Labdien, robotika! • IR.lv

Labdien, robotika!

Felicita Zatlere-Kotāne un Āris Kotāns, SIA ROBO HUB izveidotāji. Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Racionāls solis — tā Felicita Zatlere-Kotāne un Āris Kotāns raksturo robotikas skoliņas izveidošanu. Sievai ir pedagoģijas izglītība, bet vīram — biznesa zināšanas. Saturu viņu mācību iestādei gatavo Latvijas tehniskie talanti

Felicita Zatlere-Kotāne ar vīru Āri septiņus gadus par savām mājām sauca Ukrainu.

Āris Kotāns tur vadīja LIAA pārstāvniecību. Darbojās gan biznesa konsultāciju jomā, gan pats izmēģināja uzņēmēja spēkus plastmasas izstrādājumu ražošanā un pārdošanā. Felicitai šajā dzīves posmā galvenais bija, kā viņa pati to smejoties sauc, bērnu projekts. Kotāniem ir trīs mazuļi — piecus, astoņus un desmit gadus veci. «Uzskatīju, ka pirmajos trijos dzīves gados viņiem jādod tik daudz, cik var. Kijevā apmeklējām arī dažādus pulciņus. Robotika bija vienīgā, kas nekad neapnika, viņi par to nezaudē interesi vēl šodien. Tas bija kā saldais ēdiens! Parasti to mēģinājām ielikt piektdienā, tad visu nedēļu bērni solīja būt labi, klausīt vecākus,» atceras Felicita. «Redzējām arī pievienoto vērtību — bērni kļūst konstruktīvāki, skatās instrukcijas, norādes arī ikdienā uz ielas.»

Pedagoģija plus bizness

2015. gadā Kotānu ģimene atgriezās Latvijā. Nogurdinājusi nepārtrauktā svaidīšanās starp divām valstīm. Viens no svarīgākajiem iemesliem bijis vecākās meitas skolas gaitu sākums, gribējies, lai viņa nedzīvo emigrācijas «burbulī», mācās dzimtajā valodā. Taču Rīgā vecākie bērni taujājuši pēc Kijevā iemīļotā robotikas pulciņa. «Apmeklējām pāris vietas, kur piedāvā darboties ar Lego, bet mūsu bērni jau bija pieraduši pie sarežģītākām konstrukcijām,» stāsta Felicita. «Brīva niša!» signalizējis dzīvesbiedra biznesa instinkts. Pāris meklēja idejas savas uzņēmējdarbības attīstīšanai Latvijā, un kāpēc lai tā nebūtu robotikas skoliņa?

«Tas nebija emocionāls solis,» saka Āris. Pusotru gadu viņi vākuši robotikas centru pieredzi Baltijā un Ukrainā, mācību iestādē Odesā pavadījuši pat divas nedēļas. «Izveidojām savu, apvienojot labāko no citiem.» Kritērijus noteica ne tikai viņu ģimenes pieredze un iedziļināšanās robotikā, kas īpaši ieinteresējusi Felicitu, bet arī viņas izglītība. Lai arī pirms «bērnu projekta» strādājusi lielu starptautisku kompāniju mārketinga un pārdošanas nodaļās, viņa studējusi pedagoģiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu