Veikls kuģis pārmaiņu ūdeņos • IR.lv

Veikls kuģis pārmaiņu ūdeņos

Jānis Birks, a/s Latvijas Jūras medicīnas centrs valdes priekšsēdētājs. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

No padomju jūrnieku slimnīcas izauga Latvijas Jūras medicīnas centrs. Uzņēmums tagad piedāvā plašu ambulatoro pakalpojumu klāstu skaisti sakoptā vidē. Pēdējais jaunums — Kodolmedicīnas klīnika un Diagnostiskās radioloģijas nodaļa

Kodolmedicīnas klīnika, radiofarmācijas laboratorija. Atšķiramies no citiem ar inovatīvajām tehnoloģijām! Jānis Birks, a/s Latvijas Jūras medicīnas centrs valdes priekšsēdētājs, kā pirmo ved rādīt pavisam negaidītu objektu. Ārēji vienkāršajā Sarkandaugavas ēkā paaugstinātā kontrolē tiek ražoti radiofarmakoni — medikamenti, kuri domāti pasaulē atzītajiem PET/CT (pozitronu emisijas tomogrāfijas) izmeklējumiem. Iešļircināti pacientam, tie tomogrāfa aparāta ekrānā izgaismo vietas, kurās ir paaugstināta ķīmiska aktivitāte, atrodas vēža šūnas. «Šis preparāts, gallijs, sabrūk 60 minūšu laikā, to nevar atvest no ārzemēm,» stāsta laboratorijas vadītājs Andrejs Grīnbergs.

Otrs laboratorijā gatavotais preparāts, lutēcijs, kam pussabrukšanas periods ir sešas dienas, domāts terapijai. Savienojoties ar vēža šūnām, lutēcijs tās burtiski izdedzina. Atšķirībā no ķīmijterapijas preparāts neindē visu organismu, bet tiek mērķēts lokāli, tieši kaitīgajās šūnās. Šī metode būtiski pagarina dzīvi prostatas un neiroendokrīnās sistēmas vēžu pacientiem.

2014. gadā izveidotajā Kodolmedicīnas klīnikā ieguldīts pusotrs miljons privātu līdzekļu, un tas patiesībā ir atsevišķs uzņēmums. Atdalīts no Latvijas Jūras medicīnas centra (LJMC), lai neradītu biznesa riskus, neslēpj Birks, kurš ir arī viens no četriem jaunās klīnikas akcionāriem. Patlaban tiek formēta Valsts zāļu aģentūras atļauja gallija ražošanai un lietošanai, bet tehniski viss ir gatavs darbam. Ir arī vienošanās, ka valsts no uzņēmuma pirks šos pakalpojumus. «Ceram atļauju ražošanai dabūt decembrī, pirmie cilvēki klīnikā ies iekšā janvārī, rinda ir milzīga.» PET/CT izmeklējumi, kas no šī gada augusta iekļauti arī valsts programmā, LJMC šobrīd jau tiek veikti ar Somijā ražotu preparātu.

Jāni, kur baseins?

«Vai medicīna ir bizness? Es neesmu biznesmenis. Esmu ārsts, kurš mazliet saprot ekonomiku un finanses. Esmu gājis dažādos kursos, jo dzīve to ir prasījusi. Protams, nedrīkst pacelt ķepas gaisā un laisties dibenā!» iesmejas sarunas biedrs. «Biznesā ir daudz lietu, kas nav atkarīgas no tevis. Un valsts nav labākais partneris, jo tā vairāk lobē savas ārstniecības iestādes.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu