Kombinēšana sākusies • IR.lv

Kombinēšana sākusies

21
KPV LV pārstāvji — Atis Zakatistovs (no kreisās), Didzis Šmits, Artuss Kaimiņš un Aldis Gobzems — dodas uz Jaunās konservatīvās partijas biroju. Foto — LETA
Indra Sprance

Iniciatīvu jaunās valdības veidošanā uzņēmusies Jaunā konservatīvā partija, taču paralēli —  tikai slēpti no kamerām un medijiem — sarunas organizē arī Kam pieder valsts. Kāda būs koalīcija un vai valdība taps līdz valsts simtgades svinībām, neviens vēl neņemas prognozēt

Otrdienas priekšpusdiena, 9. oktobris, JKP birojs Vecrīgā. Kā pirmie uz sarunām ierodas KPV pārstāvji Alda Gobzema vadībā. KPV ieguvusi par dažiem tūkstošiem balsu vairāk nekā JKP, taču abām partijām ir vienāds mandātu skaits — 16.

Tieši šīs abas partijas katra atsevišķi uzņēmušās iniciatīvu jaunās valdības veidošanā, jo pirms vēlēšanām vairākuma jau novilktās sarkanās līnijas nozīmē, ka vēlēšanu līderim Saskaņai (23 mandāti) atkal jāpaliek opozīcijā.

Ja uzstādījums pret Saskaņu paliek spēkā un nevienas topošās frakcijas iekšienē nenotiek šķelšanās, tad zināmai politiskajai loģikai un vienlaikus aritmētikai atbilstošu vairākuma valdības modeļu šajā Saeimā nemaz nav tik daudz.

Viens varētu būt «jauno spēku» valdība, taču trim partijām kopā ir tikai 45 balsis, tāpēc vairākuma nodrošināšanai jāiekļauj kāds no esošās valdības partneriem. Kuluāru informācija liecina, ka pielaidīgāka attieksme varētu būt pret Jauno Vienotību, nevis ietekmi zaudējušo ZZS vai NA, ar kuru JKP asi plēsās pirms vēlēšanām. Ja jaunās partijas tomēr izlemj par labu sadarbībai ar «vecajām», tad iespējama valdība arī bez KPV, kas kampaņas laikā dedzināja tiltus, un tās saturiskā ievirze netop skaidra no 13 populistiskiem priekšvēlēšanu saukļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu