noskaidrotu vai trijotnes izvērtēšana varētu noslēgties līdz nākamajai trešdienai.

Komentāri (1)

J.šveiks 01.11.2018. 16.10

nu ja tas būs pabriķis , tad tā būs dāvana oktobra apvērsuma gadadienā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu