Narvas iekarošana • IR.lv

Narvas iekarošana

Kersti Kaljulaida veloizbraucienā pa Narvu. Foto — Scanpix/LETA
Georgijs Beltadze Tallinā, speciāli Ir

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida uz laiku pārcēlusies strādāt Narvā — pierobežas pilsētā, kur milzīgā pārsvarā dzīvo krievi. Tā viņa vēlas uzsvērt: te ir Igaunija!

Iepriekšējā reize, kad Narva piesaistīja tik lielu mediju uzmanību, bija 2015. gadā — toreiz, neilgi pēc Krimas aneksijas, valsts vadītāji nolēma tieši šeit sarīkot Neatkarības dienas parādi. Taču prezidentes pārcelšanās ir kaut kas pilnīgi nepieredzēts. Šķiet, paši vietējie vēl nav īsti to sagremojuši. Par to pārliecinājos otrajā dienā pēc Kaljulaidas ierašanās, kad viņa uzstājās laikraksta Postimees rīkotajā diskusijā ar provokatīvu nosaukumu Vai mēs, cilvēki, kļūstam gudrāki vai stulbāki? Zāle bija pilna ar vietējām prominencēm, taču neviens nepiecēlās kājās, prezidentei ienākot — tikai daži no Tallinas atbraukušie žurnālisti, kuru piemēram pārējie sekoja ar mulsu novēlošanos. Vēlāk, kad satiku prezidenti pie garderobes, viņa tikai noplātīja rokas — ir atbraucis prezidents, vai tiešām neviens nevar piecelties?

Kamēr daļa Narvas iedzīvotāju pārmaiņās jūtas kā izmēģinājuma trusīši, ar kuriem citi tikai eksperimentē, Kaljulaidas solim ir liels atbalsts Igaunijas sabiedrībā. Daži to dēvē pat par robežpilsētas sociālu iekarošanu, jo nav nekāds noslēpums, ka Narvai ir ciešas saites ar Krieviju. Ilgu laiku šī Igaunijas trešā lielākā pilsēta izskatījās piemirsta, bet nu beidzot nonākusi starmešu gaismā.

Kritiķi gan aizrāda, kā šādu «kultūras desantu» Narvā nevajadzētu aprobežot tikai ar prezidentes ierašanos, bet ieplānot arī citu valsts institūciju pārvākšanos. Turklāt tas būtu nepieciešams ne tikai Narvā, bet arī citās šķietami aizmirstās provinces vietās.

Mājīga vieta

Lai gan viņu nav daudz, Narvā sastopu cilvēkus, kas prezidentes ierašanos sagaidījuši ar ovācijām. Savukārt Kaljulaida nekavējoties ķērās pie maigās varas paņēmieniem. Jau pirmajā dienā devās pastaigā pa nesen renovēto pilsētas promenādi un uzrunāja nejaušus garāmgājējus, iztaujājot par ikdienu un personīgo labklājību. Daži drosmīgāki vīrieši uzdeva līdzīgus pretjautājumus un pat izteica komplimentus: «Mēs jūs esam redzējuši tikai televizorā, taču ir daudz patīkamāk satikties aci pret aci.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu