Ar atskaņojumiem pasaulē • IR.lv

Ar atskaņojumiem pasaulē

Andris Dzenītis. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Komponista Andra Dzenīša (40) opuss Māra diriģenta Andra Nelsona vadībā tikko piedzīvoja pirmatskaņojumu Leipcigā, Londonā un Rīgā. Novembrī tas skanēs Bostonā. Kā viens no talantīgākajiem latviešu komponistiem sagaida Latvijas simtgadi?

Vācijā sarokojies ar Leipcigas Gewandhaus māksliniecisko vadītāju un studiju biedru Andri Nelsonu, kā arī pavadījis pāris dienas, raugoties skaņdarba Māra mēģinājumos, Dzenītis ir atpakaļ Rīgā. Mugursomu plecā, ar matu sakārtojumu, ko varētu likt uz intelektuāli un stila ziņā izsmalcinātā Fantastic Man vāka, komponists stāsta par latviskuma meklējumiem, ironisko slāni tajā un svarīgāko dzīves mērķi, kas nebūt nav saistīts ar mūziku.

Latvijas jubilejas gadā Dzenītis piesātinājis kultūrtelpu ar jauniem un vērtīgiem darbiem: pianista Reiņa Zariņa pirmatskaņotais klavierdarbu cikls Octagon nominēts Lielajai mūzikas balvai, koncertzālē Lielais dzintars atskaņota simfonija Mīlestība ir stiprāka. Viņa darbi šogad spēlēti arī Vācijā, Norvēģijā, Lielbritānijā.

«Andris Dzenītis izteicies, ka muzikologiem būtu pienākums beidzot radīt fundamentālu Latvijas mūzikas vēstures izdevumu. Taču jāteic, ka latviešu mūsdienu klasiskajā mūzikā monogrāfiju pirmām kārtām pelnījis pats Dzenītis,» saka mūzikas kritiķis Armands Znotiņš. Viņš skaidro, ka Dzenītis pieder pie redzamākajiem 70. gados dzimušās avangardistu paaudzes komponistiem, kas tagad jau dēvējami par klasiķiem. Viņi pēc neatkarības atgūšanas iedzīvināja laikmetīgo mūziku un parādīja, ka Latvija var būt ļoti tālu no jebkāda provinciālisma.

Par jaunāko Dzenīša sniegumu, Andra Nelsona vadītā Gewandhaus orķestra un Bostonas simfoniskā orķestra pasūtīto opusu Māra mūzikas kritiķis saka tā: «Intelektuālās struktūrās un emocionālu afektu maiņās iešifrēts redzējums uz mītisko latviskuma jēdzienu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu