Latvijas PEN: Žurnālistu vajāšana ir drauds vārda brīvībai • IR.lv

Latvijas PEN: Žurnālistu vajāšana ir drauds vārda brīvībai

4
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Latvijas PEN organizācija 10. septembrī publiskoja atbalsta vēstuli Latvijas žurnālistiem, kurā pauž satraukumu par bīstamu tendenci, kas novērojama priekšvēlēšanu laikā Latvijā: sūdzību iesniegumus drošībsargājošajām iestādēm par žurnālistu publiskotu informāciju.

Pārpublicējam no portāla Satori.lv Latvijas PEN biedru vēstuli.

“Vairāku politisko spēku pārstāvji ir vērsušies drošībsargājošās iestādēs ar sūdzībām pret žurnālistiem, kas priekšvēlēšanu laikā veic savu darbu, vēršot sabiedrības uzmanību uz iespējamiem politiķu pārkāpumiem vai neētisku rīcību. Mūsuprāt, nemitīga sūdzību iesniegšana un krimināllietu uzsākšana tiek izmantota kā sistemātiska taktika ar mērķi traucēt žurnālistu darbu.

Sūdzības Drošības policijā un Valsts policijā par žurnālistēm no Re:Baltica iesnieguši Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš. Arī pilsētas mērs Nils Ušakovs ir uzsācis krimināllietu, iesniedzot divas sūdzības pēc žurnālistu Ingas Spriņģes un Sanitas Jembergas raksta “Ko Ušakovs tev nestāsta”.

Šī tendence ir bīstama un apdraud vārda brīvību Latvijā. Tā ir neadekvāta varas demonstrēšana, mēģinot norādīt cilvēkiem, kuru darba pienākums ir pētīt, analizēt un rakstīt, ka viņi var tikt apklusināti. Šādi tiek traucēts žurnālistu darbs un atņemts laiks, kuru varētu veltīt kvalitatīvas informācijas sagatavošanai. Mēģinājumi ierobežot vārda un izteiksmes brīvību kavē mūsu sabiedrības pieaugšanu un attīstību.

Latvijas PEN saskata, ka šāda iejaukšanās žurnālistu darbā notiek egoistisku mērķu vārdā. Uzņemties atbildību par savu rīcību ir ārkārtīgi grūti un mūsu sabiedrībā, kas orientēta uz veiksmīguma glorifikāciju, arī nepatīkami. Tomēr atbildības uzņemšanās, spēja atzīt savas kļūdas un izvērtēt, ko varētu darīt, lai turpmāk tās neatkārtotu, ilgtermiņā stiprinātu mūsu nāciju kā demokrātisku un līdzvērtīgu cilvēku sabiedrību.

Latvijas PEN aicina topošos un esošos politisko spēku pārstāvjus atteikties no vēlmes uzvarēt par katru cenu un spēt uzņemties atbildību, cienot vārda brīvību un žurnālistu darba autonomiju.”

Vēstuli parakstījuši:

Inga Gaile

Ilmārs Šlāpins

Andris Zeibots

Edvards Kuks

Dace Rukšāne

Iļja Marija Boļšakovs

Iveta Ratīnika

Raimonds Ķirķis

Ieva Lešinska

Lauris Veips

Solvita Zariņa

Maira Dobele

Dace Meiere

Ieva Melgalve

Alīse Nīgale

Dainis Deigelis

Elvīra Bloma

Gundega Repše

Henriks Eliass Zēgners

Alise Zariņa

Pauls Bankovskis

Gunta Paavola

Kārlis Vērdiņš

Aiva Birbele

Irina Cigaļskaja

Artis Ostups

Anna Belkovska

Aivars Madris

Raimonda Arāja

Kārlis Arājs

Komentāri (4)

J.šveiks 12.09.2018. 09.42

nu pilnīgi grib ka krievijā , visiem mutes un par jeģinnuju lat…tfu, par partiju saimnieku ietekmes leģimitēšanu , laikam lembe ar savu atejamo papīru ,cīņu nevar vairākumu žurnālistu atspēkot, čekas pak*ļ laižas nevar un nevar rimties , tas vilksies kamēr pēdējais nebūs 7 pēdas zem zemes? pa lielo viss tomēr vēlētāju roikās neticu ka valstī var valdīt kompartijas līderu un biedri , padomājiet par to un ejiet pie vēlēšanu galda.

+2
0
Atbildēt

1

    J.šveiks > J.šveiks 12.09.2018. 09.42

    mutes ciet … pardon

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 12.09.2018. 13.25

    It kā pasaulē neeksistētu neviena uzpirkta žurnālista,kuri izplata melus un baumas…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

QAnon 12.09.2018. 15.21

politmaukām
Kur jūs, morālie kropļi, bijāt, kad Kazlovska bandītu kantoris izspiegoja žurnālistes: Jaunalksni un Naglu, kur bijāt, kad pēc čekas pasūtījuma milicija represēja drosmīgo un talantīgo žurnālistu, Jakabsonu, par to, ka bija atklājis sabiedrībai staļiniskā mērgļa, Ušakova un Krievijas FSB terorista Hapilova saraksti?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu