Par naudu • IR.lv

Par naudu

Foto no privātā arhīva
Jānis Bergs

Uzņēmējs Jānis Bergs raksta par savu pieredzi, turpinot iekarot ASV lielo tirgu

Bērnībā nauda man nozīmēja divriteni vai kādu tikpat iekārojamu mantu. Vasarās mūsu ģimene īrēja pāris istabas lauku mājā, un toreiz viena no iespējām bērniem tikt pie savas naudas bija lasīt un nodot sēnes. Atceros ļoti labi, ka sēņu savākšanas punkts par kilogramu alksneņu maksāja 40 kapeikas, bet par baravikām veselu rubli. Ja bija labas ražas gads, čakli sēņojot, kādus pāris simtus rubļu pa vasaru varēja savākt. Dažreiz par vasaras darbu sanāca pavisam labs divritenis vai pat mopēds. Dzīve tad bija vienkārša — gribi velo, lasi sēnes.

Kopš bērnības nauda man galvenokārt nozīmēja neatkarību un plašākas iespējas kaut ko ietekmēt. Šeit iekodēta arī pretruna, jo tieši brīvības un neatkarības vārdā cilvēki ir spiesti to upurēt, nauda spiež mūs skriet kā vāverēm ritenī un nemitīgi izgudrot jaunus trikus vai vismaz ziedot tās pelnīšanai lielu daļu dzīves. Lai es varētu atļauties to, ko gribu vai, pareizāk sakot, varu nopirkt par naudu, esmu spiests darīt lietas, kuras man nereti sagādā ciešanas un diskomfortu.

Naudas pelnīšanai ir līdzība ar labas veselības uzturēšanu. Par stabiliem ienākumiem, tāpat kā par labu veselību, ir nemitīgi jārūpējas, un tie jāplāno. Ne vienmēr šīs darbības ir patīkamas, to realizēšana prasa piespiešanos un gribasspēku. Skriet krosus ir sāpīgi un garlaicīgi, to pašu varu teikt arī par svaru zāles apmeklējumiem vai jogu. Ja netrenēsies regulāri, 3—4 reizes nedēļā, ātri zaudēsi formu. Lai progresētu un būtu labs sportists, jārukā katru dienu, un jādara tas ar prātu. Turklāt arī ēst nevar to, kas ienāk prātā, bet gan tikai to, kas tavu rumpi nepadara resnu vai gurdu. Alkohols, smēķēšana — tas viss veselībai nāk par sliktu. Pārāk ilga sēdēšana pie ekrāniem. Raižpilnas domas. Seksa trūkums. Mīlestības, labu attiecību trūkums. Dzīve nemitīgi veidojas no dažādiem pretrunīgiem impulsiem — lai būtu veselīgs, ir jācieš, bet veselība rada baudu kādā citā līmenī un arī paildzina dzīvi. Arī, lai pelnītu naudu, ir jācieš, turklāt šīs ciešanas ļoti bieži bendē veselību. Šīs darbības sabalansēt — tas jau ir filozofijas, reliģijas un dažādu dzīves mākslas sistēmu jautājums. Ja vēlaties, varat piestrādāt un izveidot savu baznīcu vai dzīves gudrību skolu — sekmīgākie šo disciplīnu uzņēmēji ir pasakaini bagāti un veiksmīgi.

Nauda ASV tiek pielūgta un respektēta daudz vairāk nekā Latvijā. Sadzīvē, reklāmās un vienkārši ikdienas kultūrā. Nemitīgi tiek aicināts ietaupīt, pirkt un pelnīt. Jo vairāk pirksi, jo vairāk ietaupīsi. Sarunās pie grila un alus glāzes gluži normāla tēma ir palielīties ar savu kredītreitingu, kuru rēķina un uztur trīs galvenās kredītreitingu aģentūras. Jo lielāks ir kredītreitinga skaitlis, jo cienījamāks sabiedrības loceklis tu esi. Sekot kredītreitinga stāvoklim un izmaiņām var gluži ērti ar mobilo telefonu vai interneta pārlūkprogrammu. Katrs ASV iedzīvotājs var gluži vienkārši noskaidrot, kādas algas tiek maksātas tajā vai citā pilsētā un profesijā, un salīdzināt savus ienākumus ar citiem. Bet visas nelaimes, kā zināms, rodas no salīdzināšanas. Var jau būt, ka tūkstotis mēnesī ir gluži pieņemama alga, bet, ja zināšu, ka Pēteris pelna pusotru, tad kaut kāds nemiers un stress no tā radīsies. Vēl trakāk, ja šo patiesību savstarpējā sarunā noskaidros kādi tuvi mūsu ģimeņu locekļi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu