Tikai nepilna piektā daļa balstiesīgo bez pases izņēmuši vēlētāja apliecības • IR.lv

Tikai nepilna piektā daļa balstiesīgo bez pases izņēmuši vēlētāja apliecības

1
Vēlētāja apliecība dalībai 13.Saeimas vēlēšanās un Latvijas pilsoņa personas apliecība. Foto: LETA
Baiba Kļava

Nepilna piektā daļa Latvijas balstiesīgo no gandrīz 63 tūkstošiem cilvēku, kuriem vienīgais personu apliecinošais dokuments ir eID karte,  līdz 13. Saeimas vēlēšanu dienas – 6. oktobra – vakaram bija izņēmuši vēlētāju apliecību, lai varētu piedalīties balsošanā.

Vēlētāju apliecības bija izņēmuši un Saeimas vēlēšanās varēja piedalīties 14 188 jeb 22,5% balstiesīgo Latvijas iedzīvotāju, Ir noskaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Savukārt  48 768 jeb 77,5% balstiesīgo iedzīvotāju bez pases šādu iespēju dažādu iemeslu dēļ neizmantoja un nepiedalījās vēlēšanās.

Uz 13. Saeimas vēlēšanām bija 62 956 balstiesīgo iedzīvotāju bez pases, kas sastāda apmēram 4% no kopējā bastiesīgo skaita. Vēlētāja apliecība kā vienreizējs dokuments līdz pat vēlēšanu dienai, 6. oktobrim, tika izsniegta tiem iedzīvotājiem, kuri vēlējās piedalīties 13. Saeimas vēlēšanās un kuriem vienīgais personu apliecinošais dokuments bija eID karte. Dodoties uz vēlēšanu iecirkni ar vēlētāja apliecību, iedzīvotājiem līdzi bija jāņem arī eID karte, kas jāuzrāda. Apliecībā tika iespiests spiedogs un tā bija jāatstāj iecirknī.

Vairākums balstiesīgo, kam tās bija nepieciešamas,  nesteidza apliecības izņemt. Pēc PMLP sniegtās informācijas, pirmajā nedēļā, kad varēja izņemt vēlētāja apliecības, tās saņēmuši bija tikai 4823 no 62,9 tūkstošiem iedzīvotāju.

Kā iepriekš Ir noskaidroja PMLP, vēlētāja apliecībā bija iestrādāti seši drošības elementi, lai tās nevarētu viltot – fons no divu krāsu un uzbūves līnijām, teksts uz tās ģenerēts ar specifisku programmatūru, kods, ģerbonis, elements, kuru nosaka ar speciālu ierīci, UV gaismā redzama druka, kas atbilst augstākajiem drošības standartiem. Personu neizņemtās apliecības īpašā procedūrā tiks iznīcinātas.

Salīdzinājumā ar 12. Saeimas vēlēšanām, pases nebija 27 tūkstošiem Latvijas balstiesīgo iedzīvotāju, bet vēlētāja apliecības pirms vēlēšanām izņēma tikai 5365.

13. Saeimas vēlēšanās bija neatkarīgas Latvijas laikā zemākā vēlētāju aktivitāte – balsošanā piedalījās 54,60% balstiesīgo Latvijas iedzīvotāju.

Komentāri (1)

Sskaisle 09.10.2018. 10.56

paldies IR, bet te ir tikai kā saka pavisam pliki nabadzīgi fakti.

Man arī ir ID karte un es pa Eiropu ceļojot pasi līdzi vairs neņemu. Karti es saņēmu valsts iestādēm man skiet 17 eur maksāju. Vai tā karte ir derīgs dokuments , ja vēlēšanās to nevar izmantot?

Starp citu – man bija sarežgīti izņemt to ID karti – nokavēju laiku , uz kuru biju pierakstījusies vienreiz – darba dēļ nevaru uz minūti, un otrreiz arī. No dusmām gandrīz uzsprāgu, jo bija jāgaida garā rindā – iznāca gaidīt 40 min , bet plus vēl ceļš no un uz iestādi …

Mani interesē konkrēti – cik pamatota ir šī birokrātija? Pie tam – es dzīvoju un strādāju Rīgas centrā, varu iedomāties , ka notiek uz zemēm, kur valsts ierēdņi vispār ir neaizskarāmās un nepieejamās karaļvalsts karaļi – daudzie

Kaut kā stipri dīvaini – gribas lielāku skaidrību un atbildību. Birokrātiem, kuru tiesības un labklājību nodrošinam mēs – nodokļu maksātāji jau nieka lieta štukot arvien jaunus kalambūrus , lai tikai attaisnotu savu eksistenci , bet man atkal būtiski ir profesinalitāte un apziņa, ka valsts ir manas dzīves laklājības nodrošināšanai , nevis es – tikai valsts uzturēšanai

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu