Latvijas Radio sola: priekšvēlēšanu raidījums ar Bendiku kā vadītāju būs neitrāls • IR.lv

Latvijas Radio sola: priekšvēlēšanu raidījums ar Bendiku kā vadītāju būs neitrāls

15
LR2 jaunā priekšvēlēšanu raidījuma vadītāji Ivars Ījabs (no kreisās) un Mārcis Bendiks. Publicitātes foto
Māra Miķelsone

No pirmdienas, 24. septembra, līdz 4. oktobrim Latvijas Radio 2 raidīs jaunu priekšvēlēšanu radio šovu Vēlēšanu grābeklis, kuru vadīs politologs Ivars Ījabs un bijušā premjerministra Andra Šķēles padomnieks, konsultants, sabiedrisko attiecību speciālists un arī Šķēles tuvs sabiedrotais Mārcis Bendiks. Latvijas Radio, kas ir sabiedriskais medijs un savu pastāvēšanu balsta uz nodokļu maksātāju finansējumu, Ir atbildēja, ka “raidījumu vadītāju izvēle ir korekta”, “raidījumu vadītāji ir kolorītas personības”, tas nekādā veidā nevarēs ietekmēt raidījuma neitralitāti, par ko esot parūpējies radio.

Raidījums Vēlēšanu grābeklis ēterā būs ik darbdienu plkst. 15. Kā Ir skaidro LR Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Aile, raidījumu ciklam ir divi pamatuzdevumi – mudināt Latvijas iedzīvotājus pildīt savu pilsonisko pienākumu, dodoties uz vēlēšanām, kā arī veicināt kritisko domāšanu izsvērtas un atbildīgas izvēles veikšanai. Raidījums tiešraidē būs klausāms Latvijas Radio 2 ēterā un multimediāli skatāms sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Vēlēšanu grābeklis tiks raidīts no Latvijas Radio jaunās Multimediju studijas.

Aile norāda, ka šā raidījuma formāts būšot “ironiski kritisks, vienlaikus konstruktīvi analītisks komentārs”, un tas ir apzināti veidots tieši Latvijas Radio 2 un tā lojāliem klausītājiem, kuri iecienījuši latviešu populāro mūziku. “Latvijas Radio 2 kā populārākajai radiostacijai Latvijā ar 517 tūkstošiem klausītāju nedēļā,” raksta Aile un piebilst, ka LR tradicionālo pirmsvēlēšanu diskusiju un analīzes formātu īsteno Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 4.

Uz Ir jautājumu, kas izvēlējās raidījuma vadītājus, skaidru atbildi redakcija nesaņēma. LR pārstāve apgalvoja, ka “jautājums ir diskutēts Latvijas Radio Programmu direktoru padomē un Satura padomē, nesaņemot konceptuālus iebildumus pret plānoto formātu un izvēlētajiem raidījuma vadītājiem vai alternatīvus ierosinājumus raidījuma vadītāju izvēlei”.  Aile arī piebilst, ka Vēlēšanu grābeklis nav unikāls vai pirmreizējs projekts, jo līdzīga formāta raidījums Latvijas Radio 2 skanējis pirms 12. Saeimas vēlēšanām – raidījumu cikls Vakars uz Ezera. To arī vadīja Ījabs un Bendiks. “Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi – raidījumu kvalitāti, formāta atbilstību Latvijas Radio 2 auditorijai, kā arī klausītāju atsauksmes –, tika lemts raidījumu atjaunot arī pirms 13. Saeimas vēlēšanām,” raksta Aile.

Interesējoties, vai par raidījuma vadītāju izvēloties vienu no savulaik premjerministra Šķēles “asiņainajiem punduriem”, kā tautā dēvēja Bendiku un Jurģi Liepnieku – Šķēles bijušos padomniekus un uzticības personas -, LR spēs nodrošināt raidījuma neitralitāti tieši pēdējās divās nedēļās pirms Saeimas vēlēšanām, LR atbildēja, ka “izvēlētie raidījuma vadītāji ir rakstveidā apliecinājuši, ka nav iesaistīti nevienā politiskajā partijā un nav uzņēmušies saistības (piemēram, sniedzot konsultācijas vai citus pakalpojumus) ar nevienu no partijām vai to kandidātiem”.

LR arī esot instruējis raidījuma vadītājus par raidījuma formātu, tai skaitā, ka atbalsts vai noraidījums kādam konkrētam politiskajam spēkam nav pieļaujams. Tas, ko drīkst darīt raidījuma vadītāji, ir – “kritizēt, komentēt un ironizēt par konkrētām situācijām, faktiem u.c. informāciju, kas vēlēšanu kontekstā parādās mediju dienaskārtībā”. Latvijas Radio uzskata, ka darījis visu nepieciešamo neitralitātes nodrošināšanai.

Arī Latvijas Universitātes asociētais profesors Ījabs LR preses relīzē, kas izsūtīta medijiem, sola: “Mēs nevienu nereklamēsim un nemudināsim balsot: mēs vienkārši piedāvāsim uzmest ironiski kritisku aci procesam, kurš noslēgsies 6. oktobrī.”

Komentāri (15)

tonijs 24.09.2018. 12.03

Kādā veidā Bendika un Ījaba ironizēšana par priekšvēlēšanu procesu veicinās iedzīvotāju vēlmi piedalīties vēlēšanās?

+6
0
Atbildēt

2

    QAnon > tonijs 24.09.2018. 12.41

    Kā aktīvs kādreizējais LPP atbalstītājs, Bendiks būs noderīgs arī pārējiem čekas projektiem: JV, JKP un Par(OIK)

    +3
    -4
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > altinyildiz 24.09.2018. 15.03

    čekas projekts jau no pirmssākumiem ir TB tagad tur biezputra , brūns zupstrāts ,pseidonacionāļi

    +6
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 24.09.2018. 20.48

    Brūns zupstrāts ir tev …nu tu jau saprati,kur.

    +3
    -4
    Atbildēt

    2

    andrejs > Vahamurka 24.09.2018. 23.34

    Mēsli viņam nāk no abiem galiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Vahamurka 24.09.2018. 21.03

    kā drusku neesmu klāt – tā naciķi atkal te lielos vīrus tēlos – seski tādi

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Dusma 25.09.2018. 06.42

    tās murkas , antilaizītāji un andreji nav nekādi nacionāļi , bet ir Antonijas ielas urlu pakaļlaizītāji

    +3
    -1
    Atbildēt

    2

    Vahamurka > J.šveiks 25.09.2018. 13.37

    Tev tā loģika stipri klibo ar visu lielo bibliotēku,ja jau nacionāļi pēc tavu sažuvušo smadzeņu fantāzijām īstenībā esot čekas projekts,tad mūs no viņiem atskaitit bija stulba propagandista kļūda.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > J.šveiks 25.09.2018. 14.12

    atliek vien piebilst , ka mūsu pseidonacionāļi ir sū*īgaki par krievu saskaņu, aiz viņiem tūlīt seko ždanok

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 25.09.2018. 14.14

    Domā,ka tā nu būs tā tava stulbuma augstākā virsotne,nekas vēl stulbāks nesekos?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 25.09.2018. 15.16

    Никак. Просто может получиться занимательное шоу. Хотя что-то подсказывает, что все равно в итоге получится хорошо скрытая агитация за одну или несколько правильных партий. Грамотно иронизируя, можно тоже получить очень хороший эффект

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 24.09.2018. 21.02

es domāju, ka naciķiem – samaksāja – tāpēc arī palaida pie runāšanas šos varas aplaizītājus – saprotama lieta, ka oligarhus un viņu kalpus šie runātāji uzjautrinās un izklaidēs

jā – te nu mēs esam – bļedj – nekas nav mainījies – pilnīgi nekas – nē nu ir mainījies – padlaikos tomēr bija viena varas partija, tagad vairākiem kungiem jākalpo ….

tāpēc jau tos čekas maisus vaļā never – lai čekas vara zeļ un plaukst un lai tauta ātrāk izmirst un te savedīs nabagus, ar kuriem vēl lētāk un vieglāk varēs manipulēt

+1
-2
Atbildēt

1

    andrejs > Dusma 24.09.2018. 23.33

    es domāju, ka naciķiem – samaksāja – tāpēc arī palaida pie runāšanas šos varas aplaizītājus – saprotama lieta, ka oligarhus un viņu kalpus šie runātāji uzjautrinās un izklaidēs
    ——–
    ļoti īpatnēja teikuma uzbūve.
    P.s. Žetons par kārtējo “bledj”, un cepumiņš Irša redakcijai par toleranci.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 25.09.2018. 09.14

    ka bļedj manas ir bezspēka , bezcerības dusmas – to tev liekulīgajai naciķu kārpai nesaprast –

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > Dusma 25.09.2018. 12.09

    Tas jau bija gaidāms,naids pret latviešiem pamazām saēd smadzenes,ka normālu teikumu pat nespēj uzrakstīt.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu