Bordāna saraksts • IR.lv

Bordāna saraksts

Aivars Ozoliņš

Sarunas par valdību tikai sākas, un pieļautās kļūdas var labot

Jānis Bordāns varētu izveidot valdību. Tikai jāprecizē, ka pašlaik notiek nevis valdības veidošana, bet gan konsultācijas starp Saeimā ievēlētajām partijām par iespējamo sadarbību valdības koalīcijā.

Šīs Saeimas pilnvaras beigsies 6. novembrī. Tikai pēc tam prezidents Raimonds Vējonis varēs kādu aicināt sastādīt Ministru kabinetu.

Taču ir loģiski, ka sarunas par valdību sākas uzreiz pēc vēlēšanām. Ideālā variantā valdībai vajadzētu būt praktiski gatavai jau tajā brīdī, kad prezidents oficiāli uzdod to izveidot. (Un Vējonis ir pateicis, ka uzticēs to veidot tādam, kurš būs nodrošinājis sev Saeimas vairākuma atbalstu.) Lai tad atliek vairs tikai valdības veidotājiem parakstīt koalīcijas līgumu un deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbu, bet Saeimai — apstiprināt jauno valdību.

Situācija ir tālu no ideālās, jo nevienai no Saeimā ievēlētajām partijām vēlētāji nav piešķīruši nepārprotamas līderes lomu. Taču valdību vajadzēs uztaisīt. Varbūt Jaunās konservatīvās partijas priekšsēdētājs Bordāns nekļūs par tās vadītāju (vai nekļūs ar pirmo piegājienu), tomēr pašlaik, uzņēmies sarunu galvenā vedēja lomu, viņš sācis norīvēt priekšvēlēšanu asumus ievēlēto partiju attiecībās līdz puslīdz pieciešamiem pēcvēlēšanu grubuļiem. Tas ir vajadzīgs, taču arī nepateicīgs darbs. Jo šajā reizē acīmredzot ir tā — kurš pirmais brauc, to pirmo samaļ.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu