Aicina pārbaudīt VDK dokumentu izpētes komisijas tēriņu lietderību • IR.lv

Aicina pārbaudīt VDK dokumentu izpētes komisijas tēriņu lietderību

14
Foto: Edijs Pālens, LETA
Līdz ar Valsts prezidenta lēmumu izsludināt likumu, kas paredz Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkas publicēšanu, darbu oficiāli beigusi VDK dokumentu izpētes komisija. Zinātnieki vēlas pētniecību turpināt, bet vienlaikus parādījušies aicinājumi vērtēt, cik efektīvi komisija tērējusi tai atvēlēto finansējumu – 744 727 eiro, sestdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
“Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras pārraudzībā bijusi šī komisija, ļoti labi var veikt šo līdzekļu auditu, piemēram, vai semināri, braukājot pa Latviju, bijuši pietiekami efektīvi, kur nauda ir izlietota, cik daudz nauda ir sekmējusi informācijas nonākšanu līdz sabiedrībai. To var izdarīt viena resora ietvaros, tur pat Valsts kontrole nav jāpiesaista,” sacīja Saeimas deputāts Ritvars Jansons (NA). IZM gan skaidro, ka negrasās auditēt komisijas darbu.
Ar aicinājumu Valsts kontrolei vērtēt, cik lietderīgi komisija tērējusi līdzekļus, iepriekš klajā nāca Satversmes aizsardzības biroja direktors. Valsts kontroliere norāda, ka tieši tagad top nākamā gada revīziju plāns, tādēļ pateikt, vai tajā būs iekļauta arī VDK izpētes komisija, nevar. “Tīri teorētiski mēs varam skatīties, kā izlietoti budžeta līdzekļi, vai ar šiem līdzekļiem ir sasniegts tas mērķis, kas šai komisijai bija izvirzīts,” norādīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.
Vairāk nekā 80% no komisijas finansējuma iztērēti pētnieku honorāriem. Rezultātā tapuši 76 pētījumi, no kuriem patlaban publicēti 55. “Visa nauda gāja caur universitātes administrāciju, es neesmu redzējis nevienu kapeiku. Viss tika noteikts un apstiprināts universitātes pārvaldē, mēs ieteicām pētniekus, pētnieku programmas un tamlīdzīgi, bet citādi mums ar naudu nekādas darīšanas nav bijis,” teica VDK dokumentu izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.
Ar nodomu turpināt komisijas iesākto pētniecību tās pārstāvji nodibinājuši biedrību, taču tai nepieciešams finansējums. Tikmēr aizejošajā Saeimā valda skepse par iespēju, ka pētniecību turpinātu līdzšinējā komisija. Vai veidot kādu jaunu institūciju un neatstāt apjomīgo pētniecības darbu Nacionālā arhīva rokās, būs atkarīgs jau no nākamās Saeimas un valdības.
Jau ziņots, ka pirms vairāk nekā četriem gadiem Saeima ar likuma spēku lika Ministru kabinetam izveidot pētnieku komisiju, kurai bija līdz šā gada vasarai jāsniedz valdībai rekomendācijas par čekas maisu atvēršanu. Tomēr ar darba rezultātu Saeima nebija apmierināta, tāpēc deputāti ņēma iniciatīvu savās rokās un paši pieņēma likumu, kas paredz VDK aģentu kartītes jau šogad publicēt Nacionālā arhīva mājaslapā.

 

Komentāri (14)

Sskaisle 22.10.2018. 09.34

saprotama lieta, ka kā īstam naciķim – Ritvaram Jansonam , gluži tāpat kā viņa parteigenossēm neienāca prātā –

kā daudzbērn tēvs ar sveto uzvārdu parādnieks iztērējis kučinska uz galda uzmestos 2 milj !!!! – eiro – cik tur ir bijusi izveidotā demogrāfijas centra dublēšanās ar LM padarīto, cik tur notriekta nauda komandējumos un admin izdevumos un kādi ir reālie rezultāti

jo – mērķi naciķi irr sasnieguši – Latvijā dzimstība turpina samazināties – džekiem dzīve ir izdevusies –

kāda maucība – uz kaut ko tādu tikai čekistu bērni ir spējīgi – citu izskaidrojumi es šiem faktiem atras nespēju –

0
0
Atbildēt

2

    Vahamurka > Dusma 22.10.2018. 11.27

    Tu tik ņepribedņaisja,tavas izdomas un fantāziju spējas,lai aprietu nacionālistus, ir neierobežotas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Vahamurka 22.10.2018. 13.10

    nu ko tu – vahamurka, nu ko tu man velti glaimo – jūsu naciķu spējas pašiem pārdodties tautu vellam drāšanai pārdot – lūk tas ir gadsimta noziegums
    nu es tāds sīks nikns tantukiņš – es tik vien spēju kā nošaumināties šitos naciķa un vella tango dančus noskatoties

    vispār es nolemu, ka būšu Drosma – viss – sākšu jaunu lappusi savā radošajā dzīvē

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 22.10.2018. 21.24

    Labu veiksmi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > Dusma 22.10.2018. 11.28

    Sskaisle > J.šveiks 22.10.2018. 13.04

    zini – principa pēc atvēru un izlasīju Tavu saiti – bet – tā vietā, kur liktas fotomontāžas , kuras pretendē uz asprātību, bet ir iznākušas vienkārši debīlas , būtu autori ielikuši saitītes , kurās ir avoti, kuri apstiprina izteiktos apgalvojumus.

    Tagad ir tā – gribi tici, gribi netici. Mūsu saeimas kaimiņa stila līmenis –

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 22.10.2018. 09.30

protams, svēta lieta – jāpārbauda tie mauku bērni, kuri grib atvērt čekas maisus un atklāti un godīgi spriest par čekas varu šodienas Latvijā.

Kā reiz vakardien – de facto bija – izrādās – Latvijas valsts Eiropas Savienības projektu naudu piešķir Krievijas uzņēmējiem, kuri nodokļos nesamaksā 44 MILJ!!!! eur un valsts šos miljonus noraksta …

nu kā lai šādā situācijā nebūvē ešafotu čekas noziegumu izpētes aktīvistiem – naciķi aizrīdamies skrien pa priekšu – ķeriet čekas mocītājus – kariet čekas mocītājus

ak mana Nabaga Nabaga Latvija, mani čekas izvarotie un nomocītie tautieši , ak mani tautieši – vampīru paliekas – čekas asiņu uzlaizītāji

esamības nepanesamība – grūti dzīvot tādā zemē , kur čekistu vairāk kā nečekistu

0
0
Atbildēt

2

    andrejs > Dusma 22.10.2018. 12.42

    dakterīši, nu lūdzu, tak iedodiet nabaga cilvēkam zāles

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 22.10.2018. 13.08

    labi, labi – man veselība kā uz sitienu atgrieztos, ja korumpantus -kaut dažus no tiem – cietumos saliktu …

    bet ko tev andrejiņ lai iedod, ja lien te virsū kasīties ? neciet ne mani , ne IR – bet pats te atnāc u n lasi un sper virsū

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Dusma 22.10.2018. 13.59

    Tu gribi,lai visus korumpantus saliktu cietumos?!Par ko tad tu balsotu vēlēšanās,ja visi tavi koriši,kurus tu te visu laku slavē un ej vēlēt,sēdētu cietumos?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 22.10.2018. 23.47

    Viss ir relatīvs un patiesība rodas salīdzinājumā. https://www.youtube.com/watch?v=W_IBz6lf18A

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu