Trīs pie prezidenta • IR.lv

Trīs pie prezidenta

Aivars Ozoliņš

Vējonis mēģina pasteidzināt sarunas par valdības veidošanu

Valsts prezidentam ir iemesls raizēties par valdības veidošanu. Divas pirmās nedēļas pēc vēlēšanām ritējis itin intensīvi, trešajā process apstājās. Raimonds Vējonis pagājušo piektdien paziņoja, ka darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs, un šonedēļ tikās ar katru no trim, kurus 19. oktobrī pēc sarunām ar visām partijām bija nosaucis kā iespējamos valdības veidotājus.

Divas nedēļas pēc vēlēšanām politiķi intensīvi konsultējās par sadarbības iespējām un lielā vienprātībā apgalvoja, ka tas esot bijis «konstruktīvi». Trešajā nedēļā, kad Vējonis jau bija minējis trīs partiju premjerministru kandidātus, no kuriem varētu izvēlēties valdības veidotāju, visi trīs izlēma pagaidīt, līdz prezidents nosauks vienu. Bet ceturtajā nedēļā attapās, ka jau pēc nedēļas būs jāievēlē Saeimas vadība, lai jaunais parlaments vispār varētu sākt strādāt.

Iespējamo amata kandidātu stāstītais, ka viņi sākšot veidot vadību, kad prezidents nosauks vienu no viņiem, ir pilnīgi pretējs prezidenta priekšnoteikumam kāda aicināšanai veidot valdību — spējai panākt Saeimas vairākuma atbalstu savai kandidatūrai. Tomēr JKP līderis Jānis Bordāns arī pēc tikšanās ar prezidentu otrdien atkārtoja, ka vienoties būtu vieglāk, ja prezidents kādu nosauktu «ātrāk, nekā mēs vienojamies».

Bordāns pats bija pirmais uzņēmies panākt šādu vienošanos, taču sāka ar koalīcijas iespējamo partneru loka sašaurināšanu, izslēdzot no tā ZZS un iedzenot sevi atkarībā no KPV, par kuras kandidātu amatam pats otrdien teica, ka Gobzemu «diezgan būtiski diskreditē» publiski izskanējušie minējumi par saistību ar «dažādiem ekonomiskiem grupējumiem». Tomēr diskreditētais acīmredzot derētu valdībā, ja to vadītu Bordāns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu