LTV7 raidījuma vadītājs Ignatjevs iesniedz atlūgumu pēc NA atteikšanās runāt krieviski raidījumā • IR.lv

LTV7 raidījuma vadītājs Ignatjevs iesniedz atlūgumu pēc NA atteikšanās runāt krieviski raidījumā

20
Žurnālists Oļegs Ignatjevs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pēc Nacionālās apvienības (NA) pārmetumiem par valodas lietojumu Latvijas Televīzijas kanāla LTV7 raidījumā “Punkti uz i” atlūgumu iesniedza tā vadītājs Oļegs Ignatjevs, aģentūrai LETA apstiprināja Ignatjevs un Latvijas Televīzijas komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.

Uzreiz pēc notikušā Ignatjevs izteicās, ka patlaban viņam esot svarīgi “nomierināties no emocijām un nepieciešams pārdomāt sakāmo par savu aiziešanu” no LTV7. “Man ir svarīgi, lai tas, ko es plānoju teikt, ir saprotams un pareizi formulēts. Situācija nav vienkārša. Ar to, ko plānoju teikt, nedrīkst aizvainot vai kaitēt cilvēkiem, kas paliek LTV7 strādāt,” sacīja Ignatjevs.

Savukārt Latvijas Radio Ignatjevs izteicās, ka NA dalību raidījumā vēlējusies izmantot kā priekšvēlēšanu triku. “Es sapratu, ka viņi vienkārši grib izmantot šo situāciju, atnākt uz raidījumu, pateikt – paskatieties, cik mēs esam lieli patrioti, jo pat te mēs runājam latviski un neviens nevar mums iebilst. Pārējie dalībnieki – latvieši, kuri piekrituši runāt krieviski, nu kādi viņi ir patrioti,” teica Ignatjevs.

“LTV vadības pozīcija bija, ka es, uzstādot valodas noteikumus, pārkāpju žurnālistikas principus uz objektīvu informāciju un viedokļu daudzveidību. Es nepiekrītu,” skaidroja Ignatjevs, “un līdz ar to, protams, LTV nevarēja laist raidījumu uz maniem nosacījumiem, es nevarēju piedalīties raidījumā, kurā VL-TB/LNNK būtu atļauts darīt tā, kā viņiem ērtāk, kā viņiem gribas. Tad sanāk, ka esmu nevis žurnālists, bet kāds apkalpojošais personāls.”

LTV Ziņu dienesta vadītāja Iveta Elksne uzsvēra, ka ļoti ciena Ignatjeva darbu un šī situācija ir nepatīkama, taču sabiedriskais medijs nevar pieļaut situāciju, ka kāds tik izslēgts no diskusijas, jo vēlas runāt valsts valodā.

NA trešdien izplatīja paziņojumu, ka apvienības pārstāvim liegta dalību sabiedriskajā medijā, jo viņš raidījumā “Punkti uz i”, kas tiek veidots krievu valodā, vēlējies runāt valsts valodā. Kā skaidroja apvienības pārstāvji, NA saņēma LTV7 raidījuma “Punkti uz i” ielūgumu uz partiju debatēm par vidusskolas izglītību mazākumtautību skolās valsts valodā un to lomu Latvijas sabiedrības saliedēšanā. Apvienība piekritusi dalībai raidījuma diskusijā ar nosacījumu, ka tās pārstāvis runās tikai latviešu valodā. Taču raidījuma vadītājs Ignatjevs ar producentes starpniecību informējis, ka raidījuma valoda ir krievu un tas domāts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Nacionālā apvienība paziņoja, ka lūgs rakstisku skaidrojumu no LTV7 un vērsīsies ar iesniegumu Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, jo esot nepieļaujami, ka “sabiedriskajā medijā nav iespējas runāt valsts valodā”.

LTV trešdien izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka atbilstoši LTV Ziņu dienesta principiem, gadījumā, ja raidījumā, kura pamatvaloda ir krievu, piedalās viesis, kurš krievu valodu nepārvalda vai nevēlas runāt krieviski, LTV nodrošina latviešu-krievu valodas tulku. “Iepriekš minēto principu neievērošana, kādam sarunas dalībniekam liedzot dalību diskusijā, nav pieļaujama,” teikts LTV paziņojumā.

Vienlaikus LTV uzsver, ka tās ziņu dienests priekšvēlēšanu laikā nodrošina debates gan latviešu, gan krievu valodā. “Raidījuma “Punkti uz i” pamata valoda ir krievu, un lielākā daļa raidījuma viesu tiešajā ēterā savu viedokli pauž krieviski. LTV Krievu satura redakcija norāda, ka ir svarīgi ievērot auditorijas specifiku – tā ir pamatā krievvalodīga. Tādēļ ir saprotams, ka liela daļa raidījuma viesu paši izvēlas runāt krieviski, nevis izmantot iespēju piesaistīt LTV nodrošinātu tulku, lai precīzāk uzrunātu šo raidījumu mērķauditoriju,” uzsver LTV pārstāvji.

Raidījumu “Punkti uz i” ceturtdien, 6.septembrī, vadīja Aleksejs Dunda.

Komentāri (20)

Jānis Lakijs 07.09.2018. 12.52

Vakar raidījumā (jau bez Ignatjeva) NA un ZZS pārstāvji runāja latviski, un viņu teikto tulkoja. Interesanti, vai Ignatjevs bija nosūtījis arī ZZS tādu pašu ultimātu kā NA?
======
“Lūdzu līdz šodienas plkst. 17.00 dot ziņu par deputāta kandidātu no nacionālās apvienības, kurš būtu gatavs krievu valodā prezentēt un aizstāvēt apvienības pozīciju. Lūdzu ņemt vērā: jebkura cita atbilde automātiski tiks uzskatīta par atteikumu, par to atkārtoti nebrīdinot, un vieta uzstāšanai nacionālās apvienības pārstāvim netiks rezervēta.”
===
Toties Amerikā izskolojusies Viņķele no Attīstībai/Par raidījumā lauzījās krieviski kā pa celmiem. Nabaga krieviem droši vien ausis sāpēja, šo klausoties :)

+4
-2
Atbildēt

0

ozolina_inese 08.09.2018. 14.42

Ja pieteiktá téma LTV7 ir imteresanta, da.zkárt so kanálu paskatos. Ja gadás intervija ar kádu jaunáku cilvéku, kurß krievu valodu saprot, bet katru dienu nelieto, mégina atbildét krieviski, tad ir loti nepatíkami klausíties un neapsaubámi, ka atbilde ir nepilníga, pakártota valodas prasmei. Pat tá paaudze latviesu, kura pirms 30 gadiem varéja runát krieviski bez piepúles, jo jebkurá darba vietá tas bija obligáts minimums, sodien krieviski runájot jút, ka pietrúkst várdu krájums un gramatika sák klibot, ípasi kameras, mikrofona priekßá. Manuprát ir nepielaujami LATVIJAS sabiedriskajá televízijá uzstádít noteikumu runát svasvalodá bez tulka. Ja intervéjamais ir ar mieru runát krieviski, tas bútu labi, ja vien saturs ir saprotams un valodas nepietiekamíba netraucé satura uztveri. Dazkárt ausis svilst klausoties latviesu púlinus bút korektiem un atbildét krieviski, kaut vairák jégas bútu atzít, ka nepieciesams tulks.

+2
0
Atbildēt

0

vvilums 07.09.2018. 13.06

Cik pazemojoši un nepieņemami Latvijas krieva ausij dzirdēt valsts valodā izteikto tekstu, vai ne,Ignatjeva k-gs.

+3
-2
Atbildēt

1

    kolpants > vvilums 07.09.2018. 15.59

    О, настоящие патриоты включили свою бурную фантазию!
    Еще немного, и уже будут выводы, что он вообще агент кремля!
    http://rus.delfi.lv/news/daily/versions/oleg-ignatev-pochemu-ya-ushel-s-ltv.d?id=50367927
    Тут более чем подробно, почему он решил уйти.

    Как вы умеете даже лояльных русских загонять в угол- это просто фантастика!

    Хотя понимание вашей лояльности-это стоящий на коленях русский, который даже дома с детьми говорит по-русски, и не общается на русском вообще ни с кем, не смотрит вообще никакие программы на рус, даже новости погоды. И сдает всех своих знакомых в языковую полицию, если те говорят по-латышски с ошибками

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu