Sava laika pavēlnieks • IR.lv

Sava laika pavēlnieks

Ilustrācija — Shutterstock
Ilze Vītola

Kad strādāšana attālināti kļuvusi par normu un darba laiks arī birojos tapis elastīgāks, efektīva laika menedžēšana ir katra paša rokās

Vienmēr jāsāk ar svarīgāko uzdevumu — dienas darbu plānošanas zelta likumu skaidro personīgās izaugsmes koučs Solvita Kronberga. Bet — ko darīt, kad steidzami un šķietami svarīgi pienākumi plūst kā no pārpilnības raga? Kā atšķirt, kurš ir vissvarīgākais? Jākāpjas soli atpakaļ un jālūkojas plašākā perspektīvā — uz savām vēlmēm un tālejošajiem mērķiem. Kur un ko gribi darīt, kādus cilvēkus un vidi redzēt apkārt pēc desmit, pieciem vai kaut vai pēc viena gada? To visu vēlams uzrakstīt uz lapas, jo tā domas tiek konkretizētas. Sava mērķa skaidra apzināšanās ir efektīva laika menedžēšanas pamatakmens.

Uzveikt prokrastināciju

Kamēr skaidri nenoteiksim, uz ko tiecamies un kad vēlamies to sasniegt, strādāsim haotiski, bieži vien atliekot kādu uzdevumu izpildi, jo tas patiesībā neatbilst mūsu vēlmēm un vērtībām, un tāpēc tā jēgu ir grūti izprast. Rezultātā zūd motivācija, kas var novest pie darāmo darbu sastrēguma un situācijas, kad šķiet — zeme deg zem kājām.

Savukārt, kad mērķis nosprausts, tam bieži seko milzīgs darāmo darbu saraksts un neizpratne  — no kura gala ķerties klāt? Tādos gadījumos bieži uzglūn pretestības mehānismi. Piemēram, viltus aizņemtība, kad «laika nav», bet patiesībā tas pārlieku daudz tiek pavadīts sociālajos tīklos vai izšķiests citām nebūtiskām lietām. Par aizbildinājumu var kalpot arī rakstura iezīmes, proti, slinkums. Tāpat laika gaitā var pazust interese, tāpēc svarīgi kalt dzelzi, kamēr tā karsta, un pirmos soļus idejas realizācijā spert pēc iespējas agrāk. Pēc dažām dienām entuziasms samazinās un sāk parādīties šaubas par nepieciešamību iecerēto izpildīt.

Lai ātri pieņemtu lēmumu un izvairītos no šaubām un minstināšanās, Solvita Kronberga iesaka amerikāņu televīzijas raidījumu vadītājas Melas Robinsas (Mel Robbins) «piecu sekunžu likumu»: kad esi pieņēmis lēmumu rīkoties, veic atskaiti no pieci līdz viens un tiešām sāc rīkoties!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu