Desmitgades stils. 1940—1949 • IR.lv

Desmitgades stils. 1940—1949

Kara postījumi Vecrīgā 1941. gadā
Marija Leskavniece

Nākamajās septiņās nedēļās — par dzīvi katrā no mūsu valsts desmitgadēm: ikdiena, kultūra, mode un paradumi. Laiks no 1940. līdz 1950. gadam ir smagākā desmitgade Latvijas vēsturē. Otrais pasaules karš izposta tautsaimniecību, un sākas pusgadsimtu ilgs padomju okupācijas posms. Gandrīz visas cilvēka dzīves jomas turpmāk vēlas kontrolēt valsts


Viss sarkans
LPSR zili viļņotais karogs tika apstiprināts tikai 1953. gadā. Līdz tam laikam tika izmantots sarkans karogs ar zelta sirpi un āmuru augšējā kreisajā stūrī un latīņu burtiem LPSR zelta krāsā.

Lūcija Garūta 1947. gadā

Dievs, Tava zeme deg!
Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte Dievs, Tava zeme deg! ir skaudra lūgšana par zūdošo Latviju, kas pirmoreiz izskan 1944. gada 15. martā. Pie Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas drūzmējas ļaužu pūlis, garām vēl rībina vācu tanki, bet no austrumiem tuvojas sarkanarmieši. Pirms padomju okupācijas kantāte iemanto milzīgu tautas mīlestību, tās atskaņojumi līdz ar frontes līniju virzās uz Rietumiem, un Kurzemē tā skan vēl 1945. gadā. Padomju laikā skaņdarbs ir aizliegts, ierakstus pavēlēts iznīcināt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu