12 pieturas punkti • IR.lv

12 pieturas punkti

Kristīne Simsone

Filmas, ko nedrīkst palaist garām Rīgas Starptautiskajā kino festivālā

Politiskais seismogrāfs

Putina liecinieki. Rež. Vitālijs Manskis
«Pasmaidiet, cik labestīgi vien spējat,» tolaik vēl jauno Vladimiru Putinu nokomandē fotogrāfs, un jaunā prezidenta ģīmis izliecas komiskā grimasē. Šādas un mazāk smieklīgas epizodes no Putina politiskās dzīves tūkstošgades mijā iemūžinājis dokumentālists Vitālijs Manskis. Drosmīgs, atjautīgs un personisks tirāna tuvplāns un politiskā ķēķa portretējums no laika, kad Putins nāca pie varas.
Splendid Palace Lielajā zālē 23. oktobrī plkst. 19


Ūteija, 22. jūlijs.
Rež. Ēriks Pope
Kā uzņemt filmu par traģēdiju, kuras atstātās brūces joprojām smeldz? Kā atainot monstrozu slepkavu? Norvēģu režisors Ēriks Pope filmā, kas veltīta 2011. gadā Ūteijas salā notikušā slaktiņa upuriem, uz šiem komplicētajiem jautājumiem ir atradis cieņpilnas atbildes. Vienā kadrā uzņemtais kinodarbs ir stindzinošs skats uz apdullinoša ekstrēmisma sekām.
Splendid Palace Lielajā zālē 24. oktobrī plkst. 21.30


Biedrs bērns.
Rež. Monika Sīmetsa
Igauņu simtgades filma, kas kaimiņvalstī pirmo izrādīšanas nedēļu laikā sapulcēja vairāk nekā 100 tūkstošus skatītāju. Balstīta rakstnieces Lēlo Tungalas autobiogrāfiskā stāsta motīvos, filma bērna acīm veras uz to, cik murgaini nesaprotama kļuva pasaule pēc padomju okupācijas.
Splendid Palace Lielajā zālē 20. oktobrī plkst. 11


Melnais KKKlanmens.
Rež. Spaiks Lī
Lai arī enerģiskās komēdijas sižets stāsta par 70. gadiem, tas sasaucas arī ar mūsdienās pieaugošo Rietumu sabiedrības neiecietību, kas diemžēl nav pagātne. Vēstījumu par melnādaina policista iefiltrēšanos kukluksklanā papildina saukļi no Donalda Trampa priekšvēlēšanu kampaņas, kas iepludināti filmas dialogos, lai uzsvērtu pašreizējās ASV administrācijas aizspriedumaino retoriku.
Splendid Palace Lielajā zālē 20. oktobrī plkst. 21.30

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu