Laikraksts: Lai aizsargātu vēlēšanas, ASV sāk operāciju pret Krievijas hakeriem • IR.lv

Laikraksts: Lai aizsargātu vēlēšanas, ASV sāk operāciju pret Krievijas hakeriem

Ilustratīvs attēls no Scanpix

ASV Kiberpavēlniecība sākusi pirmo zināmo operāciju pret Krievijas hakeriem, lai aizsargātu Savienoto Valstu vēlēšanas, otrdien, atsaucoties uz amatpersonām, ziņo laikraksts “The New York Times”.

ASV Kiberpavēlniecība vērsusies pret konkrētiem krievu hakeriem, mēģinot tos atturēt no nepatiesas informācijas izplatīšanas. Hakeriem tiek paziņots, ka viņi ir identificēti un viņu darbības tiek izsekotas, teica ASV amatpersonas.

ASV Tieslietu ministrija piektdien ziņoja, ka krievu hakeri sākuši “informācijas karu” ar mērķi ietekmēt novembrī gaidāmās Savienoto Valstu Kongresa vidustermiņa vēlēšanas. ASV amatpersonas neatklāja, pret cik personām kiberoperācija vērsta un neraksturoja metodes, ko Kiberpavēlniecība izmantojusi, lai nosūtītu vēstījumus šīm personām.

Augsta ranga amatpersonas aizsardzības jomā sacīja, ka šīm personām netiek tieši draudēts, bet bijušās amatpersonas norādīja, ka visiem, kas ir identificēti, no iepriekšējām ASV darbībām pret citiem hakeriem skaidrs, ka viņiem var tikt izvirzītas apsūdzības vai piemērotas sankcijas.

ASV Kiberpavēlniecība tika izveidota 2009.gadā, lai aizsargātu bruņoto spēku datortīklus, bet laika gaitā tā attīstījusi arī uzbrukuma spējas. Kiberpavēlniecībai ir kopīgs štābs un vadība ar ASV Nacionālās drošības pārvaldi (NSA). Amatpersonas norādīja, ka Kiberpavēlniecības operācija ir daļa no plašākiem centieniem cīnīties pret Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās.

Kiberpavēlniecība ir arī nosūtījusi komandas uz Eiropu, lai uzlabotu ASV sabiedroto aizsardzību, lai tie efektīvāk varētu cīnīties pret Krievijas kiberuzbrukumiem to valdību datortīkliem.

ASV izlūkdienestu amatpersonas secinājušas, ka Krievija šogad, visticamāk, nemēģinās tieši manipulēt ar ASV vēlēšanu rezultātiem, bet turpinās mēģinājumus ietekmēt sabiedrisko domu, izplatot nepatiesu informāciju.

Gan bijušās, gan esošās ASV amatpersonas sacīja, ka gandrīz visi Krievijas dezinformācijas centieni vērsti uz to, lai vairotu domstarpības sabiedrībā, polarizētu politiskās partijas un sagatavotu skatuvi 2020.gadā gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

ASV Aizsardzības ministrijas amatpersonas neidentificēja mērķus, bet citas amatpersonas sacīja, ka Kiberpavēlniecības mērķu vidū ir gan krievu oligarhu sponsorētās hakeru grupas, gan Krievijas izlūkdienesta darbinieki, kas piedalās Maskavas īstenotajā dezinformācijas kampaņā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu