Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Pirmie «šāvieni» uzmundrina biržas

Septembra beigās gandrīz visi pasaules vērtspapīru tirgi piedzīvoja strauju kāpumu pēc tam, kad ASV un Ķīnas «tirdzniecības karā» abu pušu pasludinātās muitas likmes importa precēm izrādījās zemākas, nekā investori bija gaidījuši. Ķīnas Šanhajas un Šeņdžeņas biržu indekss CSI300 pat uzlēca par 3% vienā dienā, atgūstoties no zemākā līmeņa pēdējos divos gados. Taču daži analītiķi brīdināja, ka relatīvi mērenās likmes nozīmē, ka Tramps vēl taupa «munīciju», ja tirdzniecības konflikts ar Ķīnu tomēr saasināsies.


Ķīnā «rullē» elektromobiļu tirgus

Ķīnā kopš 2014. gada automašīnu skaits ar elektrodzinējiem pieaudzis no 50 000 līdz vairāk nekā 500 000, un strauja izaugsme turpināsies, uzskata ASV mārketinga firmas J. D. Power par Āzijas reģionu atbildīgais viceprezidents Džeikobs Džordžs. Viņš uzskata, ka turpmākajos gados elektromobiļu tirgus Ķīnā augs ar tempu 40%. Būtisks faktors ārzemju ražotājiem, kas vēlas ienākt šajā tirgū, ir liela akumulatoru kapacitāte, jo ķīnieši vēlas elektriskās mašīnas garākiem braucieniem.


Globālajam 5G prognozē rekordlēcienu

Globālais dažādu veidu jaunākā 5G standarta mobilo sakaru pakalpojumu tirgus no prognozētā 53,93 miljardu dolāru apgrozījuma 2020. gadā varētu strauji augt un līdz 2025. gadam sasniegt 123,27 miljardus, teikts tirgus pētniecības uzņēmuma MarketsandMarkets pārskatā. Tajā paredzēts, ka visstraujāk augs fiksētie bezvadu interneta pieslēgumi, kas piedāvās ar optiku konkurētspējīgus datu plūsmas ātrumus (virs viena gigabita sekundē) un ļoti mazu t. s. latentumu jeb laiku, kurā tīkls reaģē uz lietotāja darbībām.

Kas tirgū kāpj, to stāvvietās zog

Rodijs, pallādijs un platīns pēdējā laikā sasnieguši rekordaugstas cenas, un šis fakts sācis nelāgā veidā ietekmēt parastus pārtikušās vidusšķiras iedzīvotājus. Kā raksta britu Telegraph, zagļi sākuši zagt automašīnu katalizatorus, kas attīra izplūdes gāzes, lai tiktu galvenokārt pie rodija, kas ir divreiz dārgāks par zeltu, kā arī pie pallādija un platīna, kas iestrādāti šajos katalizatoros. Visvairāk katalizatorus zog no sporta džipiem, jo to virsbūve atrodas samērā augstu virs zemes un zagļi var palīst zem mašīnas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu