Mafiozas valstis • IR.lv

Mafiozas valstis

Pauls Raudseps

Saūda Arābijas «reformatora» plānus apdraud brutāla slepkavība Stambulā

Oktobra otrajā dienā Džamals Hašogi, pusmūža žurnālists un mērens Saūda Arābijas valdnieku kritiķis, kurš dzīvoja ASV un rakstīja The Washington Post, iegāja savas valsts konsulātā Stambulā, lai saņemtu kādus ieplānotajām laulībām vajadzīgus dokumentus. Tur viņu gaidīja 15 «killeri».

Kā tālāko notikumu gaitu apraksta avoti Turcijas valdībā, kuri esot varējuši elektroniski noklausīties konsulātā notiekošo, žurnālistu tūlīt pēc ieiešanas konsulātā sagrāba un sāka spīdzināt. Caur Skype pieslēdzās Saūds al-Kahtāni — Saūda Arābijas valdības faktiskā vadītāja kroņprinča Muhameda bit Salmana padomdevējs — un deva pavēli: atvediet man šī suņa galvu.

Jau pēc dažām minūtēm Hašogi bija beigts, un speciāli no Rijādas līdzi atbraucis ķirurgs kolēģiem ieteica upura ķermeņa sazāģēšanas laikā uzlikt austiņas un klausīties mūziku — tas palīdzot nomierināt nervus. Dažas stundas vēlāk visi slepkavas, kuri tikai torīt bija ieradušies Stambulā, bija ceļā atpakaļ uz Arābijas pussalu.

Jau dienu pēc Hašogi pazušanas viņa saderinātā un The Washington Post cēla trauksmi. 6. oktobrī Turcija publiski izteica aizdomas, ka viņš konsulātā nogalināts. Pakāpeniski medijiem tika sniegts aizvien vairāk informācijas no turku avotiem, bet visu šo laiku Saūda Arābija noliedza, ka Hašogi būtu noticis kas slikts. Viņš esot izgājis no konsulāta dzīvs un vesels, teica Rijāda. Taču šī versija kļuva jo dienas, jo neticamāka, un sestdien, 20. oktobrī, vairāk nekā divas nedēļas pēc viņa pazušanas, Saūda Arābijas valdība atzina, ka tās līdz šim teiktais bijuši meli. Hašogi tiešām esot miris konsulātā. Tas it kā noticis nejauši, kad starp viņu un kādiem diplomātiskās pārstāvniecības darbiniekiem izcēlies kautiņš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu