«Monsanto vēsture ir melu pilna» • IR.lv

«Monsanto vēsture ir melu pilna»

1
Advokāts Brents Vaisners, sākot debates tiesas prāvā Sanfrancisko 9. jūlijā. Foto — AFP/LETA
Nils Klaviters, © Der Spiegel

Pēc tiesas prāvas, kurā agroķīmijas firma Monsanto tika atzīta par vainīgu vēža riska slēpšanā, iespaidīgu kompensāciju saņēmušās personas advokāts prognozē, ka nākotnē ražotāju gaida daudz jaunu problēmu

Augusta vidū lielu uzvaru tiesa zālē Sanfrancisko svinēja advokāts Brents Vaisners, kurš pārstāvēja vēža slimnieku Diveinu Džonsonu. Tiesa atzina, ka agroķīmijas uzņēmums Monsanto slēpis potenciālo veselības apdraudējumu, ko rada tā ražotais nezāļu apkarotājs glifosāts, kas tirgū plašāk pazīstams ar nosaukumu Roundup. Kompānijai būs jāsamaksā 289 miljoni ASV dolāru kompensācijā cietušajam, kurš uzņēmuma produktu lietoja, strādājot par apkopēju un dārznieku kādā skolā. Tiesas skatījumā Monsanto pienākums bija izvietot uz etiķetēm norādi par ķimikālijas potenciālajiem riskiem.

Savukārt uzņēmums no savas puses turpina uzstāt, ka nav nekādu tiešu pierādījumu starp viņu produktu un slimnieku.

Vācu izdevumam Der Spiegel radās izdevība nointervēt cietušās personas advokātu.

Jūsu advokātu firma ir pazīstama kā patērētāju aizstāve. Jūsu prasību mērķis ir bijušas arī farmācijas kompānijas un aviosabiedrības. Kāpēc nolēmāt uzmanīgāk izpētīt Monsanto?
Tas laikam ir asinīs. Arī mans tēvs skeptiski raudzījās uz pesticīdiem. Viņš kopā ar lauksaimniekiem izveidoja neformālu grupējumu un sāka cīnīties pret visādām ķīmijām. Man pirms divarpus gadiem piezvanīja Terija Makola, atraitne, kuras vīrs nomiris ar vēzi. Viņš vairāk nekā 30 gadus strādāja ar Monsanto produktiem. Tas bija sākums mūsu izmeklēšanai. Šovasar ar mums sazinājās arī Diveins Džonsons.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu