Kas balsotājam jāzina par 13. Saeimas vēlēšanām? • IR.lv

Kas balsotājam jāzina par 13. Saeimas vēlēšanām?

13.Saeimas vēlēšanu 39. vēlēšanu iecirknis, kurā visu nedēļu būs iespējams iepazīties ar priekšvēlēšanu programmām, kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un balsošanas kārtību. Foto: Evija Trifanova, LETA

No trešdienas līdz piektdienai 58 no 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā dosies izbraukumā uz ārvalstīm vai nevarēs ierasties iecirknī darba dēļ, informē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Sestdien, 6. oktobrī, visā Latvijā un arī ārzemēs, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi, notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20.

Cik vēlēšanu iecirkņu?

Pavisam 13. Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atradīsies Latvijā, bet 121 vēlēšanu iecirknis – ārvalstīs. Papildus Rīgas pilsētā izveidota arī vēlēšanu iecirkņa komisija balsošanas nodrošināšanai Rīgas pilsētas ieslodzījuma vietās. Balsošana tiks organizēta arī karavīriem un zemessargiem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās Afganistānā un Mali.

Ko ievēlēs?

Piecos vēlēšanu apgabalos jāievēl 100 Saeimas deputāti.

13.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā jāievēl 35 deputāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 25, Latgales vēlēšanu apgabalā – 14, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputāti.

Kas ir kandidāti?

13.Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā iekļauts 1461 deputātu kandidāts.

Ar 13.Saeimas vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām iespējams iepazīties adresē https://sv2018.cvk.lv un no 1.oktobra – arī vēlēšanu iecirkņos.

Kas var balsot?

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2018. gada 5. jūnijā, četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas, Iedzīvotāju reģistrā bija ziņas par 1 548 100 balsstiesīgu pilsoņu.

Saeimas vēlēšanās neizmanto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus. Vēlētāji drīkst balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Balsotājus reģistrē, ierakstot balsotāju sarakstā un izdarot atzīmi (spiedogu) vēlētāja pasē vai vēlētāja apliecībā, ja vēlētājam ir tikai personas apliecība. Atzīme pasē vai vēlētāja apliecībā nodrošina principa viens vēlētājs – viena balss  ievērošanu.

Kādi ir balsošanas dokumenti?

Balsošanas dokuments 13.Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase. Ja vēlētājam nav derīgas pases, bet tikai personas apliecība, tā iecirknī jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību. Vēlētāja apliecība, reģistrējoties balsošanai, būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai.

13.Saeimas vēlētāja apliecības var saņemt līdz 6. oktobrim bez maksas tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība.

Kā balsot?

No visām 16 vēlēšanu zīmēm, kuras saņemsiet vēlēšanu iecirknī no komisijas locekļa, jāizvēlas viens saraksts, par kuru gribat balsot. Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai ar “+” atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai izsvītrot tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Pēc  tam vēlēšanu zīme jāieliek vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Paraugs, kādas atzīmes var izdarīt vēlēšanu zīmē.

Neizmantotās vēlēšanu zīmes var atstāt iecirknī vai no zīmēm pie izejas līdzņemšanai izveidot pilnu zīmju komplektu, lai nebūtu iespējams uzzināt, kā nobalsots.

Ja vēlētājs vēlēšanu zīmē izsvītro visus kandidātus, cilvēks vienalga būs atdevis savu balsi par šo kandidātu sarakstu, un, skaitot balsis, katrs kandidāts saņems pa vienam svītrojumam.

Kur paliek balss, ja nobalsots par sarakstu, kas nepārvar 5% barjeru?

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam deputātu vietu sadalē nepiedalās tie kandidātu saraksti, kuri kopā pa visu Latviju saņēmuši mazāk par 5% no nodoto balsu kopskaita. Tas nozīmē, ka balsis par kandidātu sarakstiem, kuri nepārvar 5% barjeru, netiek pieskaitītas nevienam no 5% barjeru pārvarējušiem sarakstiem. Ja Saeimas vēlēšanās par partijas vai partijas apvienības kandidātu sarakstu nobalso vairāk nekā 2% vēlētāju, šai partijai vai partiju apvienībai piešķir valsts budžeta finansējumu nākamajiem četriem gadiem.

Ja balsotājs nespēj ierasties vēlēšanu iecirknī, ko darīt?

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji no 1.oktobra līdz 6.oktobrim var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Balsošana jāpiesaka vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā iecirknī iecirkņa darba laikā. Iesniegumu iecirknī drīkst nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona – rads, draugs, sociālās aprūpes darbinieks vai kaimiņš. Ja iesniegums iecirknī nogādāts vēlēšanu dienā, tas obligāti izpildāms, ja saņemts līdz pulksten 12.

Kā var balsot ārvalstīs?

Vēlētāji ārvalstīs 13.Saeimas vēlēšanās var piedalīties, balsojot jebkurā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanu dienā vai reģistrējoties pasta balsošanai.

13.Saeimas vēlēšanās ārvalstīs izveidots 121 vēlēšanu iecirknis 45 valstīs – ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Izraēlā, Īrijā, Japānā, Jaunzēlandē, Kanādā, Kazahstānā, Korejā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Meksikā, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā un Zviedrijā.

Cik ilgi var aģitēt?

Saeimas vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām ir spēkā pilnīgs aģitācijas aizliegums. Tas nozīmē, ka šajās dienās ir aizliegts izvietot aģitācijas materiālus televīzijā, radio, preses izdevumos, publiskās vietās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50% kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai. Internetā šajās dienās ir aizliegta maksas priekšvēlēšanu aģitācija. Balsošanas laikā aģitēt aizliegts vēlēšanu iecirkņos un tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kur atrodas vēlēšanu iecirknis.

Kur ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Par vēlēšanu pārkāpumiem iedzīvotāji tiek aicināti informēt tiesībsargājošās iestādes, zvanot uz Valsts policijas tālruni 110. Par slēpto aģitāciju un administratīvo resursu izmantošanu aģitācijā jāinformē KNAB mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB” vai pa tālruni 80002070, par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem televīzijā un radio – Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, par aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai 50 m no iecirkņa ieejas – vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Par balsu pirkšanu un apzinātu nepareizu balsu skaitīšanu jāziņo Drošības policijai pa tālruni 67208964 vai e-pastu [email protected].

Kā notiks balsu skaitīšana?

Balsu skaitīšana sākas pēc iecirkņu slēgšanas. Balsu skaitīšanai iecirkņos var sekot līdzi novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Vēlēšanu rezultāti vēlēšanu naktī tiks publicēti Centrālās vēlēšanu komisijas 13.Saeimas vēlēšanu mājaslapā, adresē https://sv2018.cvk.lv.

Pirmie vēlēšanu rezultāti sadalījumā pa kandidātu sarakstiem no mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem gaidāmi ap pusnakti, puse iecirkņu rezultātu varētu būt saskaitīti līdz plkst. 3, 4 naktī, bet lielākā daļa iecirkņu – līdz plkst. 6 rītā. Par kandidātiem nodotais balsu skaits varētu būt zināms svētdien, 7. oktobrī. Galīgos vēlēšanu rezultātus Centrālā vēlēšanu komisija plāno apstiprināt trīs nedēļu laikā pēc vēlēšanām.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu