Kāpēc slīd lejup? • IR.lv

Kāpēc slīd lejup?

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

Pēdējā gada laikā, kamēr turpinājušās skarbas cīņas starp Valērija Maligina mantiniecēm, Olainfarm akcijas zaudējušas 35% vērtības. Tomēr šāds kritums vēl nav rekords. Piemēram, daudzu investoru iecienītās SAF Tehnika akcijas gada laikā nokritušās par 47%, bet Rīgas Kuģu būvētavas — pat par 58%. Vai tagad ir vērts iepirkt akcijas, kas Rīgas biržā kļuvušas tik lētas?

Olainfarm

-35%
Akciju cenas sarukums no 2017. gada 26. septembra līdz 2018. gada 26. septembrim

Ja pirms gada, kad Olainfarm akcijas kotējās par 10—11 eiro, kāds būtu sacījis, ka drīz to cena noslīdēs zem septiņiem eiro, es tikai pasmaidītu, komentē pensiju fonda INVL Index Direct vadītājs Andrejs Martinovs. Bet septembrī OLF akcijas paspēja nokrist līdz 6,35 eiro atzīmei. Lai gan vēl nesen šķita, ka konflikts starp Maligina atraitni un meitām ir galīgi atrisināts, pēc pilnīgi negaidītas uzņēmuma padomes nomaiņas septembra sākumā tomēr atklājās, ka tagad strīdi notiek jau starp nelaiķa bērniem. Maligina vidējā meita Nika Saveļjeva un jaunākās meitas Annas Emīlijas Maliginas māte Signe Baldere-Sildedze iesniedza pieteikumu policijā, lūdzot izmeklēt uzņēmuma sagrābšanas jeb reiderisma gadījumu. Viņuprāt, līdz ar Olainfarm vadības maiņu draud uzņēmuma aktīvu izsūknēšana un biznesa pārdošana trešajām personām par tirgus vērtībai neatbilstošu cenu.

Jāatgādina, ka lēmumu par padomes maiņu faktiski pieņēma Maligina vecākā meita un mantojuma pārvaldītāja Irina Maligina — viņa ir vienīgā valdes locekle holdinga uzņēmumā, kas kontrolē 42% Olainfarm kapitāla. Kā paskaidrojis jaunais uzņēmuma valdes vadītājs Pāvels Rebenoks, jaunos padomes locekļus izvirzījis tieši holdinga uzņēmums, kuru vada Maligina. Tātad pašlaik ir samilzušas pretrunas starp vecāko un abām jaunākajām nelaiķa mantiniecēm.

Par domstarpību cēloni oficiālā informācija ir skopa, toties baumu netrūkst. Viena no neoficiālajām versijām: vērtējot pēc padomes locekļiem, kas zaudējuši amatus (Ivars Godmanis, Ivars Kalviņš, Milana Belevica), Irina Maligina acīmredzot nolēmusi atbrīvoties no ģimenes drauga Jura Savicka ietekmes. Atkal jau neoficiāla informācija liecina, ka viņš interesējies par iespējām pārdot biznesu kādam Krievijas investoram. Pats Savickis šādu versiju noliedz — esot tikai palīdzējis. Jaunais padomes vadītājs Rebenoks no komentāriem par šo tematu atturas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu